Tudi drevesa in les sprožajo vrsto vprašanj: Ali lunine mene res vplivajo na lastnosti lesa? Ali čas sečnje vpliva na lastnosti lesa? Ali so naši predniki bolje poznali les, kot ga poznamo danes? Kako podnebne spremembe vplivajo na lastnosti lesa in dinamiko razkroja lesa? Ali lahko s pravilno rabo lesa blažimo podnebne spremembe?

V okviru pogovora bo Miha Humar predstavil tudi rezultate projektov H2020 OneForest in Interreg Durasoft. 

 

20220318_Jesnekove_nagrade_zs-ifp_401

Predstavitev prof. dr. Miha Humar

Dr. Miha Humar je redni profesor na Oddelku za lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani  in je strokovnjak na področju patologije in zaščite lesa. 

Leta 2016 je postal dekan Biotehniške fakultete, leta 2018 prodekan za znanstveno-raziskovalno in mednarodno dejavnost, leta 2020 pa prodekan za kakovost in gospodarske zadeve

Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj, med najbolj prestižnimi je državno Puhovo priznanje za pomembne dosežke na področju lesarstva in Jesenkova nagrada za najboljšega doktorskega študenta Biotehniške fakultete. 

Trenutno njegovo raziskovalno delo obravnava probleme vrednotenja življenjske dobe lesa, razvoja klasičnih biocidnih in nebiocidnih rešitev za zaščito lesa. V te namene je postavil prvo celovito terensko polje, kjer že več kot desetletje potekajo preizkusi vpliva vremenskih in drugih razmer na prostem na različne vrste in tehnike zaščite lesa