Biotehniska fakulteta logo
  • O fakulteti
  • Študentski referat
  • Študijski programi
  • Oddelki in študiji
  • Raziskovalno delo
  • Mednarodna dejavnost
  • Knjižnice
english
DomovClose
  • 1. bolonjska stopnja - visokošolski strokovni študiji
    • gozdarstvo
      • vpisni pogoji
      • predmetnik
      • pogoji za napredovanje
      • prehodi
      • kmetijstvo - agronomija in hortikultura
        • vpisni pogoji
        • predmetnik
        • pogoji za napredovanje
        • prehodi
        • kmetijstvo - živinoreja
          • vpisni pogoji
          • predmetnik
          • pogoji za napredovanje
          • prehodi
          • lesarsko inženirstvo
            • vpisni pogoji
            • predmetnik
            • pogoji za napredovanje
            • prehodi
          • 1. bolonjska stopnja - univerzitetni študiji
            • biologija
              • vpisni pogoji
              • predmetnik
              • pogoji za napredovanje
              • prehodi
              • biotehnologija
                • vpisni pogoji
                • predmetnik
                • pogoji za napredovanje
                • prehodi
                • gozdarstvo in obnovljivi gozdni viri
                  • vpisni pogoji
                  • predmetnik
                  • pogoji za napredovanje
                  • prehodi
                  • kmetijstvo - agronomija
                    • vpisni pogoji
                    • predmetnik
                    • pogoji za napredovanje
                    • prehodi
                    • kmetijstvo - zootehnika
                      • vpisni pogoji
                      • predmetnik
                      • pogoji za napredovanje
                      • prehodi
                      • krajinska arhitektura
                        • vpisni pogoji
                        • predmetnik
                        • pogoji za napredovanje
                        • prehodi
                        • lesarstvo
                          • vpisni pogoji
                          • predmetnik
                          • pogoji za napredovanje
                          • prehodi
                          • mikrobiologija
                            • vpisni pogoji
                            • predmetnik
                            • pogoji za napredovanje
                            • prehodi
                            • živilstvo in prehrana
                              • vpisni pogoji
                              • predmetnik
                              • pogoji za napredovanje
                              • prehodi
                            • 2. bolonjska stopnja - magistrski študiji
                              • agronomija
                                • vpisni pogoji
                                • predmetnik
                                • pogoji za napredovanje
                                • prehodi
                                • biološko izobraževanje
                                  • vpisni pogoji
                                  • predmetnik
                                  • pogoji za napredovanje
                                  • prehodi
                                  • biotehnologija
                                    • vpisni pogoji
                                    • predmetnik
                                    • pogoji za napredovanje
                                    • prehodi
                                    • ekologija in biodiverziteta
                                      • vpisni pogoji
                                      • predmetnik
                                      • pogoji za napredovanje
                                      • prehodi
                                      • ekonomika naravnih virov
                                        • vpisni pogoji
                                        • predmetnik
                                        • pogoji za napredovanje
                                        • prehodi
                                        • gozdarstvo in upravljanje gozdnih ekosistemov
                                          • vpisni pogoji
                                          • predmetnik
                                          • pogoji za napredovanje
                                          • prehodi
                                          • hortikultura
                                            • vpisni pogoji
                                            • predmetnik
                                            • pogoji za napredovanje
                                            • prehodi
                                            • krajinska arhitektura
                                              • vpisni pogoji
                                              • predmetnik
                                              • pogoji za napredovanje
                                              • prehodi
                                              • lesarstvo
                                                • vpisni pogoji
                                                • predmetnik
                                                • pogoji za napredovanje
                                                • prehodi
                                                • mikrobiologija
                                                  • vpisni pogoji
                                                  • predmetnik
                                                  • pogoji za napredovanje
                                                  • prehodi
                                                  • molekulska in funkcionalna biologija
                                                    • vpisni pogoji
                                                    • predmetnik
                                                    • pogoji za napredovanje
                                                    • prehodi
                                                    • prehrana
                                                      • vpisni pogoji
                                                      • predmetnik
                                                      • pogoji za napredovanje
                                                      • prehodi
                                                      • ohranjanje narave in naravnih vrednot
                                                      • znanost o živalih
                                                        • vpisni pogoji
                                                        • predmetnik
                                                        • pogoji za napredovanje
                                                        • prehodi
                                                        • živilstvo
                                                          • vpisni pogoji
                                                          • predmetnik
                                                          • pogoji za napredovanje
                                                          • prehodi
                                                        • 3. bolonjska stopnja -doktorski študiji
                                                          • bioznanosti
                                                          • biomedicina
                                                          • statistika
                                                          • varstvo okolja
                                                            • vloga za oddajo teme doktorske disertacije
                                                          • študij na ul
Domov Zapri
  • O fakulteti
  • Študentski referat
  • Študijski programi
  • Oddelki in študiji
  • Raziskovalno delo
  • Mednarodna dejavnost
  • Knjižnice
    • Domov
    • Dekanat
    • Študijski programi
    • 1. bolonjska stopnja - univerzitetni študiji
    • Kmetijstvo - zootehnika
    • predmetnik
    • učni načrti predmetov 2013/14
    • 1. letnik 2013/14
    • Kemija z biokemijo
    • 1. bolonjska stopnja - visokošolski strokovni študiji
    • 1. bolonjska stopnja - univerzitetni študiji
      • biologija
      • biotehnologija
      • gozdarstvo in obnovljivi gozdni viri
      • kmetijstvo - agronomija
      • Kmetijstvo - zootehnika
        • vpisni pogoji
        • predmetnik
        • pogoji za napredovanje
        • prehodi
      • krajinska arhitektura
      • lesarstvo
      • mikrobiologija
      • živilstvo in prehrana
    • 2. bolonjska stopnja - magistrski študiji
    • 3. bolonjska stopnja -doktorski študiji
    • študij na ul

    ZO002

    Kemija z biokemijo

     

     doc. dr. Blaž Cigić

    1. letnik, 1. semester

    8 kreditnih točk

    Kontaktne ure:
         predavanja: 80 ur
         seminarske vaje: 15 ur
         laboratorijske vaje: 20 ur

    Vsebina predmeta:

    • Zgradba snovi: struktura atomov, periodni sistem, ioni, molekule, kemijske spojine in formule.
    • Kemijska vez: tipi vezi, simetrija, polarnost.
    • Kemijske reakcije: toplota pri kemijskih reakcijah, kemijsko ravnotežje, hitrost kemijske reakcije.
    • Medmolekulske vezi: agregatna stanja, fazni diagrami, vodikova vez, plinski zakon.
    • Raztopine: koncentracije, tvorba raztopin, topnost, koligativne lastnosti raztopin.
    • Kisline in baze: disociacija vode, močne in šibke kisline ter baze, pufri.
    • Elektrokemija: redukcijsko oksidacijske reakcije, elektrokemijska napetostna vrsta.
    • Interakcija elektromagnetnega valovanja s snovjo: Beer‐Lambertov zakon.
    • Enostavne organske molekule: struktura, lastnosti, uporaba, funkcionalne skupine, izomerija.
    • Reakcije organskih spojin: adicije, substitucije, kondenzacije, oksidacije in redukcije, polimerizacije.
    • Ogljikovi hidrati: struktura, fizikalno kemijske lastnosti, reaktivnost, funkcija v organizmu.
    • Aminokisline in proteini: nivoji strukturne organiziranosti, fizikalno kemijske lastnosti, funkcija v organizmu.
    • Encimi: zgradba encimov, kataliza, klasifikacija encimov, regulacija encimske aktivnosti.
    • Lipidi: struktura, fizikalno kemijske lastnosti, funkcija v organizmu, biološke membrane.
    • Nukleinske kisline: zgradba, funkcija v organizmu.
    • Izražanje proteinov: podvojevanje DNA, prepisovanje, prevajanje, biosinteza proteinov.
    • Uvod v metabolizem: katabolizem, anabolizem, prosta entalpija, prebava
    • Metabolizem ogljikovih hidratov: glikoliza, fermentacija, glukoneogeneza
    • Sinteza acetil‐koencima A in citratni ciklus
    • Oksidativna fosforilacija in fotofosforilacija
    • Katababolizem in anabolizem lipidov
    • Katabolizem aminokislin, ciklus sečnine

    Obveznosti študenta:

    • aktivno sodelovanje pri predavanjih (diskusije, vprašanja, vmesni preizkusi znanja), 
    • aktivno sodelovanje pri laboratorijskih vajah (priprava na vajo in pisanje hitrih preizkusov znanja, eksperimentalno delo, pisanje poročil),
    • kolokvij iz seminarskih vaj, 
    • pisni izpit.

    Temeljni študijski viri:

    • Atkins P.W., Clughston M.J, Frazer M.J., Jones R. A Y. 1998. Kemija: zakonitosti in uporaba, Tehniška založba Slovenije, 318 str., ISBN: 86‐365‐0268‐3
    • Boyer R. 2005. Temelji biokemije, Študentska založba, 634 str., ISBN: 961‐242‐041‐6
    • Bettelheim A.B, March J. 1995. General, Organic & Biochemistry, Saunders College Publishing, 740. str., ISBN: 0‐03‐001068‐3

    Dodatna literatura:

    • Smrdu Andrej KEMIJA, Snov in spremembe 1 (2009, 144 str.), 2 (2010, 152 str.) in 3 (2011, 184 str.)
    • Domov
    • zemljevid strani
    • O fakulteti
    • Študentski referat
    • Študijski programi
    • Oddelki in študiji
    • Raziskovalno delo
    • Mednarodna dejavnost
    • Knjižnice

    Kontakt

    Biotehniška fakulteta,
    Univerza v Ljubljani
    Jamnikarjeva 101
    1000 Ljubljana
    tel: 01 3203 000
    faks: 01 256 57 82
    info@bf.uni-lj.si
    pr@bf.uni-lj.si

    Hitre povezave

    • osebna izkaznica
    • eduroam
    • webmail
    • intranet
    • ŠIS
    • e-učilnica

    O strani

    • spletni piškotki
    • pogoji uporabe
    • o avtorjih

    Družbeni mediji

    • Facebook
    • Youtube