Biotehniska fakulteta logo
  • O fakulteti
  • Študentski referat
  • Študijski programi
  • Oddelki in študiji
  • Raziskovalno delo
  • Mednarodna dejavnost
  • Knjižnice
english
DomovClose
  • 1. bolonjska stopnja - visokošolski strokovni študiji
    • gozdarstvo
      • vpisni pogoji
      • predmetnik
      • pogoji za napredovanje
      • prehodi
      • kmetijstvo - agronomija in hortikultura
        • vpisni pogoji
        • predmetnik
        • pogoji za napredovanje
        • prehodi
        • kmetijstvo - živinoreja
          • vpisni pogoji
          • predmetnik
          • pogoji za napredovanje
          • prehodi
          • lesarsko inženirstvo
            • vpisni pogoji
            • predmetnik
            • pogoji za napredovanje
            • prehodi
          • 1. bolonjska stopnja - univerzitetni študiji
            • biologija
              • vpisni pogoji
              • predmetnik
              • pogoji za napredovanje
              • prehodi
              • biotehnologija
                • vpisni pogoji
                • predmetnik
                • pogoji za napredovanje
                • prehodi
                • gozdarstvo in obnovljivi gozdni viri
                  • vpisni pogoji
                  • predmetnik
                  • pogoji za napredovanje
                  • prehodi
                  • kmetijstvo - agronomija
                    • vpisni pogoji
                    • predmetnik
                    • pogoji za napredovanje
                    • prehodi
                    • kmetijstvo - zootehnika
                      • vpisni pogoji
                      • predmetnik
                      • pogoji za napredovanje
                      • prehodi
                      • krajinska arhitektura
                        • vpisni pogoji
                        • predmetnik
                        • pogoji za napredovanje
                        • prehodi
                        • lesarstvo
                          • vpisni pogoji
                          • predmetnik
                          • pogoji za napredovanje
                          • prehodi
                          • mikrobiologija
                            • vpisni pogoji
                            • predmetnik
                            • pogoji za napredovanje
                            • prehodi
                            • živilstvo in prehrana
                              • vpisni pogoji
                              • predmetnik
                              • pogoji za napredovanje
                              • prehodi
                            • 2. bolonjska stopnja - magistrski študiji
                              • agronomija
                                • vpisni pogoji
                                • predmetnik
                                • pogoji za napredovanje
                                • prehodi
                                • biološko izobraževanje
                                  • vpisni pogoji
                                  • predmetnik
                                  • pogoji za napredovanje
                                  • prehodi
                                  • biotehnologija
                                    • vpisni pogoji
                                    • predmetnik
                                    • pogoji za napredovanje
                                    • prehodi
                                    • ekologija in biodiverziteta
                                      • vpisni pogoji
                                      • predmetnik
                                      • pogoji za napredovanje
                                      • prehodi
                                      • ekonomika naravnih virov
                                        • vpisni pogoji
                                        • predmetnik
                                        • pogoji za napredovanje
                                        • prehodi
                                        • gozdarstvo in upravljanje gozdnih ekosistemov
                                          • vpisni pogoji
                                          • predmetnik
                                          • pogoji za napredovanje
                                          • prehodi
                                          • hortikultura
                                            • vpisni pogoji
                                            • predmetnik
                                            • pogoji za napredovanje
                                            • prehodi
                                            • krajinska arhitektura
                                              • vpisni pogoji
                                              • predmetnik
                                              • pogoji za napredovanje
                                              • prehodi
                                              • lesarstvo
                                                • vpisni pogoji
                                                • predmetnik
                                                • pogoji za napredovanje
                                                • prehodi
                                                • mikrobiologija
                                                  • vpisni pogoji
                                                  • predmetnik
                                                  • pogoji za napredovanje
                                                  • prehodi
                                                  • molekulska in funkcionalna biologija
                                                    • vpisni pogoji
                                                    • predmetnik
                                                    • pogoji za napredovanje
                                                    • prehodi
                                                    • prehrana
                                                      • vpisni pogoji
                                                      • predmetnik
                                                      • pogoji za napredovanje
                                                      • prehodi
                                                      • ohranjanje narave in naravnih vrednot
                                                      • znanost o živalih
                                                        • vpisni pogoji
                                                        • predmetnik
                                                        • pogoji za napredovanje
                                                        • prehodi
                                                        • živilstvo
                                                          • vpisni pogoji
                                                          • predmetnik
                                                          • pogoji za napredovanje
                                                          • prehodi
                                                        • 3. bolonjska stopnja -doktorski študiji
                                                          • bioznanosti
                                                          • biomedicina
                                                          • statistika
                                                          • varstvo okolja
                                                            • vloga za oddajo teme doktorske disertacije
                                                          • študij na ul
Domov Zapri
  • O fakulteti
  • Študentski referat
  • Študijski programi
  • Oddelki in študiji
  • Raziskovalno delo
  • Mednarodna dejavnost
  • Knjižnice
    • Domov
    • Dekanat
    • Študijski programi
    • 2. bolonjska stopnja - magistrski študiji
    • Živilstvo
    • 1. bolonjska stopnja - visokošolski strokovni študiji
    • 1. bolonjska stopnja - univerzitetni študiji
    • 2. bolonjska stopnja - magistrski študiji
      • agronomija
      • biološko izobraževanje
      • biotehnologija
      • ekologija in biodiverziteta
      • ekonomika naravnih virov
      • gozdarstvo in upravljanje gozdnih ekosistemov
      • hortikultura
      • krajinska arhitektura
      • lesarstvo
      • mikrobiologija
      • molekulska in funkcionalna biologija
      • prehrana
      • ohranjanje narave in naravnih vrednot
      • znanost o živalih
      • Živilstvo
        • vpisni pogoji
        • predmetnik
        • pogoji za napredovanje
        • prehodi
    • 3. bolonjska stopnja -doktorski študiji
    • študij na ul

    ŽIVILSTVO

    1. Kratka predstavitev (pomembnosti) discipline

    Živilstvo je v Sloveniji gospodarsko pomembna in hitro se razvijajoča panoga z močnim interdisciplinarnim poudarkom ali vertikalno povezavo med pridelovalci kakovostnih in varnih surovin ter živilsko-predelovalnimi obrati, ki na podlagi sodobnih spoznanj, načel in tehnologij proizvajajo in zagotavljajo oskrbo prebivalstva s kakovostno hrano. Razširjena pridobljena znanja in osvajanje dodatnih znanstvenih spoznanj so potrebni za razvoj živilske znanosti in tehnologije. Potrebe tržišča po strokovnem in znanstvenem kadru, ki lahko s svojim delom zagotovi razvoj tehnologije v segmentu, ki je posebej pomemben za skupni gospodarski razvoj R Slovenije, so vse večje tako v javnem, kot tudi v privatnem sektorju.

    2. Temeljni cilji študijskega programa

    Temeljni cilj študijskega programa Živilstvo je posredovati poglobljena teoretična znanja iz temeljnih naravoslovnih vsebin, znanosti o živilih in analitiki živil, varnosti hrane, živilskega inženirstva ter metod razvoja in raziskovanja. Magistri bodo usposobljeni za najzahtevnejša in najodgovornejša dela za načrtovanje, organiziranje, kontrolo in vodenje proizvodnje hrane, za upravljanje kakovosti s težiščem na higieni in varnosti hrane, za kreiranje in razvoj novih tehnoloških procesov in novih izdelkov, za delo v kontrolno-analitičnih laboratorijih in inšpekcijskih službah ter za raziskovalno delo.

    3. Način izvajanja študija

    Redni in izredni.
    V študijskem letu 2019/20 se bo študijski program izvajal v obliki rednega študija, razpisanih je 35 vpisnih mest.  
    Študij se izvaja, če je vpisanih najmanj 15 kandidatov.

    4. Trajanje študija

    Magistrski študijski program druge stopnje Živilstvo traja dve leti in obsega 120 kreditnih točk. Program nima smeri.

    Razvrstitev: SOK 8, EOK 7, EOVK druga stopnja

    5. Pridobljen strokovni naslov

    Študent po zaključku študija pridobi strokovni naslov magistrica inženirka živilstva/magister inženir živilstva (mag. inž. živ.), pisano za imenom.

    6. Možnosti zaposlitve diplomantov

    Magistri inženirji živilstva bodo svoje mesto našli v znanstvenih in pedagoških ustanovah, v razvojno-raziskovalnih laboratorijih in institucijah, velikih obratih živilske industrije, v malem privatnem podjetništvu, inspekcijskih službah, svetovalnih službah, farmacevtski industriji za proizvodnjo dietnih živil, pri ekološki proizvodnji hrane, projektantskih organizacijah in kot managerji na najodgovornejših funkcijah v živilskih podjetjih.

    7. Možnost nadaljevanja na MSc študiju Prehrana

    Študenti 1. letnika MSc študija Živilstvo bodo lahko ob izpolnjevanju pogojev za vpis v 2. letnik, v skladu z določbami o prehodih med programi, prehajali v 2. letniki MSc študija Prehrana (že zapisano v akreditiranem programu).  

    • vpisni pogoji
        
    • predmetnik
    • pogoji za napredovanje
        
    • prehodi
    • Domov
    • zemljevid strani
    • O fakulteti
    • Študentski referat
    • Študijski programi
    • Oddelki in študiji
    • Raziskovalno delo
    • Mednarodna dejavnost
    • Knjižnice

    Kontakt

    Biotehniška fakulteta,
    Univerza v Ljubljani
    Jamnikarjeva 101
    1000 Ljubljana
    tel: 01 3203 000
    faks: 01 256 57 82
    info@bf.uni-lj.si
    pr@bf.uni-lj.si

    Hitre povezave

    • osebna izkaznica
    • eduroam
    • webmail
    • intranet
    • ŠIS
    • e-učilnica

    O strani

    • spletni piškotki
    • pogoji uporabe
    • o avtorjih

    Družbeni mediji

    • Facebook
    • Youtube