Mediade-Inzenirka-leta-2020-1-69

 

Za spodbujanje mladih deklet in žensk za STEM študije in poklice so v okviru projekta »Inženirke in inženirji bomo!« pripravili posebno promocijsko akcijo z naslovom STEM študiji in poklici za mlada dekleta in ženske. S tem želijo na atraktiven način mladim dekletom in ženskam približati različne STEM študije in poklice. K sodelovanju so povabili tri slovenske inženirke in jih izzvali v igri Resnica ali izziv. 

Patricija Krt, alumna Biotehniške Fakultete, ki je bila skupaj z alumno fakultete Beti Škrget nominiranka za Inženirko leta 2020, je v igri Resnica ali izziv komentirala naslednje trditve: »Inženirke spreminjajo svet na bolje. Delo inženirk je neverjetno zanimivo. Najboljše inženirke so ženske.« Za izziv je morala zvariti brezalkoholno pivo z danimi sestavinami. Kako ji je to uspelo si lahko pogledate na v video spodaj.  

 

 

 

 

Patricija Krt, alumna Biotehniške fakultete Univerze v Ljbuljani

Patricija Krt je doštudirala na Biotehniški fakulteti in ima bogate mednarodne izkušnje. Kariero je začela v zagonskem podjetju, pot jo je najprej vodila v London, kjer je bila vodja projektov v varnostnem podjetju. Zatem je postala vodja hortikulturnega centra in skrbela za njegovo dnevno delovanje, razvoj podjetja in vodene delavnice. Sledil je projekt v Braziliji, kjer je tehnološko posodabljala plantaže kave. Zadnja leta je spet v Sloveniji, v podjetju Pivovarna Laško Union, kjer je zadolžena za razvoj novih proizvodov. Njena najbolj prepoznavna produkta sta brezalkoholno pivo, Laško 0.0, in medeno pivo, Laško Medeno. 

Promocija STEM študijev in poklicev za mlada dekleta in ženske

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti raziskuje poklicne in karierne priložnosti za dekleta in mlade ženske, še posebej v panogah, ki so stereotipno moške. V Sloveniji se namreč za STEM področja odloči le 1 od 3 deklet. Nizka zastopanost žensk na področjih STEM ne vpliva pozitivno na potencial omenjenih ved v Sloveniji, predvsem, ker se izgublja del talentov, s tem pa je nižja tudi inovativnost pri reševanju (tudi) družbenih problemov.

 

Mediade-Inzenirka-leta-2020-1-76

 

Za promocijo STEAM področja poteka od leta 2012 tudi izbor Inženirka leta, kjer se javnosti predstavijo 10 zanimivih inženirk. Z izborom Inženirka leta se naslavlja problem »nevidnosti« inženirk v družbi. Cilj izbora je s spoznavanjem slovenskih inženirk pokazati, kako zanimive stvari počnejo in kako s svojim znanjem in delom prispevajo k napredku. Med kandidatkami za naziv je bilo že več alumnov Biotehniške fakultete, v letu 2020 Patricija Krt (predstavitev na povezavi) in Beti Škrget (predstavitev na povezavi).