Visokošolski strokovni študijski program prve stopnje
KMETIJSTVO - AGRONOMIJA IN HORTIKULTURA
Predstavitveni zbornik študijskega programa.
Študij izvaja Oddelek za agronomijo.
1. Kratka predstavitev (pomembnosti) discipline
Študijski program Kmetijstvo - agronomija in hortikultura je prilagojen potrebam Slovenije na področju pridelave hrane, zlasti možnosti za pridelavo kakovostne in zdrave hrane, ob hkratnem ohranjanju kmetijskega prostora in kulturne krajine, ohranjanju poseljenosti in aktivnih delovnih mest na podeželju.
2. Temeljni cilji študijskega programa
Temeljni cilj programa je izobraziti, usposobiti in vzgojiti strokovnjaka, ki bo v razmerah tržnega gospodarstva sposoben povezovati osnovna naravoslovna, tehnološka in ekonomska znanja ter jih uporabiti v trajnostno usmerjenem pridelovanju kakovostne in zdravstveno neoporečne hrane ob hkratnem ohranjanju kulturne krajine. Študij je zasnovan tako, da se slušatelji seznanijo z osnovnimi naravoslovnimi predmeti in osnovami tehnologij, nato pa se specializirajo v agronomski oziroma hortikulturni smeri. Velik delež izbirnih predmetov omogoča bodisi dodatno specializacijo bodisi pripravo za študij na programih druge stopnje.
3. Način izvajanja študija
Redni.
V študijskem letu 2019/20 je razpisanih 75 mest za redni študij.
Redni študij se bo izvajal v kontaktnih oblikah dela, kot je prikazano v predmetniku ter v obliki individualnih konzultacij s profesorji oziroma asistenti ter kot samostojno delo študentov. Dodatno pomoč bodo študentom nudili tudi mentorji letnikov in tutorji.
Izredni študij temelji na večjem obsegu samostojnega dela študentov, zato se število kontaktnih ur v primerjavi z rednim študijem omeji na 30 % predavanj in seminarjev ter 50 % laboratorijskih in seminarskih vaj, v celoti pa se izvedejo terenske vaje.
Izvedba večine predmetov bo zasnovana v strnjenih blokih oziroma v največ enem semestru. Pri obsežnih temeljnih predmetih bo v okviru organiziranih oblik dela tudi večkratno sprotno preverjanje znanja. Cilj raznovrstnih oblik pedagoškega dela z aktivno udeležbo študentov je tekoča prehodnost iz letnika v letnik, zato je za študente obvezna prisotnost pri vseh kontaktnih oblikah dela in sprotno izvajanje vseh študijskih obveznosti.
4. Trajanje študija
Prvostopenjski visokošolski študijski program Kmetijstvo - agronomija in hortikultura traja 3 leta oz. 6 semestrov in obsega skupaj 180 kreditnih točk. Program ima dve usmeritvi: Hortikultura in Agronomija.
Razvrstitev: SOK 7, EOK 6, EOVK prva stopnja
5. Pridobljen strokovni naslov
Študent po zaključku študija pridobi strokovni naslov diplomirana inženirka agronomije in hortikulture(VS)/diplomirani inženir agronomije in hortikulture (VS) (dipl. inž. agr. in hort. (VS)), pisano za imenom.
6. Možnosti zaposlitve diplomantov
Diplomanti lahko prevzamejo strokovno mesto pri pridelavi poljščin, travinja, v drevesnicah, pri pridelavi zelenjave, sadja, grozdja, vina, zdravilnih zelišč, okrasnih rastlin, itd. Lahko opravljajo javne službe v komunali, botaničnih vrtovih, krajinskih parkih in gospodarskih organizacijah (kmetijska pridelava, predelava, trgovina s kmetijskim repromaterialom in izdelki), v lastnih podjetjih kot samostojni podjetniki ali kot specializirani kmetje, ki lahko sami tržijo svoje izdelke in se skušajo prilagoditi procesu globalizacije.