ŽIVILSTVO
1. Kratka predstavitev (pomembnosti) discipline
Živilstvo je v Sloveniji gospodarsko pomembna in hitro se razvijajoča panoga z močnim interdisciplinarnim poudarkom ali vertikalno povezavo med pridelovalci kakovostnih in varnih surovin ter živilsko-predelovalnimi obrati, ki na podlagi sodobnih spoznanj, načel in tehnologij proizvajajo in zagotavljajo oskrbo prebivalstva s kakovostno hrano. Razširjena pridobljena znanja in osvajanje dodatnih znanstvenih spoznanj so potrebni za razvoj živilske znanosti in tehnologije. Potrebe tržišča po strokovnem in znanstvenem kadru, ki lahko s svojim delom zagotovi razvoj tehnologije v segmentu, ki je posebej pomemben za skupni gospodarski razvoj R Slovenije, so vse večje tako v javnem, kot tudi v privatnem sektorju.
2. Temeljni cilji študijskega programa
Temeljni cilj študijskega programa Živilstvo je posredovati poglobljena teoretična znanja iz temeljnih naravoslovnih vsebin, znanosti o živilih in analitiki živil, varnosti hrane, živilskega inženirstva ter metod razvoja in raziskovanja. Magistri bodo usposobljeni za najzahtevnejša in najodgovornejša dela za načrtovanje, organiziranje, kontrolo in vodenje proizvodnje hrane, za upravljanje kakovosti s težiščem na higieni in varnosti hrane, za kreiranje in razvoj novih tehnoloških procesov in novih izdelkov, za delo v kontrolno-analitičnih laboratorijih in inšpekcijskih službah ter za raziskovalno delo.
3. Način izvajanja študija
Redni in izredni.
V študijskem letu 2019/20 se bo študijski program izvajal v obliki rednega študija, razpisanih je 35 vpisnih mest.
Študij se izvaja, če je vpisanih najmanj 15 kandidatov.
4. Trajanje študija
Magistrski študijski program druge stopnje Živilstvo traja dve leti in obsega 120 kreditnih točk. Program nima smeri.
Razvrstitev: SOK 8, EOK 7, EOVK druga stopnja
5. Pridobljen strokovni naslov
Študent po zaključku študija pridobi strokovni naslov magistrica inženirka živilstva/magister inženir živilstva (mag. inž. živ.), pisano za imenom.
6. Možnosti zaposlitve diplomantov
Magistri inženirji živilstva bodo svoje mesto našli v znanstvenih in pedagoških ustanovah, v razvojno-raziskovalnih laboratorijih in institucijah, velikih obratih živilske industrije, v malem privatnem podjetništvu, inspekcijskih službah, svetovalnih službah, farmacevtski industriji za proizvodnjo dietnih živil, pri ekološki proizvodnji hrane, projektantskih organizacijah in kot managerji na najodgovornejših funkcijah v živilskih podjetjih.
7. Možnost nadaljevanja na MSc študiju Prehrana
Študenti 1. letnika MSc študija Živilstvo bodo lahko ob izpolnjevanju pogojev za vpis v 2. letnik, v skladu z določbami o prehodih med programi, prehajali v 2. letniki MSc študija Prehrana (že zapisano v akreditiranem programu).