Biotehniska fakulteta logo
  • O fakulteti
  • Študentski referat
  • Študijski programi
  • Oddelki in študiji
  • Raziskovalno delo
  • Mednarodna dejavnost
  • Knjižnice
english
DomovClose
  • 1. bolonjska stopnja - visokošolski strokovni študiji
    • gozdarstvo
      • vpisni pogoji
      • predmetnik
      • pogoji za napredovanje
      • prehodi
      • kmetijstvo - agronomija in hortikultura
        • vpisni pogoji
        • predmetnik
        • pogoji za napredovanje
        • prehodi
        • kmetijstvo - živinoreja
          • vpisni pogoji
          • predmetnik
          • pogoji za napredovanje
          • prehodi
          • lesarsko inženirstvo
            • vpisni pogoji
            • predmetnik
            • pogoji za napredovanje
            • prehodi
          • 1. bolonjska stopnja - univerzitetni študiji
            • biologija
              • vpisni pogoji
              • predmetnik
              • pogoji za napredovanje
              • prehodi
              • biotehnologija
                • vpisni pogoji
                • predmetnik
                • pogoji za napredovanje
                • prehodi
                • gozdarstvo in obnovljivi gozdni viri
                  • vpisni pogoji
                  • predmetnik
                  • pogoji za napredovanje
                  • prehodi
                  • kmetijstvo - agronomija
                    • vpisni pogoji
                    • predmetnik
                    • pogoji za napredovanje
                    • prehodi
                    • kmetijstvo - zootehnika
                      • vpisni pogoji
                      • predmetnik
                      • pogoji za napredovanje
                      • prehodi
                      • krajinska arhitektura
                        • vpisni pogoji
                        • predmetnik
                        • pogoji za napredovanje
                        • prehodi
                        • lesarstvo
                          • vpisni pogoji
                          • predmetnik
                          • pogoji za napredovanje
                          • prehodi
                          • mikrobiologija
                            • vpisni pogoji
                            • predmetnik
                            • pogoji za napredovanje
                            • prehodi
                            • živilstvo in prehrana
                              • vpisni pogoji
                              • predmetnik
                              • pogoji za napredovanje
                              • prehodi
                            • 2. bolonjska stopnja - magistrski študiji
                              • agronomija
                                • vpisni pogoji
                                • predmetnik
                                • pogoji za napredovanje
                                • prehodi
                                • biološko izobraževanje
                                  • vpisni pogoji
                                  • predmetnik
                                  • pogoji za napredovanje
                                  • prehodi
                                  • biotehnologija
                                    • vpisni pogoji
                                    • predmetnik
                                    • pogoji za napredovanje
                                    • prehodi
                                    • ekologija in biodiverziteta
                                      • vpisni pogoji
                                      • predmetnik
                                      • pogoji za napredovanje
                                      • prehodi
                                      • ekonomika naravnih virov
                                        • vpisni pogoji
                                        • predmetnik
                                        • pogoji za napredovanje
                                        • prehodi
                                        • gozdarstvo in upravljanje gozdnih ekosistemov
                                          • vpisni pogoji
                                          • predmetnik
                                          • pogoji za napredovanje
                                          • prehodi
                                          • hortikultura
                                            • vpisni pogoji
                                            • predmetnik
                                            • pogoji za napredovanje
                                            • prehodi
                                            • krajinska arhitektura
                                              • vpisni pogoji
                                              • predmetnik
                                              • pogoji za napredovanje
                                              • prehodi
                                              • lesarstvo
                                                • vpisni pogoji
                                                • predmetnik
                                                • pogoji za napredovanje
                                                • prehodi
                                                • mikrobiologija
                                                  • vpisni pogoji
                                                  • predmetnik
                                                  • pogoji za napredovanje
                                                  • prehodi
                                                  • molekulska in funkcionalna biologija
                                                    • vpisni pogoji
                                                    • predmetnik
                                                    • pogoji za napredovanje
                                                    • prehodi
                                                    • prehrana
                                                      • vpisni pogoji
                                                      • predmetnik
                                                      • pogoji za napredovanje
                                                      • prehodi
                                                      • ohranjanje narave in naravnih vrednot
                                                      • znanost o živalih
                                                        • vpisni pogoji
                                                        • predmetnik
                                                        • pogoji za napredovanje
                                                        • prehodi
                                                        • živilstvo
                                                          • vpisni pogoji
                                                          • predmetnik
                                                          • pogoji za napredovanje
                                                          • prehodi
                                                        • 3. bolonjska stopnja -doktorski študiji
                                                          • bioznanosti
                                                          • biomedicina
                                                          • statistika
                                                          • varstvo okolja
                                                            • vloga za oddajo teme doktorske disertacije
                                                          • študij na ul
Domov Zapri
  • O fakulteti
  • Študentski referat
  • Študijski programi
  • Oddelki in študiji
  • Raziskovalno delo
  • Mednarodna dejavnost
  • Knjižnice
    • Domov
    • Dekanat
    • Študijski programi
    • 1. bolonjska stopnja - univerzitetni študiji
    • Lesarstvo
    • 1. bolonjska stopnja - visokošolski strokovni študiji
    • 1. bolonjska stopnja - univerzitetni študiji
      • biologija
      • biotehnologija
      • gozdarstvo in obnovljivi gozdni viri
      • kmetijstvo - agronomija
      • kmetijstvo - zootehnika
      • krajinska arhitektura
      • Lesarstvo
        • vpisni pogoji
        • predmetnik
        • pogoji za napredovanje
        • prehodi
      • mikrobiologija
      • živilstvo in prehrana
    • 2. bolonjska stopnja - magistrski študiji
    • 3. bolonjska stopnja -doktorski študiji
    • študij na ul

    Univerzitetni študijski program prve stopnje LESARSTVO

    1. Kratka predstavitev (pomembnosti) discipline

    Več kot 60% Slovenije je pokrite z gozdom in les je naš najpomembnejši obnovljiv surovinski vir. Na lesno surovino je vezanih več gospodarskih panog, ki imajo pomemben delež v družbenem proizvodu in so praviloma izrazito izvozno naravnana. Les pridobiva na pomenu tako na področju energetike, kot surovina za kemijsko predelavo, je kvaliteten in ekološki material za bivalno okolje in še vedno nepogrešljiv kot gradbeni material. Nenazadnje ima les velik pomen tudi v narodni naravni in kulturni dediščini. Slovenija potrebuje kritično maso strokovnjakov, ki obvladajo les in lesne kompozite, tehnologije njihove predelave in obdelave, konstruiranje in oblikovanje, kot tudi gospodarjenje z lesom in lesnimi proizvodi. Študij lesarstva je naravoslovno tehniški.

    2. Temeljni cilji študijskega programa

    Temeljni cilj prvostopenjskega univerzitetnega študijskega programa Lesarstvo je izobraziti strokovnjake, ki so sposobni interdisciplinarno povezati naravoslovne, tehniške, ekonomske in družboslovne vsebine s ciljem trajnostnega razvoja stroke – lesarstva. Študenti pridobijo znanja o lesu, tehnologijah predelave in obdelave lesa in lesnih kompozitov ter organizacijska, ekonomska, konstrukterska in oblikovalska znanja. V skladu s sodobnimi izzivi so diplomanti sposobni vrednotiti les kot trajnostni vir, iskati načine za njegovo optimalno rabo, obvladajo vodenje in načrtovanje tehnologij predelave in obdelave lesa ter lesnih kompozitov, konstruiranje lesnih proizvodov, organizacijo in vodenje podjetja in so usposobljeni za sodelovanje v interdisciplinarnih vodstvenih in raziskovalno razvojnih ekipah, za gospodarjenje z lesom in lesnimi proizvodi ter za sodelovanje pri razvoju izdelkov iz lesa in lesnih kompozitov.

    3. Način izvajanja študija

    Redni.
    V študijskem letu 2019/20 je razpisanih 45 mest.
    Študij poteka v obliki kontaktnega dela kot so predavanja, seminarji, seminarske naloge, vaje in konzultacije s profesorji ter asistenti in samostojno delo študentov. Pomoč študentom bomo nudili tudi preko mentorjev letnikov in tutorjev. 

    4. Trajanje študija

    Univerzitetni študijski program prve stopnje Lesarstvo traja tri leta oz. 6 semestrov in obsega 180 kreditnih točk.

     Razvrstitev: SOK 7, EOK 6, EOVK prva stopnja

    5. Pridobljen strokovni naslov

    Študent po zaključku študija pridobi strokovni naslov diplomirana inženirka lesarstva (UN)/diplomirani inženir lesarstva (UN) (dipl. inž. les. (UN)), pisano za imenom.

    6. Možnosti zaposlitve diplomantov

    Pridobljeno znanje diplomantom omogoča nadaljevanje študija na magistrskem programu ali pa zaposlitev v podjetjih, ki se ukvarjajo s proizvodno dejavnostjo, ki vključuje predelavo in obdelavo lesa ter lesnih kompozitov, v podjetjih, ki se ukvarjajo s trgovino z lesom in lesnimi proizvodi, na področju storitvenih dejavnosti, ki vključujejo les in lesne proizvode, v javnem sektorju (zbornica, kontrolne in certifikacijske organizacije, muzeji, zavodi za spomeniško varstvo), v izobraževanju (srednje šole, višje šole, univerza). Diplomanti se lahko zaposlijo tudi kot samostojni podjetniki ali svetovalci.

    • vpisni pogoji
        
    • predmetnik 
        
    • pogoji za napredovanje
        
    • prehodi
    • Domov
    • zemljevid strani
    • O fakulteti
    • Študentski referat
    • Študijski programi
    • Oddelki in študiji
    • Raziskovalno delo
    • Mednarodna dejavnost
    • Knjižnice

    Kontakt

    Biotehniška fakulteta,
    Univerza v Ljubljani
    Jamnikarjeva 101
    1000 Ljubljana
    tel: 01 3203 000
    faks: 01 256 57 82
    info@bf.uni-lj.si
    pr@bf.uni-lj.si

    Hitre povezave

    • osebna izkaznica
    • eduroam
    • webmail
    • intranet
    • ŠIS
    • e-učilnica

    O strani

    • spletni piškotki
    • pogoji uporabe
    • o avtorjih

    Družbeni mediji

    • Facebook
    • Youtube