V letu 2022 tri srebrna odličja za štiri slovenske dijakinje in dijake

IBO 2022_slovesnost 3

V nedeljo, 17. julija 2022, se je s sklepno slovesnostjo in podelitvijo odličij zaključila 33. Mednarodna biološka olimpijada, ki je potekala v Armeniji na Univerzi v Erevanu. Olipijade so se iz Slovenije udeležili Urban Bauk iz Gimnazije Poljane, Ema Šuligoj iz Gimnazije Tolmin), Urh Šarlah iz I. gimnazije v Celju in Marija Snežna Benedičič iz Zavoda sv. Stanislava, Škofijska klasična gimnazija. V dveh tekmovalnih dnevih so morali tekmovalci opraviti skupno šesturni praktični preizkus in šesturni teoretični preizkus. Na praktičnem preizkusu so bili osredotočeni na biokemijo, bioinformatiko, fiziologijo rastlin ter zoologijo in biosistematiko, medtem ko so teoretične naloge obsegale vsa pomembnejša področja biologije. Med več kot 250 sotekmovalci iz 66 držav so Urban, Marija in Ema osvojili tri medalje.

Več informacij na povezavi 

 

Tradicionalne priprave tekmovalcev so potekale na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani 

V zadnejm tednu junija in v začetku julija, oziroma od ponedeljka, 27. junija 2022, do petka 1. julja 2022, so na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani potekale priprave na Mednarodno biološko olimpijado (IBO) 2022. Priprav so se udeležili 4 izbrani slovenski dijaki, ki so se predhodno najbolje odrezali na internem predizboru Zveze za tehnično kulturo Slovenije – ZOTKS. Izbor je potekal v začetku meseca junija prav tako na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Na pripravah je sodelovalo več profesorjev in raziskovalcev Oddelka za biologijo in Oddelka za agronomijo, oba oddelka Biotehniška fakulteta Univerza v Ljubljeni ter Zveze za tehnično kulturo Slovenije – ZOTKS. Predavatelji so z dijaki poglobljeno obravnavali posamezna področja biologije. Delo je bila tako vsebinsko kot praktično.

Grundner2

Asist. dr. Maja Grundner, asist. Anja Pavlin in asist. Maja Hostnik, vse s Katedre za biokemijo Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, so z dijaki opravile praktične vaje iz biokemije.

Mravlje

Asist. Jure Mravlje s Katedre za botaniko in fiziologijo rastlin Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, je dijakom predstavil področje anatomije ter rast in razvoj rastlin.

Vogel-Mikus

Prof. dr. Katarina Vogel-Mikuš, s Katedre za botaniko in fiziologijo rastlin Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, je dijake seznanila s področjem fiziologije rastlin.

Doc. dr. Lilijana Bizjak-Mali, s Katedre za zoologijo Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, je dijakom predstavila razvojno biologijo vretenčarjev.

Skorjanc, Belusic

Izr. prof. dr. Gregor Belušič in asist. dr. Aleš Škorjanc, oba s Katedre za fiziologijo, antropologijo in etologijo Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, sta dijake seznanila z najnovejšimi spoznanji na področju fiziologije živali

Asist. Andraž Dolar, s Katedre za zoologijo Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, je predstavil teorijo biologije nevretenčarjev in z dijaki opravil tudi zanimivo praktično delo.

Prof. dr. Jernej Jakše, s Katedre za genetiko, biotehnologijo, statistiko in žlahtnjenje rastlin Oddelka za agronomijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, je dijakom predstavil področje genetike

Domen Vaupotič, ZOTKS, je predstavil področje bioinformatike.

Mojca Ota, ZOTKS, pa je dijakom predstavila področja ekologije, etologije in evolucije.