Posnetek zaslona (130)

 

V prvem delu 8. znanstvenega posveta Raziskovalni izzivi v živinoreji - Ločniškarjevi dnevi so svoje ugotovitve s področja trajnostne prehrane živali predstavili trije mednarodni raziskovalci. 

Najprej je letošnji dobitnik nagrade za življensko delo Leroy Fellowship Award, European Federation of Animal Science dr. Jaap van Milgen z Nacionalnega raziskovalnega inštituta za znanost in tehnologijo za okolje in kmetijstvo v Franciji, predstavil Presnovo hranil in energije: od celice do celotne živali. 

Sledila je predstavitev predsednika komisije za prehrano pri European Federation of Animal Science prof. Luciana Pinotti z Oddelka za veterinarstvo, za zdravje, živalsko proizvodnjo in varnost hrane na Univerzi v Milanu, z naslovom Nekdanja hrana kot alternativna in trajnostna krma sestavine za domače živali. 

Prvi del znanstvenega posveta pa je zaključil prof. Zygmunt Maciej Kowalski, predstojnik Oddelka za prehrano živali in biotehnologijo s Fakultete za zootehniko na Univerzi za kmetijstvo v Krakovu, s predstavitvijo Karakterizacija hiperketolaktije pri kravah molznicah.

Sledil je kratek odmor in drugi del znanstvenega posveta z naslovom »Nekateri vidiki trajnostne prehrane živali«, v katerem so svoje ugotovitve predstavili slovenski raziskovalci. 

Dr. Jože Verbič s Kmetijskega inštituta Slovenije je govoril o izzivih slovenske živinoreje na področju zmanjševanja njenih vplivov na okolje. 
Izr. prof. dr. Andrej Lavrenčič s Katedre za prehrano Oddelka za zootehniko Biotehniške fakultete je predstavil možnosti prehrane prežvekovalcev za zmanjšanje vplivov na okolje. 

Izr. prof. dr. Tatjana Pirman, s Katedre za prehrano Oddelka za zootehniko Biotehniške fakultete, je spregovorila o prehrani in zdravju prebavil. 
Na koncu drugega dela je dr. Jernej Poteko z Inštituta za kmetijsko inženirstvo in živinoreja na Bavarskem državnem inštitutu za kmetijstvo predstavil izzive digitalnih tehnologij, kot je trajnost pri krmljenju molznic.

Tretji del znanstvenega posveta je bil namenjen predstavitvi raziskav študentov in alumnov, ki so povezane z vidikom trajnostne prehrane živali. 
Marko Bizjak je predstavili vpliv razredčevalca, temperature tajanja in časa po tajanju na kakovost odmrznjenega petelinjega semena. Raziskava je potekala pod mentorstvom doc. Mojce Simčič in doc. Dušana Terčiča, vsi trije pa so s Katedre za znanosti o rejah živali na Oddelku za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Jaka Jakob Hodnik, s Klinike za reprodukcijo in velike živali na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani, je predstavili minimalni odmerek UV-B sevanja za povzročitev rdečine na koži goveda v kontekstu oskrbe z vitaminom D. Raziskava je potekala v sodelovanju z Markom Jankovec, Jožico Ježek, Žigom Krušičem, Stefanom Mitterhofer in Jožetom Staričem. 

Zadnjo predstavitev v sekciji študenti in alumni z naslovom Vsebnost sečnine v kozjem mleku je predstavil imela Gregor Šen. Raziskava poteka pod mentorstvom doc. Mojca Simčič s Katedre za znanosti o rejah živali Oddelka za zootehniko Biotehniške fakultete. Študentje in alumni so s svojimi predstavitvami raziskav ponovno navdušili udeležence posveta, zato se je komisija za izbor najboljše predstavitve odločila, da denarno nagrado v višini 1000 evrov, razdeli med vse tri predstavitve. Prejeta sredstva se lahko uporabijo za udeležbo na znanstvenem posvetu oziroma za izboljšanje.

Znanstveni posvet so zaključili z mislijo izr. prof. dr. Klemna Potočnika, prodekana za področje zootehnike: »Razvoj, poznavanje, upoštevanje novih znanj, ki omogočajo precizno trajnostno prehrano je ključno za rejo živali v najširšem pomenu, ki bo zagotavljala dobro počutje živali, prehransko varnost človeštva z nevtralnim vplivom na okolje, in nenazadnje dostojno življenje kmetovalcev.«

Zbornik Nekateri vidiki trajnostne prehrane živali, je dostopen na povezavi.

Program Ločniškarjevih dni, 8. znanstvenega posveta Raziskovalni izzivi v živinoreji, 25. 11. 2021, je dostopen na povezavi.

Naslednji, že 9. Ločniškarjevi dnevi bodo predvidoma potekali v zadnji četrtini leta 2022.