PREHRANA
1. Kratka predstavitev (pomembnosti) discipline
Prehrana ali nutricionizem je uporabna naravoslovna znanost o hrani in njenih učinkih na človeški organizem. Raziskave s področja prehrane imajo v zadnjih letih odločilen pomen v razumevanju mnogih procesov povezanih s prehrano in pojavom bolezni ter motenj v prehrani. Zato imajo danes prehrambeniki vedno pomembnejšo vlogo, ne samo kot raziskovalci temveč kot strokovnjaki, ki prenašajo znanstvena odkritja in spoznanja na splošno in ciljno populacijo z namenom ohranjanja zdravja in izboljšanja obstoječega stanja. Razen tega nova spoznanja lahko kreirajo tudi v proizvodnji nove hrane (novel food) in drugih živilskih izdelkov.
2. Temeljni cilji študijskega programa
Temeljni cilj študijskega programa Prehrana je posredovati poglobljena teoretična znanja iz temeljnih naravoslovnih vsebin, iz specifičnih vsebin prehranskih znanosti, kontaminacije, toksikologije oz. varnosti hrane, načrtovanja prehrane, prehranskega izobraževanja, prehranskega inženiringa, analitike hrane, razvoja, znanstvenega komuniciranja in raziskovanja.
3. Način izvajanja študija
Redni in izredni.
V študijskem letu 2019/20 se bo študijski program izvajal v obliki rednega študija, razpisanih je 30 mest.
Študij se izvaja, če je vpisanih najmanj 15 kandidatov.
4. Trajanje študija
Magistrski študijski program druge stopnje Prehrana traja dve leti in obsega 120 kreditnih točk. Program nima smeri.
Razvrstitev: SOK 8, EOK 7, EOVK druga stopnja
5. Pridobljen strokovni naslov
Študent po zaključku študija pridobi strokovni naslov magistrica inženirka prehrane/magister inženir prehrane (mag. inž. preh.), zapisano za imenom.
6. Možnosti zaposlitve diplomantov
Magistri inženirji prehrane bodo usposobljeni za najzahtevnejša in najodgovornejša dela za načrtovanje, organiziranje, kontrolo in vodenje prehrane, dietetike in klinične prehrane, alternativnih in specialnih oblik prehrane, prehransko izobraževanje in svetovanje, za posebne naloge v živilski in farmacevtski industriji, za analitiko hrane in delo v kontrolnih analitičnih, inšpekcijskih, razvojnih ter raziskovalnih laboratorijih ter za raziskovalno delo na področjih prehrane.