Tatjana Košmerl Foto Aleš Beno Vir ovinu.si
Tatjana Košmerl Foto Aleš Beno Vir Ovinu.si


Manjša količina grozdja je po eni strani posledica neugodnih vremenskih razmer, spomladanske pozebe, toče, neurja in drugo, ki pa so bile zelo lokalne, tako da se v letu 2021 ne more izpostaviti vinorodne dežele niti vinorodnega okoliša, ki je najbolj prizadeto. Prof. dr. Tatjana Košmerl je pojasnila: »Te vremenske neprilike so poskrbele za »naravno redčenje grozda«, kar pomeni manjšo obremenitev po trti. Tako nam bo pridelano grozdje predstavljajo koncentrat, iz katerega bodo skrbni vinarji pridelali visoko kakovostna vina.« 

Pojasnila je tudi, da bo ob omenjeni višji sladkorni stopnji grozdja po vsej verjetnosti vrednost pH višja, kar pomeni polaganje posebne pozornosti pri poteku in dokončanju alkoholne fermentacije ter nadaljnji negi mladega vina. Prof. dr. Tatjana Košmerl je odgovorila na vprašanje: »V teh razmerah imajo namreč kvarljivci (kvasovke in bakterije) ugodne razmere za razvoj napak in bolezni vina, ki so v škodo kakovosti

Prof. dr. Tatjana Košmerl je svojo predstavitev za vinarje in ljubitelje vina zaključila: »V pričakovanju vin letnika 2021 si tako stroka kot seveda ljubitelji obetamo sortno prepoznavna, lokalno specifična in zelo harmonična vina. Ne oziraje se na barvo vina, lokacijo in pridelovalca