Startup-vecer-EIT food hub slovenija-1

Sturtup-i ali zagonska podjetja so pomemben gradnik podjetniške ekonomije in katalizator inovativne kulture, prav tako tudi podporna okolja, ki spodbujajo podjetnike na samostojni poti. Slovenija v zadnjem desetletju beleži visoko dinamiko na področju zagonskega podjetništva. Agroživilska panoga pri tem ni izjema. Zanimive podjetniške zgodbe ustvarjajo tudi agroživilska panoga v Vipavski dolini.

Startup-vecer-EIT food hub slovenija-3

Na dogodku »Spoznaj vipavske agro-food startupe«, ki ga je moderiral  izr. prof. dr. Aleš Kuhar, s Katedre za agrarno ekonomiko, politiko in pravo Oddelka za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in vodja EIT Food Hub Slovenija, so se predstavili agro-food startupe z Vipavske doline, Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina, Vina Bric - Frlanova kmetija, Uroš in Valentina, Santei vina, Golden ring siri in Pivovarna Pelicon.

Startup-vecer-EIT food hub slovenija-4

Izpostavili so, da je za sturtup podjetništvo ključna želja po samostojnosti, ki pa mora biti podprta z zaupanjem v proces in končni cilj. Ostati ekskluziven, drugačen z višjo dodano vrednostjo je ključno, pri čemer pa se je potrebno znati predstaviti potrošniku. Vse se začne z odločitvijo. Ob pravem trenutku, pa je potrebno prepoznati razvojni potencial in se mu prepustiti.

Za lahkoten zaključek je poskrbel Patrik Zgonik, ki je predstavil lepote Vipavskega križa.
 

Dogodek je organiziral EIT Food HUB Slovenija, nacionalno stičišče za inovacije in podjetništvo v agroživilstvu, ki deluje na Biotehniški fakulteti. Več o EIT Food HUB Slovenija na povezavi.