269690776_277217167713143_2646932092884835135_n

 

Na 18. Mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi (IJSO 2021) je Slovenijo zastopalo šest učencev, ki so uspešno opravili priprave in bili najuspešnejši na izbirnih testih v poletnih in jesenskih mesecih na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Sodelavci Biotehniške fakultete so na treh intenzivnih enotedenskih pripravah sodelovali s predstavitvami svojih področij dela in raziskovanja, asist. Ana Pšeničnik je na pripravah predstavila osnove živih sistemov, razvrščanje organizmov in ekologijo, asist. Jure Mravlje celično biologijo, fiziologijo rastlin in fiziologijo človeka, doc. dr. Iztok Tomažič evolucijo in razvoj živih bitij ter doc. dr. Jerneja Ambrožič Avguštin molekularno genetiko in dedovanje.

Mladinsko naravoslovno olimpijado je gostil Dubaj, vendar je zaradi trenutnih razmer potekala v virtualni obliki, del aktivnosti je potekal v Dubaju, del aktivnosti pa v državah tekmovalcev. Slovensko ekipo je sestavljalo pet dijakov 1. letnika srednje šole (v lanskem šolskem letu še osnovnošolcev) in en devetošolec, ki so vsi osvojili medalje. Srebrne medalje so osvojili Martin Alojz Flisar z Osnovne šole narodnega heroja Maksa Pečarja, Tomaž Holc (lani OŠ Breg, Ptuj, letos Gimnazija Ptuj) in Aljaž Erman (lani OŠ Križe, letos Gimnazija Kranj). Enej Jauk (lani OŠ Miška Kranjca Ljubljana, letos Gimnazija Bežigrad), Aleksander Kosanović (lani OŠ Rodica, letos Gimnazija Bežigrad) in Žan Arsov (lani OŠ Brezovica pri Ljubljani, letos Gimnazija Bežigrad) pa so osvojili bronaste medalje.

Jure Mravlje, ki je na pripravah učence poučeval biološke vsebine je ob tem dejal: »Najprej seveda še enkrat iskrene čestitke vsem 6 učencem, ki so osvojili medalje! Letos so tako poleg izjemnih individualnih uspehov dosegli tudi več kot odličen ekipni rezultat, saj se je Slovenija s tem dosežkom uvrstila med 5 najuspešnejših držav na svetu. To je v prvi vrsti zasluga njihove vedoželjnosti, mnogo vloženega truda in časa, ki so ga namenili udeležbi na olimpijadi, hkrati pa tudi najlepša možna zahvala in zadovoljstvo nam, njihovim mentorjem in vsem ostalim, ki so pri tej zgodbi sodelovali. Nenazadnje pa so s tem dokazali, da so tudi fantje lahko izjemno pridni in uspešni, kar običajno učitelji stereotipno pripisujemo bolj dekletom. S tem pa je letošnja (oziroma zdaj že lanska) generacija učencev postavila letvico izjemno visoko, kar bo še toliko večji izziv za vse bodoče generacije, hkrati pa še dodatna motivacija tudi za vse nas sodelujoče pedagoge. Vsi pa si želimo, da bo prihodnje leto tekmovanje znova potekalo v normalnih razmerah in se bodo učenci lahko tako kot njihovi predhodniki udeležili tekmovanja v tujini – prihodnje leto ga bo predvidoma gostil Kijev v Ukrajini.«

Več o samem tekmovanju in dosežkih si lahko preberete v novici na povezavi.