Udeleženke in udeležence spletnega dogodka je naprej nagovoril prof. dr. Gregor Majdič, rektor Univerze v Ljubljani, ki je v uvodnem nagovoru izpostavil: »V svojem mandatu se bom nadvse trudil, da zaupanje v znanost in znanje kot univerza znova prenesemo med ljudi. A potrebne bodo spremembe na vseh ravneh izobraževanja, od osnovnih šol dalje. Skrajni čas je namreč, da znanost spregovori širše in doseže čim več ljudi.«

Med prejemniki Zlate plakete Univerze v Ljubljani za izjemne zasluge v letu 2021 sta z Biotehniške fakultete prejela prof. dr. Hrvoje Petković in prof. dr. Stanislav Trdan. Univerza v Ljubljani Zlate plakete Univerze v Ljubljani za izjemne zasluge podeljuje za izjemne zasluge pri razvijanju znanstvenega, pedagoškega ali umetniškega ustvarjanja ter za krepitev ugleda Univerze v Ljubljani.

Zlato plaketo Univerze v Ljubljani je prejel prof. dr. Hrvoje Petković s Katedre za biotehnologijo, mikrobiologijo in varnost živil z Oddelka za živilstvo.

Prof. dr. Hrvoje Petković s Katedre za biotehnologijo, mikrobiologijo in varnost živil Oddelka za živilstvo je prejel Zlato plaketo za svoje pedagoško in raziskovalno delo. Prof. dr. Hrvoje Petković je mednarodno priznan raziskovalec na področju mikrobne biotehnologije s poudarkom na razvoju za biološko aktivnih učinkovin in bioprocesov. Kot vodja mednarodnih in domačih projektov, v katerih so se izobraževali magistrski in doktorski študenti in študentke, intenzivno sodeluje z industrijo, kar je razvidno v kakovostnih znanstvenih publikacijah in podeljenih mednarodnih patentih.
Zlato plaketo Univerze v Ljubljani je prejel prof. dr. Stanislav Trdan s Katedre za fitomedicino, kmetijsko tehniko, poljedelstvo, pašništvo in travništvo Oddelka za agronomijo 

Prof. dr. Stanislav Trdan s Katedre za fitomedicino, kmetijsko tehniko, poljedelstvo, pašništvo in travništvo z Oddelka za agronomijo je prejel Zlato plaketo Univerze v Ljubljani za svoje pedagoško, raziskovalno in strokovno delo.

Prof. dr. Stanislav Trdan pedagoško, strokovno in raziskovalno deluje na področju varstva rastlin. Na področju okoljsko sprejemljivih načinov zatiranja škodljivcev se uvršča med najbolj prepoznavne raziskovalce in strokovnjake v širši regiji. Aktivno se vključuje v mednarodni prostor ter tako širi mednarodno prepoznavo slovenskih raziskovalnih dosežkov. 

Univerza v Ljubljani svoj jubilej praznuje 3. decembra, na dan, ko je potekalo prvo predavanje v slovenskem jeziku. Najstarejša in največja univerza v Sloveniji svoj jubilej praznuje z organizacijo različnih dogodkov, s katerimi se spomni najbolj zaslužnih v preteklem letu, tako na področju pedagoškega in raziskovalnega dela, sodelovanja za gospodarstvom in ustvarjanja novih tržnih priložnosti ter na drugih področjih.