SOBOTA, 21. avgust 2021
11:00 – 11:30 Slovenske pasme in hibridi za uspešno prirejo pitancev
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Lokacija: hala D1, razstava prašičev
11.30–13.00 Revija razstavljenih konj s strokovnim komentarjem
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Lokacija: maneža
13.00–13.30 Predstavitev mesnin krškopoljskega prašiča
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Lokacija: hala D1, razstava prašičev
14.00 – 14.30 Zunanja in notranja biovarnost za prašiče
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Lokacija: hala D1, razstava prašičev
15.00 – 17.00 Ozaveščanje o pomenu ohranjanja avtohtonih pasem domačih živali
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (mag. Danijela Bojkovski)
Lokacija: predstavitveni prostor Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani
16.00–18.00 Revija razstavljenih konj s strokovnim komentarjem
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Lokacija: maneža
NEDELJA, 22. avgust 2021
9.00–10.30 Revija razstavljenih konj s strokovnim komentarjem
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Lokacija: maneža
10.00 – 12.00 Nasveti za varstvo gozdov in čebelje paše v gozdu
Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (prof. dr. Maja Jurc)
Lokacija: predstavitveni prostor Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani
10.00–12.00 Svečana razglasitev in podelitev priznanj
2. mednarodnega ocenjevanja medenih pijač
20. ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo
Lokacija: dvorana 1
11:00 – 11:30 Slovenske pasme in hibridi za uspešno prirejo pitancev
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Lokacija: hala D1, razstava prašičev
11.00–12.00 Predstavitev slovenskih avtohtonih pasem s strokovnim komentarjem in podelitev priznanj rejcem
Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in priznane rejske organizacije
Lokacija: maneža
13.00–13.30 Predstavitev mesnin krškopoljskega prašiča
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Lokacija: hala D1, razstava prašičev
14.00–14.30 Dobrobit in sodobni hlevi za prašiče
Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani
Lokacija: hala D1, razstava prašičev
14.00 Okrogla miza: Vplivi podnebnih sprememb na kmetijstvo – kakšne so rešitve in učinkoviti ukrepi?
Oddelek za agronomijo (prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj)
Lokacija: hala A, razstavni prostor MKGP
15.00 – 17.00 Nasveti za varstvo gozdov in čebelje paše v gozdu
Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (prof. dr. Maja Jurc)
Lokacija: predstavitveni prostor Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani
17.15 Revija razstavljenih konj s strokovnim komentarjem
Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in priznane rejske organizacije
Lokacija: maneža
PONEDELJEK, 23. avgust 2021
9.00-10.00 Revija razstavljenih konj s strokovnim komentarjem
Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in priznane rejske organizacije
Lokacija: maneža
10.00 – 12.00 Nasveti o žganjekuhi
Oddelek za živilstvo, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (prof. dr. Rajko Vidrih)
Lokacija: predstavitveni prostor Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani
10.00–12.00 Water2REturn capacity building workshop – Predstavitev integriranega sistema za čiščenje odpadne vode, delavnica za kmete in potrošnike
Konzorcij Water2Return (W2R) v katerega je vključen Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani (dr. Rok Mihelič)
Program
Shema
Galerija
Lokacija: dvorana 3 (stojnica Water2REturn)
10.00 - 12.30 Dan govedorejcev: Ocenjevanje razstavljenih plemenskih živali in strokovni komentar
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (izr. prof. dr. Marija Klopčič in višji predavatelj mag. Marko Čepon)
Lokacija: maneža
11:00 – 11:30 Slovenske pasme in hibridi za uspešno prirejo pitancev
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Lokacija: hala D1, razstava prašičev
12.30–14.30 Water2REturn capacity building workshop – Predstavitev integriranega sistema za čiščenje odpadne vode, delavnica za klavniško industrijo (dr. Rok Mihelič)
Konzorcij Water2Return (W2R) v katerega je vključen Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani
Program
Shema
Galerija
Lokacija: dvorana 3 (stojnica Water2REturn)
13.25 - 13.55 Organic fertilisers and biostimulants: market potential & regulatory aspects
Oddelek za agronomijo, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (dr. Rok Mihelič)
Lokacija: dvorana 3 (stojnica Water2REturn)
13.00–13.30 Predstavitev mesnin krškopoljskega prašiča
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Lokacija: hala D1, razstava prašičev
14.00 – 14.30 Zunanja in notranja biovarnost za prašiče
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Lokacija: hala D1, razstava prašičev
14.00 Bio oglje kot sredstvo za izboljšanje tal
Društvo oglarjev Slovenije v sodelovanju z Oddelkom za agronomijo, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani in Zavodom za gozdove Slovenije
Lokacija: dvorana 3 (stojnica Water2REturn)
15.00 – 17.00 Nasveti o skladiščenju sadja in zelenjave
Oddelek za živilstvo, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (prof. dr. Rajko Vidrih)
Lokacija: predstavitveni prostor Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani
15.00 Svečana razglasitev rezultatov in podelitev priznanj mednarodnih ocenjevanj v okviru 59. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA
Oddelek za živilstvo, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
25. mednarodnega ocenjevanja sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod
35. mednarodnega ocenjevanja mleka in mlečnih izdelkov
42. mednarodnega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov
Lokacija: prireditveni prostor pri upravi
15.00-16.30 Revija razstavljenih konj s strokovnim komentarjem
Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in priznane rejske organizacije
Lokacija: maneža
15.30 – 18.00 Javni forum EIT Food Hub Slovenija: "Hrana in okolje – sinergije in antagonizmi"
Biotehniška fakulteta in EIT Food hub Slovenija (izr. prof. dr. Aleš Kuhar)
Lokacija: hala A, razstavni prostor MKGP
Več informacij o javnem forumu na povezavi
Javni forum lahko spremljate na povezavi (Meeting ID: 881 1537 1269, Passcode: 260641)
17.00 pogovora v Studiu ob 17ih: Strateški načrt Skupne kmetijske politike od leta 2023 do 2027
Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani (prof. dr. Luka Juvančič)
Lokacija: sejna soba Uprave Pomurskega sejma
TOREK, 24. avgust 2021
9.00–11.00 Revija gostujočih konj pasem ljutomerski kasač
Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in priznane rejske organizacije
Lokacija: maneža
10.00 – 12.00 Predstavitev nove knjige Namizno grozdje
Oddelek za agronomijo, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (prof. dr. Denis Rusjan)
Lokacija: predstavitveni prostor Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani
11:00 – 11:30 Slovenske pasme in hibridi za uspešno prirejo pitancev
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Lokacija: hala D1, razstava prašičev
11.30–13.00 Revija razstavljenih konj s strokovnim komentarjem in podelitev priznanj rejcem
Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in priznane rejske organizacije
Lokacija: maneža
11.30–14.00 Seja Odbora Državnega zbora RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani (prof. dr. Luka Juvančič, prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj)
Lokacija: dvorana 2
13.00–13.30 Predstavitev mesnin krškopoljskega prašiča
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Lokacija: hala D1, razstava prašičev
14.00 – 14.30 Dobrobit in sodobni hlevi za prašiče
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Lokacija: hala D1, razstava prašičev
15.00–16.30 Svečana razglasitev rezultatov in podelitev medalj 47. odprtega državnega ocenjevanja vin
11. odprtega državnega ocenjevanja BIO vin Vino Slovenija Gornja Radgona in
3. ocenjevanja tramincev ITC – International Traminer Challenge
Lokacija: prireditveni prostor pred upravo sejma
15.00 – 17.00 Nasveti za vinarje in ljubitelje dobrega vina
Oddelek za živilstvo, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (prof. dr. Tatjana Košmerl)
Lokacija: predstavitveni prostor Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani
17.00-18.00 Revija razstavljenih konj s strokovnim komentarjem
Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in priznane rejske organizacije
Lokacija: maneža
SREDA, 25. avgust 2021
9.00-10.30 Revija razstavljenih konj s strokovnim komentarjem
Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in priznane rejske organizacije
Lokacija: maneža
10.00 – 12.00 Ozaveščanje o pomenu ohranjanja avtohtonih pasem domačih živali
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (mag. Danijela Bojkovski)
Lokacija: predstavitveni prostor Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani
10.00–10.30 Podelitev priznanj rejcem prašičev
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Lokacija: hala D1, razstava prašičev
10.50–11.30 Prašičjereja v številkah
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (prof. dr. Milena Kovač in sodelavci)
Lokacija: hala D1, razstava prašičev
12.00–15.00 Srečanje partnerjev SRIP HRANA
Gospodarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (prof. dr. Nataša Poklar Ulrih)
Lokacija: dvorana 3
13.00-14.30 Revija razstavljenih konj s strokovnim komentarjem
Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in priznane rejske organizacije
Lokacija: maneža
15.00 Predstavitev rezultatov javnega posvetovanja Strateškega načrta Skupne kmetijske politike 2023–2027
Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani (prof. dr. Emil Erjavec, prof. dr. Stanko Kavčič in izr. prof. dr. Jaka Žgajnar)
Lokacija: dvorana 1
15.00 – 17.00 Ozaveščanje o pomenu ohranjanja avtohtonih pasem domačih živali
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (dr. Metka Žan)
Lokacija: predstavitveni prostor Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani
17.00-18.00 Revija razstavljenih konj s strokovnim komentarjem
Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in priznane rejske organizacije
Lokacija: maneža
ČETRTEK, 26. avgust 2021
9.00-11.00 Revija razstavljenih konj s strokovnim komentarjem
Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in priznane rejske organizacije
Lokacija: maneža
10.00 – 12.00 Hidroponsko gojenje zelenjave
Oddelek za agronomijo, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (Tilen Zamljen, mladi raziskovalec)
Lokacija: predstavitveni prostor Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani
11:00 – 11:30 Slovenske pasme in hibridi za uspešno prirejo pitancev
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Lokacija: hala D1, razstava prašičev
13.00–13.30 Predstavitev mesnin krškopoljskega prašiča
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Lokacija: hala D1, razstava prašičev
13.30-15.00 Revija razstavljenih konj s strokovnim komentarjem
Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in priznane rejske organizacije
Lokacija: maneža
14.00 – 14.30 Dobrobit in sodobni hlevi za prašiče
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Lokacija: hala D1, razstava prašičev
Celodnevna dogajanja v času sejma AGRA 2021
Projekt Water2Return: Gojenje mikroalg – krožno gospodarstvo
Oddelek za agronomijo, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (dr. Rok Mihelič, Lara Resman in študentje BF) in Algen, d.o.o.
Lokacija: Dvorana 3 (stojnica projekta z bazenom z algami)
Razstava mesnih pasem govedi - predstavitev najboljših živali posameznih pasem in strokovni komentarji, predstavitve pasem in razstavljenih živali
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Lokacija: maneža
Razstava plemenskih živali črno-bele pasme - predstavitev razstavljenih živali in strokovni komentar – celodnevno dogajanje
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani v sodelovanju s priznano rejsko organizacijo za črno-belo pasmo
Lokacija: maneža
Predstavitev slovenskih avtohtonih pasem domačih živali
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerza v Ljubljani
Lokacija: Hala D2
Otroški kotiček
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Lokacija: hala D1, razstava prašičev
Svetovanje –razen v času predstavitev
Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Lokacija: hala D1, razstava prašičev
Sodelovanje profesorjev in raziskovalcev na sejmu AGRA 2021 pred sejemskim dogajanjem
42. mednarodno ocenjevanje kakovosti mesa in mesnih izdelkov
19. maja 2021 na Biotehniški fakulteti, Oddelek za živilstvo v Ljubljani, potekal 1. del 42. mednarodnega ocenjevanja kakovosti mesa in mesnih izdelkov. Komisija strokovnjakov iz Biotehniške fakultete je pod predsedstvom prof. dr. Lee Demšar ocenila 110 svežih mesnih izdelkov (kategorija D), s katerimi je sodelovalo 19 udeležencev iz Slovenije (17), Hrvaške (1) in Avstrije (1). Slovenski proizvajalci so prijavili na ocenjevanje 103 izdelke, 5 izdelkov je bilo iz Hrvaške in 2 iz Avstrije.
35. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov
1.–4. junij 2021 je potekalo 35. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov. Poleg drugih članov so komisijo sestavljali tudi sodelavci Inštituta za mlekarstvo na Biotehniški fakulteti univerze v Ljubljani in sicer Stanka Podkrajšek kot predsednica komisije, izr. prof. dr. Andreja Čanžek Majhenič, asist. dr. Diana Paveljšek in Borut Kolenc (vsi trije kot člani strokovne komisije). Ocenili smo 211 izdelkov iz 4 držav (Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Belgije).
25. mednarodno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod
23.-24. junija 2021 je potekalo 25. mednarodno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod. Predsednik komisije je bil prof. dr. Janez HRIBAR, z Biotehniške fakultete pa sodelovali še izr. prof. dr. Tomaž POŽRL, doc. dr. Andrej PLESTENJAK in prof. dr. Rajko VIDRIH, vsi z Oddelka za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Na ocenjevanju je sodelovalo 36 podjetjih z 136 izdelki, od tega 36 podjetij s 85 vzorci iz Slovenije, 1 podjetje s 45 vzorci iz Avstrije, 1 podjetje z 1 vzorcem iz Hrvaške, 1 podjetje s 4 vzorci iz Italije in 1 izdelek iz Srbije.
47. odprto državno ocenjevanje vin “Vino Slovenija Gornja Radgona”, 11. odprto državno ocenjevanje BIO vin in 3. ITC International Traminer Challenge
12.–16. julij 2021 je potekalo 47. odprto državno ocenjevanje vin “Vino Slovenija Gornja Radgona”, 11. odprto državno ocenjevanje BIO vin in 3. ITC International Traminer Challenge. Ocenjevanje Vino Slovenija je potekalo v štirih komisijah, med predsedniki je bil tudi dr. Mojmir Wondra iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.
Na 47. odprtem državnem ocenjevanju vin je sodelovalo 150 pridelovalcev iz 5 držav s 535 vzorci vin.
Na 11. odprtem državnem ocenjevanju BIO vin je sodelovalo 8 pridelovalcev iz 12 držav s 16 vzorci vin.
Na 3. ocenjevanju tramincev ITC – International Traminer Challenge je sodelovalo 12 pridelovalcev iz 3 držav z 18 vzorci vin.
Svečana razglasitev rezultatov in podelitev medalj 47. odprtega državnega ocenjevanja vin, 11. odprtega državnega ocenjevanja BIO vin Vino Slovenija Gornja Radgona in 3. ocenjevanja tramincev ITC – International Traminer Challenge bo v torek, 24. avgusta 2021, na sejmu AGRA 2021.
2. mednarodno ocenjevanje medenih pijač
12. – 16. julij 2021 je potekalo 2. mednarodno ocenjevanje medenih pijač. Slavnostna razglasitev rezultatov in podelitev priznanj bo v nedeljo, 22. avgusta 2021, na sejmu AGRA 2021.
20. ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo
4. avgust 2021 je potekalo 20. ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo. Petčlansko komisijo je sestavljala tudi prof. dr. Jasna Bertoncelj z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Ocenjevalna komisija je vzorce medu ocenjevala po veljavnem pravilniku Čebelarske zveze Slovenije. V letu 2021 je sodelovalo 37 čebelarjev oziroma podjetij s 47 vzorci medu, 32 čebelarjev z 39 vzorci iz Slovenije, 2 čebelarja s 3 vzorci iz Hrvaške in 3 čebelarji s 5 vzorci iz Slovaške.
Enota za rejo drobnice, Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete
Sodelavci Enote za rejo drobnice so pripravili izbor najboljših rej drobnice glede na podatke o prireji, na podlagi katerih bodo rejci prejeli priznanja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Obisk sejma AGRA 2021 in ukrepi za omejitev epidemije covid-19
Vstop na sejmišče je za obiskovalce in razstavljavce zaenkrat možen pod izpolnjevanjem pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Potrebno je imeti potrdilo s katerim se ta pogoj tudi dokazuje.
Na zunanjih površinah tako za razstavljavce in obiskovalce ni potrebna uporaba zaščitnih mask.
V notranjih razstavnih prostorih je uporaba zaščitnih mask obvezna za razstavljavce, kljub izpolnjevanju PCT pogoja. Za obiskovalce uporaba zaščitnih mask v notranjih razstavnih prostorih ni potrebna.