Biotehniska fakulteta logo
  • O fakulteti
  • Študentski referat
  • Študijski programi
  • Oddelki in študiji
  • Raziskovalno delo
  • Mednarodna dejavnost
  • Knjižnice
english
DomovClose
  • 1. bolonjska stopnja - visokošolski strokovni študiji
    • gozdarstvo
      • vpisni pogoji
      • predmetnik
      • pogoji za napredovanje
      • prehodi
      • kmetijstvo - agronomija in hortikultura
        • vpisni pogoji
        • predmetnik
        • pogoji za napredovanje
        • prehodi
        • kmetijstvo - živinoreja
          • vpisni pogoji
          • predmetnik
          • pogoji za napredovanje
          • prehodi
          • lesarsko inženirstvo
            • vpisni pogoji
            • predmetnik
            • pogoji za napredovanje
            • prehodi
          • 1. bolonjska stopnja - univerzitetni študiji
            • biologija
              • vpisni pogoji
              • predmetnik
              • pogoji za napredovanje
              • prehodi
              • biotehnologija
                • vpisni pogoji
                • predmetnik
                • pogoji za napredovanje
                • prehodi
                • gozdarstvo in obnovljivi gozdni viri
                  • vpisni pogoji
                  • predmetnik
                  • pogoji za napredovanje
                  • prehodi
                  • kmetijstvo - agronomija
                    • vpisni pogoji
                    • predmetnik
                    • pogoji za napredovanje
                    • prehodi
                    • kmetijstvo - zootehnika
                      • vpisni pogoji
                      • predmetnik
                      • pogoji za napredovanje
                      • prehodi
                      • krajinska arhitektura
                        • vpisni pogoji
                        • predmetnik
                        • pogoji za napredovanje
                        • prehodi
                        • lesarstvo
                          • vpisni pogoji
                          • predmetnik
                          • pogoji za napredovanje
                          • prehodi
                          • mikrobiologija
                            • vpisni pogoji
                            • predmetnik
                            • pogoji za napredovanje
                            • prehodi
                            • živilstvo in prehrana
                              • vpisni pogoji
                              • predmetnik
                              • pogoji za napredovanje
                              • prehodi
                            • 2. bolonjska stopnja - magistrski študiji
                              • agronomija
                                • vpisni pogoji
                                • predmetnik
                                • pogoji za napredovanje
                                • prehodi
                                • biološko izobraževanje
                                  • vpisni pogoji
                                  • predmetnik
                                  • pogoji za napredovanje
                                  • prehodi
                                  • biotehnologija
                                    • vpisni pogoji
                                    • predmetnik
                                    • pogoji za napredovanje
                                    • prehodi
                                    • ekologija in biodiverziteta
                                      • vpisni pogoji
                                      • predmetnik
                                      • pogoji za napredovanje
                                      • prehodi
                                      • ekonomika naravnih virov
                                        • vpisni pogoji
                                        • predmetnik
                                        • pogoji za napredovanje
                                        • prehodi
                                        • gozdarstvo in upravljanje gozdnih ekosistemov
                                          • vpisni pogoji
                                          • predmetnik
                                          • pogoji za napredovanje
                                          • prehodi
                                          • hortikultura
                                            • vpisni pogoji
                                            • predmetnik
                                            • pogoji za napredovanje
                                            • prehodi
                                            • krajinska arhitektura
                                              • vpisni pogoji
                                              • predmetnik
                                              • pogoji za napredovanje
                                              • prehodi
                                              • lesarstvo
                                                • vpisni pogoji
                                                • predmetnik
                                                • pogoji za napredovanje
                                                • prehodi
                                                • mikrobiologija
                                                  • vpisni pogoji
                                                  • predmetnik
                                                  • pogoji za napredovanje
                                                  • prehodi
                                                  • molekulska in funkcionalna biologija
                                                    • vpisni pogoji
                                                    • predmetnik
                                                    • pogoji za napredovanje
                                                    • prehodi
                                                    • prehrana
                                                      • vpisni pogoji
                                                      • predmetnik
                                                      • pogoji za napredovanje
                                                      • prehodi
                                                      • ohranjanje narave in naravnih vrednot
                                                      • znanost o živalih
                                                        • vpisni pogoji
                                                        • predmetnik
                                                        • pogoji za napredovanje
                                                        • prehodi
                                                        • živilstvo
                                                          • vpisni pogoji
                                                          • predmetnik
                                                          • pogoji za napredovanje
                                                          • prehodi
                                                        • 3. bolonjska stopnja -doktorski študiji
                                                          • bioznanosti
                                                          • biomedicina
                                                          • statistika
                                                          • varstvo okolja
                                                            • vloga za oddajo teme doktorske disertacije
                                                          • študij na ul
Domov Zapri
  • O fakulteti
  • Študentski referat
  • Študijski programi
  • Oddelki in študiji
  • Raziskovalno delo
  • Mednarodna dejavnost
  • Knjižnice
    • Domov
    • Dekanat
    • Študijski programi
    • 2. bolonjska stopnja - magistrski študiji
    • Prehrana
    • 1. bolonjska stopnja - visokošolski strokovni študiji
    • 1. bolonjska stopnja - univerzitetni študiji
    • 2. bolonjska stopnja - magistrski študiji
      • agronomija
      • biološko izobraževanje
      • biotehnologija
      • ekologija in biodiverziteta
      • ekonomika naravnih virov
      • gozdarstvo in upravljanje gozdnih ekosistemov
      • hortikultura
      • krajinska arhitektura
      • lesarstvo
      • mikrobiologija
      • molekulska in funkcionalna biologija
      • Prehrana
        • vpisni pogoji
        • predmetnik
        • pogoji za napredovanje
        • prehodi
      • ohranjanje narave in naravnih vrednot
      • znanost o živalih
      • živilstvo
    • 3. bolonjska stopnja -doktorski študiji
    • študij na ul

    PREHRANA

    1. Kratka predstavitev (pomembnosti) discipline

    Prehrana ali nutricionizem je uporabna naravoslovna znanost o hrani in njenih učinkih na človeški organizem. Raziskave s področja prehrane imajo v zadnjih letih odločilen pomen v razumevanju mnogih procesov povezanih s prehrano in pojavom bolezni ter motenj v prehrani. Zato imajo danes prehrambeniki vedno pomembnejšo vlogo, ne samo kot raziskovalci temveč kot strokovnjaki, ki prenašajo znanstvena odkritja in spoznanja na splošno in ciljno populacijo z namenom ohranjanja zdravja in izboljšanja obstoječega stanja. Razen tega nova spoznanja lahko kreirajo tudi v proizvodnji nove hrane (novel food) in drugih živilskih izdelkov.

    2. Temeljni cilji študijskega programa

    Temeljni cilj študijskega programa Prehrana je posredovati poglobljena teoretična znanja iz temeljnih naravoslovnih vsebin, iz specifičnih vsebin prehranskih znanosti, kontaminacije, toksikologije oz. varnosti hrane, načrtovanja prehrane, prehranskega izobraževanja, prehranskega inženiringa, analitike hrane, razvoja, znanstvenega komuniciranja in raziskovanja.

    3. Način izvajanja študija

    Redni in izredni.
    V študijskem letu 2019/20 se bo študijski program izvajal v obliki rednega študija, razpisanih je 30 mest. 
    Študij se izvaja, če je vpisanih najmanj 15 kandidatov.

    4. Trajanje študija

    Magistrski študijski program druge stopnje Prehrana traja dve leti in obsega 120 kreditnih točk. Program nima smeri.

    Razvrstitev: SOK 8, EOK 7, EOVK druga stopnja

    5. Pridobljen strokovni naslov

    Študent po zaključku študija pridobi strokovni naslov magistrica inženirka prehrane/magister inženir prehrane (mag. inž. preh.), zapisano za imenom.

    6. Možnosti zaposlitve diplomantov

    Magistri inženirji prehrane bodo usposobljeni za najzahtevnejša in najodgovornejša dela za načrtovanje, organiziranje, kontrolo in vodenje prehrane, dietetike in klinične prehrane, alternativnih in specialnih oblik prehrane, prehransko izobraževanje in svetovanje, za posebne naloge v živilski in farmacevtski industriji, za analitiko hrane in delo v kontrolnih analitičnih, inšpekcijskih, razvojnih ter raziskovalnih laboratorijih ter za raziskovalno delo na področjih prehrane.

      
    • vpisni pogoji
        
    • predmetnik
        
    • pogoji za napredovanje
        
    • prehodi
    • Domov
    • zemljevid strani
    • O fakulteti
    • Študentski referat
    • Študijski programi
    • Oddelki in študiji
    • Raziskovalno delo
    • Mednarodna dejavnost
    • Knjižnice

    Kontakt

    Biotehniška fakulteta,
    Univerza v Ljubljani
    Jamnikarjeva 101
    1000 Ljubljana
    tel: 01 3203 000
    faks: 01 256 57 82
    info@bf.uni-lj.si
    pr@bf.uni-lj.si

    Hitre povezave

    • osebna izkaznica
    • eduroam
    • webmail
    • intranet
    • ŠIS
    • e-učilnica

    O strani

    • spletni piškotki
    • pogoji uporabe
    • o avtorjih

    Družbeni mediji

    • Facebook
    • Youtube