Biotehniska fakulteta logo
  • O fakulteti
  • Študentski referat
  • Študijski programi
  • Oddelki in študiji
  • Raziskovalno delo
  • Mednarodna dejavnost
  • Knjižnice
english
DomovClose
  • 1. bolonjska stopnja - visokošolski strokovni študiji
    • gozdarstvo
      • vpisni pogoji
      • predmetnik
      • pogoji za napredovanje
      • prehodi
      • kmetijstvo - agronomija in hortikultura
        • vpisni pogoji
        • predmetnik
        • pogoji za napredovanje
        • prehodi
        • kmetijstvo - živinoreja
          • vpisni pogoji
          • predmetnik
          • pogoji za napredovanje
          • prehodi
          • lesarsko inženirstvo
            • vpisni pogoji
            • predmetnik
            • pogoji za napredovanje
            • prehodi
          • 1. bolonjska stopnja - univerzitetni študiji
            • biologija
              • vpisni pogoji
              • predmetnik
              • pogoji za napredovanje
              • prehodi
              • biotehnologija
                • vpisni pogoji
                • predmetnik
                • pogoji za napredovanje
                • prehodi
                • gozdarstvo in obnovljivi gozdni viri
                  • vpisni pogoji
                  • predmetnik
                  • pogoji za napredovanje
                  • prehodi
                  • kmetijstvo - agronomija
                    • vpisni pogoji
                    • predmetnik
                    • pogoji za napredovanje
                    • prehodi
                    • kmetijstvo - zootehnika
                      • vpisni pogoji
                      • predmetnik
                      • pogoji za napredovanje
                      • prehodi
                      • krajinska arhitektura
                        • vpisni pogoji
                        • predmetnik
                        • pogoji za napredovanje
                        • prehodi
                        • lesarstvo
                          • vpisni pogoji
                          • predmetnik
                          • pogoji za napredovanje
                          • prehodi
                          • mikrobiologija
                            • vpisni pogoji
                            • predmetnik
                            • pogoji za napredovanje
                            • prehodi
                            • živilstvo in prehrana
                              • vpisni pogoji
                              • predmetnik
                              • pogoji za napredovanje
                              • prehodi
                            • 2. bolonjska stopnja - magistrski študiji
                              • agronomija
                                • vpisni pogoji
                                • predmetnik
                                • pogoji za napredovanje
                                • prehodi
                                • biološko izobraževanje
                                  • vpisni pogoji
                                  • predmetnik
                                  • pogoji za napredovanje
                                  • prehodi
                                  • biotehnologija
                                    • vpisni pogoji
                                    • predmetnik
                                    • pogoji za napredovanje
                                    • prehodi
                                    • ekologija in biodiverziteta
                                      • vpisni pogoji
                                      • predmetnik
                                      • pogoji za napredovanje
                                      • prehodi
                                      • ekonomika naravnih virov
                                        • vpisni pogoji
                                        • predmetnik
                                        • pogoji za napredovanje
                                        • prehodi
                                        • gozdarstvo in upravljanje gozdnih ekosistemov
                                          • vpisni pogoji
                                          • predmetnik
                                          • pogoji za napredovanje
                                          • prehodi
                                          • hortikultura
                                            • vpisni pogoji
                                            • predmetnik
                                            • pogoji za napredovanje
                                            • prehodi
                                            • krajinska arhitektura
                                              • vpisni pogoji
                                              • predmetnik
                                              • pogoji za napredovanje
                                              • prehodi
                                              • lesarstvo
                                                • vpisni pogoji
                                                • predmetnik
                                                • pogoji za napredovanje
                                                • prehodi
                                                • mikrobiologija
                                                  • vpisni pogoji
                                                  • predmetnik
                                                  • pogoji za napredovanje
                                                  • prehodi
                                                  • molekulska in funkcionalna biologija
                                                    • vpisni pogoji
                                                    • predmetnik
                                                    • pogoji za napredovanje
                                                    • prehodi
                                                    • prehrana
                                                      • vpisni pogoji
                                                      • predmetnik
                                                      • pogoji za napredovanje
                                                      • prehodi
                                                      • ohranjanje narave in naravnih vrednot
                                                      • znanost o živalih
                                                        • vpisni pogoji
                                                        • predmetnik
                                                        • pogoji za napredovanje
                                                        • prehodi
                                                        • živilstvo
                                                          • vpisni pogoji
                                                          • predmetnik
                                                          • pogoji za napredovanje
                                                          • prehodi
                                                        • 3. bolonjska stopnja -doktorski študiji
                                                          • bioznanosti
                                                          • biomedicina
                                                          • statistika
                                                          • varstvo okolja
                                                            • vloga za oddajo teme doktorske disertacije
                                                          • študij na ul
Domov Zapri
  • O fakulteti
  • Študentski referat
  • Študijski programi
  • Oddelki in študiji
  • Raziskovalno delo
  • Mednarodna dejavnost
  • Knjižnice
    • Domov
    • Dekanat
    • Študijski programi
    • 1. bolonjska stopnja - univerzitetni študiji
    • Kmetijstvo - zootehnika
    • predmetnik
    • učni načrti predmetov 2013/14
    • 1. letnik 2013/14
    • Splošna živinoreja
    • 1. bolonjska stopnja - visokošolski strokovni študiji
    • 1. bolonjska stopnja - univerzitetni študiji
      • biologija
      • biotehnologija
      • gozdarstvo in obnovljivi gozdni viri
      • kmetijstvo - agronomija
      • Kmetijstvo - zootehnika
        • vpisni pogoji
        • predmetnik
        • pogoji za napredovanje
        • prehodi
      • krajinska arhitektura
      • lesarstvo
      • mikrobiologija
      • živilstvo in prehrana
    • 2. bolonjska stopnja - magistrski študiji
    • 3. bolonjska stopnja -doktorski študiji
    • študij na ul

    ZO005

    Splošna živinoreja

     

    doc. dr. Dušan Terčič

    1. letnik, 2. semester

    7 kreditnih točk

    Kontaktne ure:
         predavanja: 45 ur
         seminarske vaje: 15 ur
         laboratorijske vaje: 10 ur
         terensko delo: 20 ur

    Vsebina predmeta:

    • Pomeni kmetijstva, struktura kmetijskih zemljišč, načini rabe, značilnosti regij, primerjava z EU in svetom.
    • Osnovna načela sonaravne reje domačih živali. Živalim in okolju prijazna reja. Etični vidiki reje domačih živali.
    • Oblike kmetijstva in kmetijska pridelava v povezavi s prehranskimi navadami, stopnje samooskrbe, poraba in trendi v Sloveniji, EU in svetu.
    • Umestitev živinoreje, osnovni proizvodni sistemi v živinoreji, struktura gospodarstev in trendi.
    • Pomeni živinoreje znotraj kmetijstva in širše.
    • Domestikacija, poreklo, nastanek pasem. Vrste, kategorije in osnovne (najpomembnejše) pasme domačih živali. Pomeni lastnosti zunanjosti posameznih vrst domačih živali.
    • Biološka pestrost in živinoreja. Pregled stanja živalskih genskih virov po vrstah, njihove rabe ter ocena možnosti razvoja, vrst rabe in ohranjanja le‐teh.
    • Živinoreja in proizvodnja hrane (prehranska piramida). Druge rabe živali in njihovih proizvodov.
    • Primerjava učinkovitosti izkoriščanja energije in beljakovin iz poljedelske pridelave pri posameznih vrstah in proizvodnih usmeritvah, načela konkurenčnosti človek: žival pri porabi rastlinskih hranil.
    • Biološke osnove in pregled tehnologij prireje mleka, mesa, jajc in drugih živalskih proizvodov ter povezave med rejo živali in okoljem z vidika trajnostne rabe prostora. Akvakultura.
    • Osnovna načela izboljševanja lastnosti živali, pomen rejskih in selekcijskih ukrepov ter različnih reprodukcijskih metod za povečanje gospodarnosti reje domačih živali.
    • Pomen zdravja živali, naravne odpornosti in človekovih odločitev na dolgoživost in življenjsko prirejo.
    • Osnove zakonske ureditve v živinoreji ter primerjalno med vrstami domačih živali v Sloveniji in skupnem evropskem prostoru.

    Obveznosti študenta:

    Obveznosti študenta pri predmetu:

    • opravljene seminarske, laboratorijske in terenske vaje,
    • opravljen kolokvij iz vaj,
    • pisni ali ustni izpit.

    Temeljni študijski viri:

    • KOMPAN, Drago (ur.), KLOPČIČ, Marija (ur.), ČEPON, Marko (ur.), ŠALEHAR, Andrej (ur.). 2004.
    • Zakon o živinoreji. in Pravilniki s področja zootehnike. Domžale: Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko: 370 str.
    • ŠALEHAR, Andrej in sod.. 2003. Stanje živalskih genskih virov v slovenskem kmetijstvu = The state of farm animal genetic resources in Slovenia. Domžale: Biotechnical Faculty, Zootehnical Department: = Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko: 135 str.

    Izbrana poglavja v naslednjih virih:

    • DAMRON. W. Stephen. 2006. Introduction to animal science. Global, biological, social and industry perspectives. Upper Saddle River, New Jersey: 816 str.
    • SHAPIRO, Leland. Introduction to animal science. 2001. Upper Saddle River, New Jersey: 578 str. WEIß, Jürgen, GRANZ, Susanne. 2005. Tierproduktion. Parey Buchverlag Berlin, 579 str.

    Spletni viri:

    • http://www.genska‐banka.si
    • http://www.fao.org,
    • http://www.who.int,
    • www.stat.si/
    • Domov
    • zemljevid strani
    • O fakulteti
    • Študentski referat
    • Študijski programi
    • Oddelki in študiji
    • Raziskovalno delo
    • Mednarodna dejavnost
    • Knjižnice

    Kontakt

    Biotehniška fakulteta,
    Univerza v Ljubljani
    Jamnikarjeva 101
    1000 Ljubljana
    tel: 01 3203 000
    faks: 01 256 57 82
    info@bf.uni-lj.si
    pr@bf.uni-lj.si

    Hitre povezave

    • osebna izkaznica
    • eduroam
    • webmail
    • intranet
    • ŠIS
    • e-učilnica

    O strani

    • spletni piškotki
    • pogoji uporabe
    • o avtorjih

    Družbeni mediji

    • Facebook
    • Youtube