Inovativnost študentom prinesla številna priznanja in nagrade ter možnost uveljavitve v mednarodnem prostoru
Na Oddelku za živilstvo se je v okviru izbirnega predmeta Živilska biotehnologija začela zgodba o sodelovanju dveh študentov, ki je po večmesečnem intenzivnem sodelovanju preraslo v povezovanje različnih raziskovalnih področij oddelka, od biotehnologije, mikrobiologije, do tehnologije in analitike živil. Prof. dr. Polona Jamnik, izvajalka predmeta in koordinatorka aktivnosti, je izpostavila: »Maj in Luka sta začela prve poizkuse v prostorih BioTehne, nato pa sta se skupaj z drugimi študenti nadaljevala v laboratorijih na Oddelku za živilstvo. Pri svojem eksperimentiranju sta potrebovala znanje in izkušnje vseh kateder oddelka. Ponosna sem, da smo se na oddelku povezali in jima s tem omogočili razvoj zares inovativnih idej.« S ponosom je povedala, da so prostori BioTehne, biotehnološkega laboratorija, ki deluje v okviru Zavoda Kersnikova, nastali na pobudo in z znanjem diplomanta študija Biotehnologije, Kristijana Tkalca.
Maj Hrovat in Luka Sinček sta BSc študenta, prvi univerzitetnega študija Biotehnologije, drugi univerzitetnega študija Mikrobiologije. Osnovni cilj povezovanja je bil razvoj novih, inovativnih načinov za proizvodnjo hrane, predvsem, da bi zmanjšali negativen vpliv mesne industrije na okolje.
Oktobra 2018, na tekmovanju Climathon Ljubljana, so se ekipi pridružili tudi Žan Hozjan, BSc študent študija Biotehnologije in dva Erazmus študenta iz Litve Migle Vasiliauskaite in Arvydas Venckus. Tekom vikenda so v imenu ekipe BEVO razvili idejo o inovativnih mesnih nadomestkih, ki bi bili namenjeni predvsem mesojedcem, kar bi pomagalo zmanjšati ekološko breme mesne industrije. Konec vikenda so poslovno idejo predstavili žiriji, pristali na prvem mestu ter si s tem prislužili mesto v ClimateLaunchpad programu 2019.
Decembra 2018 so se Maj Hrovat, Luka Sinček in Žan Hozjan kot ekipa BEVO udeležili tudi »StartUp izziva za 5€«, KIK štarterja v Kamniku, kjer so s predstavitvijo svoje inovativne podjetniške ideje tudi zmagali. Komisijo so navdušili z razvojem pametnega pokrovčka, ki bi služil kot mali gospodinjski aparat za domačo proizvodnjo probiotičnih kultur v sadnem soku. Tekom tekmovanja so pridobili tudi pozornost investitorjev in se povezali s poslovnimi mentorji.
Znanje je raslo in ideje so se kopičile, zato sta Maj Hrovat in Luka Sinček stopila v stik z Biotehniško fakulteto, da bi za projekt lahko pridobila tudi sredstva in strokovno mentorstvo. Pri tem sta se obrnila na prof. dr. Polono Jamnik, ki je idejo o projektu z veseljem podprla in študenta povezala še z drugimi raziskovalci Oddelka za živilstvo. Projekt so začrtali tako, da bi bil rezultat inovativno živilo, mesni nadomestek, s katerim bi se prijavili na študentsko tekmovanje Ecotrophelia 2019. Za prijavo na nacionalno tekmovanje so se ekipi pridružili še Urša Lovše, BSc študentka univerzitetnega študija Živilstvo in prehrana ter Krista Lokar MSc študentka študija Ekologija in biodiverziteta. Na tekmovanje Ecotrophelia Slovenija 2019 so se pod mentorstvom prof. dr. Polone Jamnik prijavili z izdelkom Altburger– mesni nadomestek ter osvojili 2. mesto in posebno priznanje za najboljšo idejo za zmanjšanje okoljskega odtisa. Pri razvoju inovativne biorazgradljive embalaže je Krista Lokar delovala tudi v okviru projekta Bioapp pod mentorstvom dr. Uroša Novaka, ki deluje na Kemijskem inštitutu.
Maj Hrovat, Luka Sinček in Žan Hozjan pa so osnovno podjetniško idejo BEVO skupaj z zunanjimi mentorji in z mentorji Tehnološkega parka Slovenije in Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja nadgradili v inovativno pratformo in z njo zmagali tudi na nacionalnem tekmovanju Climate Launchpad ter se tako uvrstili med finaliste svetovnega tekmovanja zelenih poslovnih idej Climate Launchpad. Luka Sinček je ob tem povedal: »Program Climate Launchpad nam je omogočil tako razvoj ideje kot poslovnega modela.« Finalno tekmovanje bo potekalo novembra na Nizozemskem.
Prof. dr. Polona Jamnik je ob predstavitvi njihovih dosežkov povedala, da je bilo za sodelovanje poleg inovativnosti in neverjetne energije obeh pobudnikov zelo pomembno tudi komplementarno znanje članov študentske ekipe, ki so predstavljali različne študijske smeri Biotehniške fakultete in sodelovanje različnih raziskovalcev na Oddelku za živilstvo: »V ekipi raziskovalcev smo sodelovali predstavniki vseh kateder oddelka, tako bi se zahvalila izr. prof. dr. Tomažu Polaku, doc. dr. Mojci Korošec, izr. prof. dr. Barbari Jeršek, prof. dr. Blažu Cigliću in izr. prof. dr. Tomažu Požrlu.« Luka Sinček in Maj Hrovat pa sta povedala, da sta bila na poti deležna tudi izredne podpore s strani industrije, saj sta dobila za izvedbo projekta tudi donacijo surovin Pivovarne Laško Union, Ekološke kmetije Kastelic, Vile Natura, Nektar natura in VWR kot tudi s strani Biotehniške fakultete.
Zgodbe pa ob tem še ni konec, saj sta Maj Hrovat in Luka Sinček platformo mesnih nadomestkov BEVO nadgradila tudi z inovativnim načrtom razvoja biotehnološko pridobljenih arom, ki sta ga predstavila na EIT Food Innovation prizes 2019. Ob tem se jima je tudi poslovno pridružil investitor Tilen Travnik, z dolgoletnimi izkušnjami v IT startup industriji, ki je študenta prostovoljno kot poslovni mentor spremljal že od podjetniškega vikenda v Kamniku. Z njegovo pomočjo in mentorstvom Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja so pripravili predstavitev inovativne ideje in strateški načrt realizacije. S prepričljivim nastopom pred mednarodno žirijo so zmagali in si poleg finančne nagrade za izvedbo načrta pridobili tudi dobre povezave z EIT Food network. Poslovno idejo sedaj razvijajo v okviru startup podjetja Bevo in prepričani smo, da bomo zanju še slišali.