https___cdn.evbuc.com_images_180550719_287446467303_1_original

 

Tajda Klobučar je na Biotehniški fakulteti zaključila študij Biotehnologije na I. in II. stopnji. Sedaj je doktorska študentka 2. letnika interdisciplinarnega doktorskega študijskega programa Bioznanosti, znanstvenega področja Bioinformatika. Tajda Klobučar je prejemnica številnih nagrad, na Biotehniški fakulteti je leta 2021 prejela Priznanje fakultete najboljšemu študentu posameznega študijskega programa fakultete 1. in 2. stopnje za študij na II. stopnja programa Biotehnologija, na Univerzi v Ljubljani je leta 2020 prejela Prešernovo nagrado univerze za rezultate magistrske naloge z naslovom Karakterizacija napak v genomskem vtisnjenju med reprogramiranjem mišjih celic ter v letu 2020 doktorsko štipendijo Janka Jamnika, ki jo za perspektivnega mladega raziskovalca ali raziskovalko s področja kemije in sorodnih ved podeljuje Kemijski inštitut. 

Tajda Klobučar je zaposlena je na Kemijskem inštitutu, Odseku za molekularno biologijo in nanobiotehnologij, kjer v Laboratoriju za RNA omrežja raziskuje pod vodstvom dr. Jerneja Uleta. 

Na spletnem predavanju z naslovom Vpogled v raznoliki svet RNA bo Tajda Klobučar na poljudnoznanstveni način predstavila svoje raziskovalno delo. Kot napoved predavanja je zapisala: »Molekule RNA so v več pogledih nepogrešljivi del vsake celice. Brez njih beljakovine, celični delovni konji, ne bi nastale. Obstaja pa cela množica molekul RNA, ki ne vodijo v sintezo beljakovin, a skupaj z njimi pomembno uravnavajo izražanje genov. Kako? In kako lahko takšnim interakcijam sledimo znotraj celic? Zakaj nas pravzaprav tovrstna raven celične regulacije sploh zanima? S pomočjo teh vprašanj se bomo na predavanju sprehodili skozi raznoliki svet RNA.«

Za ogled predavanja se je potrebno prijaviti do torek, 23. novembra 2021, najkasneje do 18.00 na povezavi.

Zoom povezava za dostop in koda za postavljanje vprašanj bosta vsem prijavljenim poslana na elektronski naslov na dan dogodka.
ASEF mladi umi je serija poljudnoznanstvenih predavanj mladih, ki mlade spodbuja k predstavitvi svojega raziskovalnega dela ter pridobljenih izkušenj v okviru ASEF štipendijskega programa na način, ki je dostopen in razumljiv širši javnosti. ASEF se v projektu povezuje z lokalnimi organizacijami, ki delujejo v krajih, iz katerih prihajajo predavatelji. S sodelovanjem se želi doseči navezovanje in vključevanje mladih izobražencev v lokalno slovensko okolje.