eutopia

 

Zveza EUTOPIA je nastala leta 2019 kot ambiciozna zveza podobno mislečih univerz, ki si skupaj prizadevajo zgraditi univerzo prihodnosti. V okviru prvega širitvenega vala zveze EUTOPIA, sredi septembra 2021, so se v konzorciju pridružile Univerza Ca’Foscari v Benetkah, Univerza NOVA v Lizboni in Tehniška univerza v Dresdnu. Članice zveze EUTOPIA so tako okrepile obseg izmenjav, sodelovanja, mobilnosti in skupnih projektov. 

 

Nova članica Zveze EUTOPIA je Univerza Babeș-Bolyai v Cluju, ene najstarejših in najprestižnejših visokošolskih institucij v Vzhodni Evropi

Univerza Babeș-Bolyai v Cluju je bila ustanovljena leta 1581 in je vse od takrat del referenčnih univerz v Romuniji. Leta 2021 jo je QS STAR BBU razglasil za prvo univerzo »svetovnega razreda« v Romuniji.

Izjemen vidik delovanja Univerza Babeș-Bolyai predstavlja poučevanje, ki poteka v štirih jezikih, in sicer romunščini, madžarščini, nemščini ter angleščini, kar kaže večkulturno dediščino v samem srcu njene identitete.

Univerza Babeș-Bolyai je vpeta tudi v vrhunske mednarodne raziskovalne ter izobraževalne programe z dvojno diplomo/več diplomami, pri čemer sodeluje z velikimi mednarodnimi konzorciji in vzpostavlja inovativne povezave z družbo (z nacionalnimi in mednarodnimi akterji) ter se vključuje v oblikovanje politik na področju mednarodne znanosti (tj. skozi ugledne organizacije, kot je GUILD).

 

Zveza EUTOPIA

Zveza EUTOPIA je ambiciozna zveza 10 podobno mislečih univerz, ki si skupaj prizadevajo  zgraditi univerzo prihodnosti. Vsaka univerza ima več kampusov, ki so tesno povezani s svojimi območji. S skupnostmi, v katerih delujejo, institucionalnimi strukturami in lokalnimi podjetji imajo vzpostavljene trdne vezi. 

Poslanstvo zveze EUTOPIA je dolgoročno oblikovati edinstveno in drzno zvezo transformativnih in angažiranih institucij. Študenti, raziskovalci in drugo osebje iz zveze EUTOPIA skupaj gradijo nov akademski model, ki odraža odprto in združeno Evropo, ki spoštuje svoje državljane in okolje. 

Junija 2019 je bila zveza EUTOPIA v okviru razpisa Evropske komisije za novo pobudo Evropske univerze izbrana kot eden prvih 17 zmagovalnih projektov za vzpostavitev evropskega visokošolskega prostora.

 

Več informacij o Univerzi Babeș-Bolyai na povezavi.

 

Več informacij o vključitvi nove članice v zvezo EUTOPIA si lahko preberete v novici na spletni strani Univerze v Ljubljani na povezavi.

 

Več o zvezi EUTOPIA si lahko preberete na povezavi.