ZT227 | Toksikologija in kontaminacija živil |
---|---|
doc. dr. Barbara Jeršek |
1. letnik, 1. semester
3 kreditne točke
Kontaktne ure:
predavanja: 20 ur
laboratorijske vaje: 20 ur
Vsebina predmeta:
Glavna vsebinska področja:
- Uvod v toksikologijo: zgodovinski razvoj do današnje t.i. moderne toksikologije, opis različnih področij toksikologije ter pomen te vede za živila.
- Toksini in njihova klasifikacija: strokovna terminologija in definicije posameznih strokovnih izrazov na področju toksikologije, klasifikacije toksinov glede na toksičnost, glede na fiziološke učinke in glede na možnosti pojavljanja v živilih.
- Toksičnost: akutna, subakutna in kronična toksičnost, genotoksičnost, kancerogenost ter parametri, s katerimi se opisuje toksičnost (LD50, LOAEL, NOAEL, ADI, PMTDI, PTWI, TEF); dejavniki, ki vplivajo na človekovo izpostavljenost toksinu, prehod, absorpcija, distribucija, akumulacija, metabolizem in izločanje toksina; nespecifični in specifični učinki toksinov (toksikodinamika in toksikokinetika).
- Testi za ugotavljanje toksičnosti: opisi glavnih skupin toksikoloških testov testi in vivo, testi in vitro ter epidemiološke študije.
- Pregled glavnih skupin toksinov: biološki toksini v živilih, sestavine živil s toksikološkim učinkom, antropogeni toksini v živilih.
- Nadzor, predpisi in ocena tveganja: uradni zdravstveni nadzor kontaminantov v živilih, sistemi postavitev mednarodnih standardov preko ekspertnih komitejev (JEFCA, JMPR) v okviru Codex Alimentarius-a.
Obveznosti študenta:
Sodelovanje pri laboratorijskih vajah in seminarjih, izdelava in predstavitev seminarja, pisni izpit.
Temeljni študijski viri:
Knjižni viri:
- Principles of food toxicology. 2008. T. Püssa, Boca Raton : CRC Press\Taylor & Francis Group, cop. 321 s.
- Bioactive compounds in foods. 2008. J. Gilbert, H. Z. Şenyuva (ur.), Oxford, Blacwell Publishing, 409 s.
- Toxicology : a case-oriented approach. 2008. J. J. Fenton. New York ; London : Informa Healthcare, 1-24, 51-84.
- JERŠEK, Barbara, POKLAR ULRIH, Nataša, DEKLEVA, Nadja, SEVER, Dunja. Kemijski dejavniki tveganja v živilih in njihov nadzor = Chemical hazards in food and their control. V: GAŠPERLIN, Lea (ur.), ŽLENDER, Božidar (ur.). 22. Bitenčevi živilski dnevi 2004 = 22nd Food Technology Days 2004 dedicated to prof. F. Bitenc, 18. in 19. marec 2004, Radenci. Varnost živil. Ljubljana: Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo, 2004, str. 45-64.
- Food Safety. Contaminants and toxins. 2003. D'Mello J. P. F. (ur.) Wallingford, CABI Publishing: 125-152.
- Altug T. 2003. Introduction to toxicology and food. Boca Raton, CRC Press, cop.: 152 s.
Spletni viri: