Challenge lab 2022_EIT_Food_hub_Slovenija_event_1
 
V petek, 20.maja 2022, ob 16:00, bo na Biotehniški fakulteti potekalo zadnje srečanje Challenge Laba 2022 z naslovom Izziv prehranske oksrbe starejših. Na zadnjem izmed srečanj, bodo študentje predstavili svoje rešitve izziva, ki so jih štiri tedne oblikovali s pomočjo uglednih raziskovalcev, predstavnikov resornih ministrstev, strokovnih gostov, procesnih mentorjev ter podjetij, na temo prehranske oskrbe starejših v Sloveniji in drugih sodobnih državah. 

Dogodek je zaključek letošnjega hekatona »EIT FOOD HUB Slovenija Challenge Lab 2022« v organizaciji Nacionalnega stičišča za inovacije in podjetništvo EIT food Hub Slovenija, na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.
 
Po uvodnem prvem srečanju, kjer je osem skupin s pomočjo strokovnjakov poglobilo znanje o izzivih prehranske oskrbe starejših, ter pogovoru s strokovnimi gosti na drugem dogodku, so se študenti različnih fakultet lotili preučevanja in reševanja tega kompleksnega javnozdravstvenega in družbeno-ekonomskega izziva. Kakovost njihovega dela bo na zadnjem srečanju ocenila strokovna skupina in podelila privlačne nagrade prvim trem skupinam. 

IMG_3847

Na dogodku bodo predstavljene rešitve ocenjevali:

  • izr. prof. dr. Aleš Kuhar, vodja EIT Food Hub Slovenija, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani;
  • Jakob Gajšek, direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja;
  • Peter Pustačnik, vodja področja eZdravje in eOskrbe, Telekom Slovenije, d.d;
  • Lilijana Batič Dernovšek, direktorica Zavoda za oskbo na domu;
  • Miha Kranjc, direktor, DEOS ter
  • Hermina Štupar, MDDSZ Direktorat za starejše.

 
Nacionalno stičišče za inovacije in podjetništvo EIT food Hub Slovenija krepi delo na področju reševanja izzivov ustrezne prehranjenosti starejših. Gre za kompleksen problem, ki je povezan z jasnimi demografskimi trendi staranja slovenske populacije na eni strani, in neizpodbitnimi znanstvenimi dokazi, da ustrezna prehranjenost starejših pripomore k boljšemu zdravju in preprečevanju napredovanja nekaterih bolezni. Cilj je torej v okviru hekatona »EIT FOOD HUB Slovenija Challenge Lab 2022« povezati angažirane mlade, ki so s pomočjo poznavalcev tega področja iskali nove, originalne uvide ter predlagali rešitve na področju: 
- prilagojenih živil za starejšo generacijo (t.i. targeted nutrition);
- poslovnih modelov za oskrbo starejših na domu;
- družbenih inovacij na področju prehranjenosti starejših.

 

Več informacij o EIT food hub najdete na povezavi.

 

Vabljeni, da se nam pridružite!
 

 

 

EIT Food Hub Slovenia is a project under the support of EIT Food. EIT Food is the world’s largest and most dynamic food innovation community. We accelerate innovation to build a future-fit food system that produces healthy and sustainable food for all. 

Supported by the European Institute of Innovation and Technology (EIT), a body of the European Union, we invest in projects, organisations and individuals that share our goals for a healthy and sustainable food system. We unlock innovation potential in businesses and universities, and create and scale agrifood startups to bring new technologies and products to market. We equip entrepreneurs and professionals with the skills needed to transform the food system and put consumers at the heart of our work, helping build trust by reconnecting them to the origins of their food.

We are one of eight innovation communities established by the European Institute for Innovation & Technology (EIT), an independent EU body set up in 2008 to drive innovation and entrepreneurship across Europe. 


Find out more at www.eitfood.eu or follow us via social media: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube and Instagram.