Prenos virusa SARS-Cov-2 v kopalnih vodah na človeka preko kopalnih/rekreativnih voda

Po navedbah CDC ni dokazov, da se bolezen/virus prenese na človeka preko kopalnih/rekreativnih voda, ob predpostavki, da se upoštevajo predpisani ukrepi – predvsem razdalja med ljudmi. Virusi se ne morejo razmnoževati izven gostitelja. Za uspešen prenos virusa na drugo osebo/kopalca preko kopalnih voda, mora biti virus prisoten v zadostni koncentraciji/številu. Virus se v velikem volumnu vode močno razredči, potencialno pod minimalno infektivno dozo, zato si upamo oceniti, da je verjetnost prenosa virusa med kopalci preko kopalne vode minimalna.  

 

Prenos virusa preko morskih valov ali drugih aerosolov

Prehajanje virusov iz voda v aerosol je slabo raziskano in ni jasnih dokazov, da se to dogaja npr. ob udarjanju morskih valov ob obalo, igre v/ob vodi itd. V primeru, da večina obiskovalcev kopališč in drugih rekreativnih objektov upošteva večino ukrepov verjamem, da se lahko sprostimo in uživamo v poletju brez dodatnih skrbi.  

 

Prenos virusa preko fekalne onesnaženosti naravnih kopališč

Potencialna nevarnost za infekcijo s SARS-Cov-2 bi lahko predstavljala fekalna onesnaženost naravnih kopališč. Čeprav ni trdnih dokazov, je mogoče, da se SARS-Cov2 prenaša preko fekalno-oralne poti. Kljub vsemu je treba biti pozoren in je modro preveriti podatke o fekalni onesnaženosti morja/reke/jezera, kjer se bomo kopali, ne le zaradi SARS-Cov-2 temveč tudi zaradi možnosti okužbe z drugimi patogenimi mikroorganizmi.

 

Prenos virusa in temperatura

Raziskovalci so preučevali stabilnost virusa SARS-Cov-2 pri različnih temperaturah. Ugotovili so, da je virus po dveh dneh pri temperaturi 37 °C inaktiviran, pri temperaturi 56 °C pa je bilo dovolj že 30 minut za inaktivacijo. Virus je torej občutljiv na toploto in z višjimi temperaturami se njegova infektivnost zmanjšuje.  Koronavirusi lahko ostanejo aktivni v hladnih razmerah, a so pri temperaturah, ki jih človek še tolerira, uničeni. Pokazali so, da temperature od 60 do 80 °C inaktivirajo virus že v 30 sekundah do 1 minute.

 

Virus in morska voda

sars na plazi
Vir fotografije: https://rcphotostock.com – © rcphotostock (1894)   

Z raziskavami infektivnosti virusa v rečni in morski vodi  so ugotovili, da na hitrost upada infektivnosti (sposobnosti okužbe) vpliva temperatura in slanost vode. Infektivnost SARS  Cov2 v morski vodi hitreje upade kot v rečni vodi. V morski vodi njegova infektivnost močno upade že po 4 urah ne glede na temperaturo. V rečni vodi pa je upad infektivnosti virusa nekoliko počasnejši – infektiven ostane 3 do 5 dni, virus pa je bolj nestabilen v toplejši kot v hladni vodi.  

 

Prof. dr. Ines Mandić Mulec in asistentka dr. Katja Molan sta pri pregledu raziskav opozorili: »Pomembno se je tudi zavedati, da so bile te raziskave narejene v laboratoriju in da v naravi doprinesejo k uničenju virusa tudi drugi dejavniki kot je npr. UV sevanje.«