Biotehniska fakulteta logo
  • O fakulteti
  • Študentski referat
  • Študijski programi
  • Oddelki in študiji
  • Raziskovalno delo
  • Mednarodna dejavnost
  • Knjižnice
english
DomovClose
  • 1. bolonjska stopnja - visokošolski strokovni študiji
    • gozdarstvo
      • vpisni pogoji
      • predmetnik
      • pogoji za napredovanje
      • prehodi
      • kmetijstvo - agronomija in hortikultura
        • vpisni pogoji
        • predmetnik
        • pogoji za napredovanje
        • prehodi
        • kmetijstvo - živinoreja
          • vpisni pogoji
          • predmetnik
          • pogoji za napredovanje
          • prehodi
          • lesarsko inženirstvo
            • vpisni pogoji
            • predmetnik
            • pogoji za napredovanje
            • prehodi
          • 1. bolonjska stopnja - univerzitetni študiji
            • biologija
              • vpisni pogoji
              • predmetnik
              • pogoji za napredovanje
              • prehodi
              • biotehnologija
                • vpisni pogoji
                • predmetnik
                • pogoji za napredovanje
                • prehodi
                • gozdarstvo in obnovljivi gozdni viri
                  • vpisni pogoji
                  • predmetnik
                  • pogoji za napredovanje
                  • prehodi
                  • kmetijstvo - agronomija
                    • vpisni pogoji
                    • predmetnik
                    • pogoji za napredovanje
                    • prehodi
                    • kmetijstvo - zootehnika
                      • vpisni pogoji
                      • predmetnik
                      • pogoji za napredovanje
                      • prehodi
                      • krajinska arhitektura
                        • vpisni pogoji
                        • predmetnik
                        • pogoji za napredovanje
                        • prehodi
                        • lesarstvo
                          • vpisni pogoji
                          • predmetnik
                          • pogoji za napredovanje
                          • prehodi
                          • mikrobiologija
                            • vpisni pogoji
                            • predmetnik
                            • pogoji za napredovanje
                            • prehodi
                            • živilstvo in prehrana
                              • vpisni pogoji
                              • predmetnik
                              • pogoji za napredovanje
                              • prehodi
                            • 2. bolonjska stopnja - magistrski študiji
                              • agronomija
                                • vpisni pogoji
                                • predmetnik
                                • pogoji za napredovanje
                                • prehodi
                                • biološko izobraževanje
                                  • vpisni pogoji
                                  • predmetnik
                                  • pogoji za napredovanje
                                  • prehodi
                                  • biotehnologija
                                    • vpisni pogoji
                                    • predmetnik
                                    • pogoji za napredovanje
                                    • prehodi
                                    • ekologija in biodiverziteta
                                      • vpisni pogoji
                                      • predmetnik
                                      • pogoji za napredovanje
                                      • prehodi
                                      • ekonomika naravnih virov
                                        • vpisni pogoji
                                        • predmetnik
                                        • pogoji za napredovanje
                                        • prehodi
                                        • gozdarstvo in upravljanje gozdnih ekosistemov
                                          • vpisni pogoji
                                          • predmetnik
                                          • pogoji za napredovanje
                                          • prehodi
                                          • hortikultura
                                            • vpisni pogoji
                                            • predmetnik
                                            • pogoji za napredovanje
                                            • prehodi
                                            • krajinska arhitektura
                                              • vpisni pogoji
                                              • predmetnik
                                              • pogoji za napredovanje
                                              • prehodi
                                              • lesarstvo
                                                • vpisni pogoji
                                                • predmetnik
                                                • pogoji za napredovanje
                                                • prehodi
                                                • mikrobiologija
                                                  • vpisni pogoji
                                                  • predmetnik
                                                  • pogoji za napredovanje
                                                  • prehodi
                                                  • molekulska in funkcionalna biologija
                                                    • vpisni pogoji
                                                    • predmetnik
                                                    • pogoji za napredovanje
                                                    • prehodi
                                                    • prehrana
                                                      • vpisni pogoji
                                                      • predmetnik
                                                      • pogoji za napredovanje
                                                      • prehodi
                                                      • ohranjanje narave in naravnih vrednot
                                                      • znanost o živalih
                                                        • vpisni pogoji
                                                        • predmetnik
                                                        • pogoji za napredovanje
                                                        • prehodi
                                                        • živilstvo
                                                          • vpisni pogoji
                                                          • predmetnik
                                                          • pogoji za napredovanje
                                                          • prehodi
                                                        • 3. bolonjska stopnja -doktorski študiji
                                                          • bioznanosti
                                                          • biomedicina
                                                          • statistika
                                                          • varstvo okolja
                                                            • vloga za oddajo teme doktorske disertacije
                                                          • študij na ul
Domov Zapri
  • O fakulteti
  • Študentski referat
  • Študijski programi
  • Oddelki in študiji
  • Raziskovalno delo
  • Mednarodna dejavnost
  • Knjižnice
    • Domov
    • Dekanat
    • Študijski programi
    • 2. bolonjska stopnja - magistrski študiji
    • Lesarstvo
    • predmetnik
    • učni načrti predmetov 2013/14
    • izbirni predmeti 2013/14
    • Hidrotermične predelave lesa
    • 1. bolonjska stopnja - visokošolski strokovni študiji
    • 1. bolonjska stopnja - univerzitetni študiji
    • 2. bolonjska stopnja - magistrski študiji
      • agronomija
      • biološko izobraževanje
      • biotehnologija
      • ekologija in biodiverziteta
      • ekonomika naravnih virov
      • gozdarstvo in upravljanje gozdnih ekosistemov
      • hortikultura
      • krajinska arhitektura
      • Lesarstvo
        • vpisni pogoji
        • predmetnik
        • pogoji za napredovanje
        • prehodi
      • mikrobiologija
      • molekulska in funkcionalna biologija
      • prehrana
      • ohranjanje narave in naravnih vrednot
      • znanost o živalih
      • živilstvo
    • 3. bolonjska stopnja -doktorski študiji
    • študij na ul

    LE209

    Hidrotermične predelave lesa

    prof. dr. Željko Gorišek

    2. letnik, 3. semester

    3 kreditne točke

    Kontaktne ure:

    predavanja: 20 ur
    vaje: 20 ur

    Vsebina predmeta:

    • Naloge in pomen hidrotermičnih postopkov predelave lesa.
    • Kinetika hidrotermičnih postopkov – vpliv temperature, tlaka, časa in vlažnosti; analiza prenosa toplote in snovi; načini prenosa toplote.
    • Kemijske, morfološke, fizikalne in mehanske spremembe lesa med hidrotermičnimi postopi.
    • Vpliv temperature in vlažnosti na reološke lastnosti lesa: elastičnost, viskoelastičnost in plastičnost lesa.
    • Vrste tehnoloških postopkov krivljenje, priprava lesa za krivljenje, priprave za krivljenje, stabilizacije krivin, napake.
    • Numerične analize hidrotermičnih postopkov.
    • Merjenje in avtomatizacija – nadzor in spremljanje hidrodinamičnih procesov predelave lesa.
    • Optimizacija hidrotermičnih postopkov.
    • Projektiranje in mahanizacija hidrotermičnih postopkov.

    Obveznosti študenta:

    • Predavanja: projektno delo, pisni izpit in ustni zagovor (možnost opravljanja izpita z delnimi kolokviji).
    • Vaje: izdelava poročil eksperimentalnih vaj; seminarsko delo – pisni kolokvij.

    Temeljni študijski viri:  

    • Kowalski S. J. 2003. Thermomechanics of drying processes. Berlin, Springer–Verlag: 365 str.  (izbrana poglavja)
    • Keey et al. 2000. Kiln–Drying of Lumber. Berlin,  Springer–Verlag: 326 str.
    • Perre, P. 2007. Fundamentals of wood drying. A.R.BO.LOR. Nancy, France. 366 str.
    • Tsotsas, E.; Mujundar, A. 2007. Modern drying technology. Vol. 1. Computation tools at different scales. Wiley-VCH Velag GmbH &Co.KGaA. 320 str.
    • Domov
    • zemljevid strani
    • O fakulteti
    • Študentski referat
    • Študijski programi
    • Oddelki in študiji
    • Raziskovalno delo
    • Mednarodna dejavnost
    • Knjižnice

    Kontakt

    Biotehniška fakulteta,
    Univerza v Ljubljani
    Jamnikarjeva 101
    1000 Ljubljana
    tel: 01 3203 000
    faks: 01 256 57 82
    info@bf.uni-lj.si
    pr@bf.uni-lj.si

    Hitre povezave

    • osebna izkaznica
    • eduroam
    • webmail
    • intranet
    • ŠIS
    • e-učilnica

    O strani

    • spletni piškotki
    • pogoji uporabe
    • o avtorjih

    Družbeni mediji

    • Facebook
    • Youtube