Nataša Poklar Ulrih


Povezava do dokumenta.

 

Tudi v letu 2021 smo bili uspešni, tako pri prijavah na ARRS in EU projekte, kot na razpisu  za raziskovalno opremo Paket-20 ter številu odobrenih mladih raziskovalcev. Dobili smo enega večjih in prestižnejših projektov, na kar smo posebej ponosni.

Uspešno smo organizirali BFestival, kjer smo predstavili dosežke oddelkov na njihovih strokovnih področjih. Podelili smo Jesenkove nagrade. Letošnja dobitnica Jesenkove nagrade za življenjsko delo je prof. dr. Katarina Čufar. Dr. Mateja Šenica je prejela Jesenkovo nagrado za najboljšo diplomantko doktorskega študija v letu 2020, in Maruša Skubic, mag. ekol. biod., je prejela Jesenkovo nagrado za najboljšo diplomantko magistrskega študija 2. stopnje v letu 2020. Raziskovalna dosežka »Tudi bakterije se izogibajo izmenjavi DNA med sorodniki« (AVTORICE IN AVTORJI: doc. dr. Polonca Štefanič, asist. Katarina Belcijan, asist. dr. Barbara Kraigher, prof. dr. Rok Kostanjšek, prof. dr. Ines Mandić-Mulec (Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani), prof. dr. Jasna Kovač (Univerza Penn State), dr. Joseph Nesme, dr. Jonas Stenløkke Madsen, prof. dr. Søren Johannes Sørensen (Univerza v Københavnu), prof. dr. Michiel Vos (Univerza Exeter)) in »Slovensko podzemlje skriva in varuje bogastvo biodiverzitete« (AVTORICE IN AVTORJI: Špela Borko, mag. ekologije in biodiverzitete, prof. dr. Peter Trontelj, doc. dr. Cene Fišer (Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani), prof. dr. Ole Seehausen (Univerza v Bernu), dr. Ajda Moškrič (Kmetijski inštitut Slovenije)) sta bila izbrana med 10 najodličnejših raziskovalnih dosežkov UL. Na nacionalnem dogodku Dan ARRS 2021 je bil med najvidnejšimi raziskovalnimi dosežki leta s področij vseh znanstvenih ved predstavljen dosežek raziskovalcev Biotehniške fakultete. Trinajst naših raziskovalcev je uvrščenih med 2% najboljših na svojem področju v svetu: prof. dr. Nina Gunde-Cimerman, prof. dr.Kristina Sepčić, prof. dr. Boris Sket, prof. dr. Andrej Benčina,doc. dr. Thomas A. Nagel, prof. dr. Jurij Diaci, prof. dr. Katarina Čufar, prof. dr. Miha Humar, prof. dr. Marko Petrič, prof. dr. Nataša Poklar Ulrih, prof. dr. Robert Veberič, prof. dr. Franci Štampar in izr. prof. dr. Maja Mikuletič-Petkovšek. 

Ester Premate, mag. ekol. biod., in Matej Milijaš Jotić, mag. mol. funkc. biol., sta prejemnika Univerzitetne Prešernove nagrade. Še enkrat si čestitke zaslužijo posamezniki, ki so decembra v okviru Tedna Univerze v Ljubljani prejeli univerzitetna priznanja in plakete: prof. dr. Stanislav Trdan in prof. dr. Hrvoje Petković sta prejemnika zlatih plaket UL; dr. Anastasija Panevska je prejemnica svečane listine mladim visokošolskim učiteljicam/učiteljem in visokošolskim sodelavkam/sodelavcem; Anton Zupančič, Dušan Birtič in Simona Leskovec so prejeli priznanje strokovnim delavkam/delavcem UL; priznanje za posebne dosežke študentk in študentov UL je prejel Jure Mravlje. Nagrajenke in nagrajenci Rektorjeve nagrade za naj inovacijo UL 2021 so Ivana Turnšek, Patricija Kunstek, Gea Anić, izr. prof. dr. Anja Klančnik, asis. dr. Meta Sterniša. Prejemnik sredstev Inovacijskega sklada UL je tudi raziskovalna skupina Biotehniške fakultete, ki je sredstva prejela za dvig stopnje tehnološke pripravljenosti probiotika Bacillus subtilis PS-216.

Ponosni smo na dosežke naših študentov, ki so poleg že navedenih nagrad prejeli še številne druge nagrade.

V okviru mednarodnega natečaja Ecotrophelia je zmagala ekipa študentk Biotehniške fakultete v sestavi Monika Kočar, Kristina Matič, Alenka Sinjur in Urška Šetina (ter zunanja študentka Ana Mihelič). Prešernove nagrade Biotehniške fakultete bo v prvi polovici februarja 2022 prejelo 9 študentov: Alen Belec, Luka Bitežnik, Andraž Dolar, Edvina Hafner, Marko Kozjek, Ana Pečnik, Martina Podgoršek, Manca Stegnar in Tilen Tamše. Prejemnica Krkine nagrade za podiplomsko raziskovalno nalogo je Tadeja Snedec. Krkino posebno pohvalo za podiplomsko raziskovalno nalogo so prejeli: dr. Urška Ribič, Špela  Zupančič in Sonja Žabkar. Krkino priznanje za podiplomsko raziskovalno nalogo je prejel dr. Domen Vozel. Uspehi naših študentov se kažejo tudi v vpisu. Na vseh programih BF je v študijskem letu 2021/2022 vpisanih 2957 študentov.

Tudi na organizacijskem področju na BF nadaljujemo z uvajanjem sprememb. Največji korak naprej je vstop v APIS. Poleg tega smo poleti pričeli s pripravo nove Strategije BF, ki bo začrtala pot BF v prihodnjih letih. Senat BF je na svoji zadnji letošnji seji, 20.12.2021, ustanovil Oddelek za mikrobiologijo. Ker se zavedamo, da je za kakovosten študij in raziskovalno delo potrebna dobra oprema, smo tudi letos podprli nakup raziskovalne opreme, poleg tega pa smo zagnali nov investicijski cikel prenove več laboratorijev. 

Rada bi se zahvalila vsem, ki vsak dan posebej prispevate k uspešnemu delovanju BF.

Letošnjega običajnega novoletnega sprejema in druženja za zaposlene, za upokojence, za najboljše raziskovalce, za študente še ne bo, ker nam epidemiološke razmere to ne dopuščajo. Upam, da bomo to nadoknadili v letu 2022, ko BF praznuje častitljivih 75. let. 

Z optimizmom zremo naprej, in se veselimo 2022, ki nam prinaša pomembne izzive in dogodke.

Iz srca vam želim lepe božično-novoletne praznike, da s ponosom praznujete dan samostojnosti in enotnosti ter zdravi vstopite v novo leto 2022!

Vaša dekanja

prof. dr. Nataša Poklar Ulrih