Naslovnica monografije Gozdni rastiščni tipi Slovenije

Gre za prvi celovit opis gozdnih rastiščnih tipov Slovenije. Skupno je opisanih 78 gozdnih tipov, publikacija obsega preko 500 strani, avtorji (Bončina, Rozman, Dakskobler, Klopčič, Babij in Poljanec) prihajajo iz treh institucij, in sicer Biološkega inštituta Jovana Hadžija ZRC SAZU, Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete ter Zavoda za gozdove Slovenije.

Poglavitna ideja pri opisu gozdnih rastiščnih tipov je bila povezati znanje s področij gozdne fitocenologije, prirastoslovja in upravljanja gozdov. Struktura opisa je enaka za vse gozdne tipe in obsega kartografski prikaz razširjenosti gozdnega rastiščnega tipa, ekološke značilnosti, opis vertikalne slojevitosti in floristične sestave, sintaksonomsko oznako, produkcijski potencial ter sestojne in rastne značilnosti, značilnosti pretekle rabe, sedanji pomen gozdov in poudarjene funkcije ter značilnosti upravljanja. Na koncu opisa so prikazani značilni videzi gozdov rastiščnega tipa, dodan je tudi seznam ključnih referenc. Po opisu vseh 78 gozdnih rastiščnih tipov sledi sintezni del, v katerem so primerjalno opisane ekološke, rastiščne, sestojne in upravljavske značilnosti.

Delo je namenjeno širokemu krogu bralcev, od raziskovalcev gozdne vegetacije, gozdarskim strokovnjakom, študentom, lastnikom gozdov, vsem, ki jih zanima ekologija gozdov in gospodarjenje ali imajo radi gozdove in bi radi o njih kaj več izvedeli.

Naročilo je možno v Gozdarski knjižnici na e-naslovu: .

Cena izvoda je 40 €.