Biotehniska fakulteta logo
  • O fakulteti
  • Študentski referat
  • Študijski programi
  • Oddelki in študiji
  • Raziskovalno delo
  • Mednarodna dejavnost
  • Knjižnice
english
DomovClose
  • 1. bolonjska stopnja - visokošolski strokovni študiji
    • gozdarstvo
      • vpisni pogoji
      • predmetnik
      • pogoji za napredovanje
      • prehodi
      • kmetijstvo - agronomija in hortikultura
        • vpisni pogoji
        • predmetnik
        • pogoji za napredovanje
        • prehodi
        • kmetijstvo - živinoreja
          • vpisni pogoji
          • predmetnik
          • pogoji za napredovanje
          • prehodi
          • lesarsko inženirstvo
            • vpisni pogoji
            • predmetnik
            • pogoji za napredovanje
            • prehodi
          • 1. bolonjska stopnja - univerzitetni študiji
            • biologija
              • vpisni pogoji
              • predmetnik
              • pogoji za napredovanje
              • prehodi
              • biotehnologija
                • vpisni pogoji
                • predmetnik
                • pogoji za napredovanje
                • prehodi
                • gozdarstvo in obnovljivi gozdni viri
                  • vpisni pogoji
                  • predmetnik
                  • pogoji za napredovanje
                  • prehodi
                  • kmetijstvo - agronomija
                    • vpisni pogoji
                    • predmetnik
                    • pogoji za napredovanje
                    • prehodi
                    • kmetijstvo - zootehnika
                      • vpisni pogoji
                      • predmetnik
                      • pogoji za napredovanje
                      • prehodi
                      • krajinska arhitektura
                        • vpisni pogoji
                        • predmetnik
                        • pogoji za napredovanje
                        • prehodi
                        • lesarstvo
                          • vpisni pogoji
                          • predmetnik
                          • pogoji za napredovanje
                          • prehodi
                          • mikrobiologija
                            • vpisni pogoji
                            • predmetnik
                            • pogoji za napredovanje
                            • prehodi
                            • živilstvo in prehrana
                              • vpisni pogoji
                              • predmetnik
                              • pogoji za napredovanje
                              • prehodi
                            • 2. bolonjska stopnja - magistrski študiji
                              • agronomija
                                • vpisni pogoji
                                • predmetnik
                                • pogoji za napredovanje
                                • prehodi
                                • biološko izobraževanje
                                  • vpisni pogoji
                                  • predmetnik
                                  • pogoji za napredovanje
                                  • prehodi
                                  • biotehnologija
                                    • vpisni pogoji
                                    • predmetnik
                                    • pogoji za napredovanje
                                    • prehodi
                                    • ekologija in biodiverziteta
                                      • vpisni pogoji
                                      • predmetnik
                                      • pogoji za napredovanje
                                      • prehodi
                                      • ekonomika naravnih virov
                                        • vpisni pogoji
                                        • predmetnik
                                        • pogoji za napredovanje
                                        • prehodi
                                        • gozdarstvo in upravljanje gozdnih ekosistemov
                                          • vpisni pogoji
                                          • predmetnik
                                          • pogoji za napredovanje
                                          • prehodi
                                          • hortikultura
                                            • vpisni pogoji
                                            • predmetnik
                                            • pogoji za napredovanje
                                            • prehodi
                                            • krajinska arhitektura
                                              • vpisni pogoji
                                              • predmetnik
                                              • pogoji za napredovanje
                                              • prehodi
                                              • lesarstvo
                                                • vpisni pogoji
                                                • predmetnik
                                                • pogoji za napredovanje
                                                • prehodi
                                                • mikrobiologija
                                                  • vpisni pogoji
                                                  • predmetnik
                                                  • pogoji za napredovanje
                                                  • prehodi
                                                  • molekulska in funkcionalna biologija
                                                    • vpisni pogoji
                                                    • predmetnik
                                                    • pogoji za napredovanje
                                                    • prehodi
                                                    • prehrana
                                                      • vpisni pogoji
                                                      • predmetnik
                                                      • pogoji za napredovanje
                                                      • prehodi
                                                      • ohranjanje narave in naravnih vrednot
                                                      • znanost o živalih
                                                        • vpisni pogoji
                                                        • predmetnik
                                                        • pogoji za napredovanje
                                                        • prehodi
                                                        • živilstvo
                                                          • vpisni pogoji
                                                          • predmetnik
                                                          • pogoji za napredovanje
                                                          • prehodi
                                                        • 3. bolonjska stopnja -doktorski študiji
                                                          • bioznanosti
                                                          • biomedicina
                                                          • statistika
                                                          • varstvo okolja
                                                            • vloga za oddajo teme doktorske disertacije
                                                          • študij na ul
Domov Zapri
  • O fakulteti
  • Študentski referat
  • Študijski programi
  • Oddelki in študiji
  • Raziskovalno delo
  • Mednarodna dejavnost
  • Knjižnice
    • Domov
    • Dekanat
    • Študijski programi
    • 1. bolonjska stopnja - univerzitetni študiji
    • Biotehnologija
    • predmetnik
    • učni načrti predmetov 2013/14
    • 1. letnik 2013/14
    • Biokemija
    • 1. bolonjska stopnja - visokošolski strokovni študiji
    • 1. bolonjska stopnja - univerzitetni študiji
      • biologija
      • Biotehnologija
        • vpisni pogoji
        • predmetnik
        • pogoji za napredovanje
        • prehodi
      • gozdarstvo in obnovljivi gozdni viri
      • kmetijstvo - agronomija
      • kmetijstvo - zootehnika
      • krajinska arhitektura
      • lesarstvo
      • mikrobiologija
      • živilstvo in prehrana
    • 2. bolonjska stopnja - magistrski študiji
    • 3. bolonjska stopnja -doktorski študiji
    • študij na ul

    BT006

    Biokemija

     

    prof. dr. Nataša Poklar Ulrih, prof. dr. Kristina Sepčič

    1. letnik, 2. semester

    9 kreditnih točk

    Kontaktne ure:

         predavanja: 60 ur
         laboratorijske vaje: 50 ur

    Vsebina predmeta:

    Uvod v biokemijo: molekulska logika življenja, biološke molekule, konfiguracija in konformacija, kemijska reaktivnost, voda: šibke medmolekulske interakcije v vodi, ionizacija vode, pufri 

    Struktura in kataliza: aminokisline, peptidi in proteini; kovalentna struktura proteinov; tridimenzionalna struktura proteinov: sekundarna struktura, terciarna struktura, kvartarna struktura, denaturacija proteinov in njihovo zvitje; funkcija proteinov: strukturni proteini; hemoglobin in mioglobin; encimi: delovanje encimov, encimska kinetika, regulatorni encimi; ogljikovi hidrati: monosaharidi, disaharidi, polisaharidi, glikokonjugati; nukleotidi in nukleinske kisline: osnove, struktura nukleinskih kislin, kemizem nukleinskih kislin; lipidi: v funkciji shranjevanja energije; strukturni lipidi in membrane, lipidi kot signalne molekule, kofaktorji in pigmenti;  biološke membrane in prenos snovi preko membran: aktiven in pasiven transport; biosignalizacija: ionski kanalčki, encimski receptorji. Bioenergetika in metabolizem: bioenergetika in termodinamika, prenos fosforilne skupine in ATP, biološke oksidoredukcijske reakcije; glikoliza in katabolizem heksoz; ciklus citronske kisline; oksidacija maščobnih kislin; oksidacija aminokislin in produkcija sečnine; oksidativna fosforilacija in fotofosforilacija; biosinteza ogljikovih hidratov, glukoneogeneza, biosinteza glikogena, škroba, saharoze; biosinteza lipidov: biosinteza maščobnih kislin, triacilglicerolov in holesterola. Prenos bioloških informacij: shranjevanje bioloških informacij, geni in kromosomi, DNA metabolizem, RNA metabolizem, metabolizem proteinov

    Obveznosti študenta:

    Aktivna udelžba predavanj in vaj. Kolokvij, izpit.

    Temeljni študijski viri:

    • Boyer R., Renko M. (ur.), Zorko M. (ur.), 2005. Temelji biokemije, Študentska založba, 634 str., ISBN 961-242-041-6.
    • Abram V., Cigić B., Skrt M., Poklar Ulrih N., 2006. Eksperimentalna biokemija : za študente biotehnologije in živilske tehnologije. Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo, 111 str., ISBN 961-6333-43-7.

    Alternativni študijski vir:

    • Nelson D.L., Cox M.M., 2000. Lehninger Principles of Biochemistry, Worth; 1013 str., ISBN: 0-87901-711-2.
    • Domov
    • zemljevid strani
    • O fakulteti
    • Študentski referat
    • Študijski programi
    • Oddelki in študiji
    • Raziskovalno delo
    • Mednarodna dejavnost
    • Knjižnice

    Kontakt

    Biotehniška fakulteta,
    Univerza v Ljubljani
    Jamnikarjeva 101
    1000 Ljubljana
    tel: 01 3203 000
    faks: 01 256 57 82
    info@bf.uni-lj.si
    pr@bf.uni-lj.si

    Hitre povezave

    • osebna izkaznica
    • eduroam
    • webmail
    • intranet
    • ŠIS
    • e-učilnica

    O strani

    • spletni piškotki
    • pogoji uporabe
    • o avtorjih

    Družbeni mediji

    • Facebook
    • Youtube