Biotehniska fakulteta logo
  • O fakulteti
  • Študentski referat
  • Študijski programi
  • Oddelki in študiji
  • Raziskovalno delo
  • Mednarodna dejavnost
  • Knjižnice
english
DomovClose
  • 1. bolonjska stopnja - visokošolski strokovni študiji
    • gozdarstvo
      • vpisni pogoji
      • predmetnik
      • pogoji za napredovanje
      • prehodi
      • kmetijstvo - agronomija in hortikultura
        • vpisni pogoji
        • predmetnik
        • pogoji za napredovanje
        • prehodi
        • kmetijstvo - živinoreja
          • vpisni pogoji
          • predmetnik
          • pogoji za napredovanje
          • prehodi
          • lesarsko inženirstvo
            • vpisni pogoji
            • predmetnik
            • pogoji za napredovanje
            • prehodi
          • 1. bolonjska stopnja - univerzitetni študiji
            • biologija
              • vpisni pogoji
              • predmetnik
              • pogoji za napredovanje
              • prehodi
              • biotehnologija
                • vpisni pogoji
                • predmetnik
                • pogoji za napredovanje
                • prehodi
                • gozdarstvo in obnovljivi gozdni viri
                  • vpisni pogoji
                  • predmetnik
                  • pogoji za napredovanje
                  • prehodi
                  • kmetijstvo - agronomija
                    • vpisni pogoji
                    • predmetnik
                    • pogoji za napredovanje
                    • prehodi
                    • kmetijstvo - zootehnika
                      • vpisni pogoji
                      • predmetnik
                      • pogoji za napredovanje
                      • prehodi
                      • krajinska arhitektura
                        • vpisni pogoji
                        • predmetnik
                        • pogoji za napredovanje
                        • prehodi
                        • lesarstvo
                          • vpisni pogoji
                          • predmetnik
                          • pogoji za napredovanje
                          • prehodi
                          • mikrobiologija
                            • vpisni pogoji
                            • predmetnik
                            • pogoji za napredovanje
                            • prehodi
                            • živilstvo in prehrana
                              • vpisni pogoji
                              • predmetnik
                              • pogoji za napredovanje
                              • prehodi
                            • 2. bolonjska stopnja - magistrski študiji
                              • agronomija
                                • vpisni pogoji
                                • predmetnik
                                • pogoji za napredovanje
                                • prehodi
                                • biološko izobraževanje
                                  • vpisni pogoji
                                  • predmetnik
                                  • pogoji za napredovanje
                                  • prehodi
                                  • biotehnologija
                                    • vpisni pogoji
                                    • predmetnik
                                    • pogoji za napredovanje
                                    • prehodi
                                    • ekologija in biodiverziteta
                                      • vpisni pogoji
                                      • predmetnik
                                      • pogoji za napredovanje
                                      • prehodi
                                      • ekonomika naravnih virov
                                        • vpisni pogoji
                                        • predmetnik
                                        • pogoji za napredovanje
                                        • prehodi
                                        • gozdarstvo in upravljanje gozdnih ekosistemov
                                          • vpisni pogoji
                                          • predmetnik
                                          • pogoji za napredovanje
                                          • prehodi
                                          • hortikultura
                                            • vpisni pogoji
                                            • predmetnik
                                            • pogoji za napredovanje
                                            • prehodi
                                            • krajinska arhitektura
                                              • vpisni pogoji
                                              • predmetnik
                                              • pogoji za napredovanje
                                              • prehodi
                                              • lesarstvo
                                                • vpisni pogoji
                                                • predmetnik
                                                • pogoji za napredovanje
                                                • prehodi
                                                • mikrobiologija
                                                  • vpisni pogoji
                                                  • predmetnik
                                                  • pogoji za napredovanje
                                                  • prehodi
                                                  • molekulska in funkcionalna biologija
                                                    • vpisni pogoji
                                                    • predmetnik
                                                    • pogoji za napredovanje
                                                    • prehodi
                                                    • prehrana
                                                      • vpisni pogoji
                                                      • predmetnik
                                                      • pogoji za napredovanje
                                                      • prehodi
                                                      • ohranjanje narave in naravnih vrednot
                                                      • znanost o živalih
                                                        • vpisni pogoji
                                                        • predmetnik
                                                        • pogoji za napredovanje
                                                        • prehodi
                                                        • živilstvo
                                                          • vpisni pogoji
                                                          • predmetnik
                                                          • pogoji za napredovanje
                                                          • prehodi
                                                        • 3. bolonjska stopnja -doktorski študiji
                                                          • bioznanosti
                                                          • biomedicina
                                                          • statistika
                                                          • varstvo okolja
                                                            • vloga za oddajo teme doktorske disertacije
                                                          • študij na ul
Domov Zapri
  • O fakulteti
  • Študentski referat
  • Študijski programi
  • Oddelki in študiji
  • Raziskovalno delo
  • Mednarodna dejavnost
  • Knjižnice
    • Domov
    • Dekanat
    • Študijski programi
    • 2. bolonjska stopnja - magistrski študiji
    • Prehrana
    • predmetnik
    • učni načrti predmetov 2013/14
    • 1. letnik 2013/14
    • Znanstvena informatika in komuniciranje
    • 1. bolonjska stopnja - visokošolski strokovni študiji
    • 1. bolonjska stopnja - univerzitetni študiji
    • 2. bolonjska stopnja - magistrski študiji
      • agronomija
      • biološko izobraževanje
      • biotehnologija
      • ekologija in biodiverziteta
      • ekonomika naravnih virov
      • gozdarstvo in upravljanje gozdnih ekosistemov
      • hortikultura
      • krajinska arhitektura
      • lesarstvo
      • mikrobiologija
      • molekulska in funkcionalna biologija
      • Prehrana
        • vpisni pogoji
        • predmetnik
        • pogoji za napredovanje
        • prehodi
      • ohranjanje narave in naravnih vrednot
      • znanost o živalih
      • živilstvo
    • 3. bolonjska stopnja -doktorski študiji
    • študij na ul

    ZT226

    Znanstvena informatika in komuniciranje

    prof. dr. Tomaž Bartol

    1. letnik, 1. semester

    5 kreditnih točk

    Kontaktne ure:

    predavanja: 20 ur
    seminarji: 10 ur
    seminarske vaje: 15 ur
    laboratorijske vaje: 15 ur

    Vsebina predmeta:

    • Značilnosti znanstvenih in tehničnih informacij
    • Specifične podatkovne zbirke za različna področja biotehnike (prehrana, živilstvo, biotehnologija ...), tehnike in naravoslovja, zbirke za druga področja znanosti (ekonomske/poslovne, družbene informacije), zbirke magistrskih del in disertacij, citatne zbirke
    • Struktura zbirk in zakonitosti napredne iskalne sintakse
    • Slovenski digitalni knjižnični katalogi
    • Statistične zbirke, zbirke za patente in intelektualno lastnino, zbirke standardov, pravni predpisi
    • Tipi in formati dokumentov
    • Internet in napredne iskalne tehnike na svetovnem spletu
    • Elektronski časopisi in zbirke celotnih besedil
    • Značilnosti znanstvenega jezika, znanstvena terminologija, znanstvene klasifikacije
    • Urejanje bibliografskih podatkov v urejevalniku besedil
    • Sinteza besedil po načelu znanstvenih prispevkov (IMRAD), urejanje in gradnja lastnih modelnih bibliografij, pisni izdelki/seminarji
    • Interpretacija informacij

    Obveznosti študenta:

    Izpit, Individualne naloge oz. izdelki, ustni nastop, prikaz poznavanja samostojne rabe informacijskih sistemov.

    Temeljni študijski viri:

    • Baeza-Yates R., Ribeiro-Neto B. Modern information retrieval : the concepts and technology. - 2nd ed. - Harlow, Addison Wesley (2011). 913 p. ISBN 978-0-321-41691-9. (izbrana poglavja)
    • Blanchett H., Powis C., Webb J.  A guide to teaching information literacy: 101 practical tips London, Facet (2012). 262 p. ISBN 978-1-85604-659-6. (izbrana poglavja)

    Nosilec predmeta vsako leto poskrbi za pripravo in ažuriranje študijskega gradiva, ki je objavljeno kot elektronski učbenik na spletni strani predmeta. 

    Sprotno ažurirani spletni viri in spletni priročniki ponudnikov informacijskih virov.

    • Domov
    • zemljevid strani
    • O fakulteti
    • Študentski referat
    • Študijski programi
    • Oddelki in študiji
    • Raziskovalno delo
    • Mednarodna dejavnost
    • Knjižnice

    Kontakt

    Biotehniška fakulteta,
    Univerza v Ljubljani
    Jamnikarjeva 101
    1000 Ljubljana
    tel: 01 3203 000
    faks: 01 256 57 82
    info@bf.uni-lj.si
    pr@bf.uni-lj.si

    Hitre povezave

    • osebna izkaznica
    • eduroam
    • webmail
    • intranet
    • ŠIS
    • e-učilnica

    O strani

    • spletni piškotki
    • pogoji uporabe
    • o avtorjih

    Družbeni mediji

    • Facebook
    • Youtube