Tomaž Požrl_Oxybaby

Z analizatorjem plinov (Gas Analyser Oxybaby 6.0) oziroma novo napravo za določanje plinske sestave v različnih vrstah embalaže bodo lahko študentje spremljali spremembe razmerij med različnimi plini v embalažnih enotah


Naprava je namenjena izvedbi vaj prvenstveno pri predmetu Pakiranje živil na študijskem programu 1. bolonjske stopnje, na univerzitetnem študiju Živilstvo in prehrana. Nova oprema bo vključena v izvedbo vaj v 4. bloku študijskega leta 2020/2021. Z analizatorjem plinov bodo študetje vrednotili dejavnike, ki vplivajo na zaščitne učinke modificirane atmosfere pri skladiščenju pakiranih živil. Spremembe v sestavi atmosfere so posledica številnih faktorjev kot so pogoji skladiščenja, lastnosti embalažnih materialov, primarne sestave atmosfere, fizioloških dogajanj v embalažni enoti itd.


»Nova raziskovalna oprema na Oddelku za živilstvo bo prispevala k posodobitvi izvedbe vaj, saj je pakiranje v modificirano atmosfero ena najpomembnejših tehnik pakiranja živil. Študenti bodo spoznali opremo, ki je v industriji pogosto v uporabi in zaradi priročnosti omogoča izvedbo meritev v realnih industrijskih pogojih. Poleg tega nova naprava omogoča nadgradnjo stroja za pakiranje živil v MAP (vakuum Thermosealer VG 600), ki smo ga nabavili v preteklem letu. Z novo napravo bomo lahko v sodelovanju z industrijo v prihodnje izvedli tudi različna diplomska in magistrska dela,« je povedal nosilec predmeta izr. prof. dr. Tomaž Požrl, s Katedre za tehnologijo rastlinskih živil in vina na Oddelku za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.