Marina Pintar_obraz

Z veseljem lahko opazimo, da so študiji na Biotehniški fakulteti še vedno zanimivi, saj je vpis študentov na vseh stopnjah ostal praktično enak kot zadnja leta. Imamo 2959 vseh vpisanih študentov. V zadnjem študijskem letu je na vseh stopnjah študij končalo 678 študentov. To je velika množica mladih strokovnjakinj in strokovnjakov, ki so pripravljeni na reševanje kompleksnih izzivov današnje družbe in okolja. Po letih, ki jih je močno zaznamoval Covid-19, je ponovno porasla mednarodna dejavnost študentov. V tujino je na izmenjavo odšlo 93 študentov, k nam jih je prišlo 79.  Prav ta faza internacionalizacije nam preko povezav mladih lahko dolgoročno prinese stabilno visoko in prepoznavno pozicijo v regiji in širše.

Kot toliko let doslej smo bili tudi v letu 2022 uspešni pri pridobivanju in sodelovanju ARRS, EU in drugih projektov, na razpisih za opremo Paket-21 in pri številu odobrenih mladih raziskovalcev. Uspešni smo bili tudi pri vključevanju v novo oblikovane raziskovalne programe, ki jih financira ARRS. V okviru Načrta za okrevanje in odpornost smo se v treh projektih lotili prenove visokošolskih študijev. Še posebej smo ponosni na projekt Horizon Europe ACCORDs, ki ga bo, prvega na BF, koordinirala prof. dr. Damjana Drobne (B) in seveda na projekt ERC PHAGECONTROL Doc. dr. Anne Dragoš (M), ki smo se ga veselili že prejšnje leto, a se je njegova izvedba začela letos.
Z letošnjim letom se je spremenil sistem financiranja dela raziskovalnega dejavnosti Del denarja za znanstveno raziskovalno dejavnost prihaja na fakulteto preko UL, to je t. i. stabilno financiranje. Ostali del denarja še vedno prihaja preko ARRS. 
V veliki meri smo že uredili sistem upravljanja, npr. uvedli smo SAP z različnimi operativnimi moduli. Zadnji veliki korak smo začeli ob koncu letošnjega leta, to je uvedba sistema letnega osebnega delovnega načrta – na kratko LODN. Vsaka uvedba novega sistema pomeni v prvi fazi večjo porabo časa in človeških virov. Zahvaljujem se vsem sodelavkam in sodelavcem strokovnih služb in z njimi povezanih sodelavk in sodelavcev na oddelkih za vztrajnost in doslednost pri uvajanju teh sistemov, ki nam bodo na dolgi rok omogočili preglednejše in manj tvegano poslovanje.   

Tudi letos smo imeli na Biotehniški fakulteti veliko izstopajočih posameznikov in skupin. Marca na BF podeljujemo Jesenkove nagrade. Letos jo je za življenjsko delo na področju pedagoškega in raziskovalnega dela ter sodelovanja pri upravljanju fakultete dobil prof. dr. Jurij Diaci, za najboljšega študenta doktorskega študija 3. stopnje dr. Jure Žigon in za najboljšo diplomantko študijskih programov fakultete 2. stopnje Anja Kos. Prof. dr. Nina Gunde-Cimerman je bila oktobra, kot druga ženska v zgodovini, izvoljena v trajni naziv znanstvena svetnica na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti za področje ekstremnofilnih raziskav v zvezi s podnebnimi spremembami.
Študenti Biotehniške fakultete so osvojili prvo mesto v dveh kategorijah novembra podeljenih Rektorjevih nagrad za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2022. V kategoriji »študenti in alumni« jo je za idejo WiBuBa bar dobila podjetniška skupina, ki so jo z Biotehniške fakultete sestavljale Patricija Kunstek, Ivana Turnšek, Suzana Kralj in v kategoriji »HUD RAZPIS«, ki je usmerjen v reševanje izzivov družbe, so jo s podjetniško idejo WrapUp tortilje dobili študenti Meta Brkopec, Eva Mustafa, Luka Korošec in Gašper Korat.
V času tedna Univerze v Ljubljani, ob začetku decembra, je bila med najodličnejšimi dosežki izbrana tudi raziskava o vplivu mikroplastike iz medicinskih mask za enkratno uporabo na kopenske nevretenčarje, ki jo je vodila doc. dr. Anita Jemec Kokalj (B) z Biotehniške fakultete. 
Zlate plakete UL za izjemne zasluge so dobili prof. dr. Damjana Drobne (B), prof. dr. Primož Oven (L) in prof. dr. David Stopar (M). 
Svečano listino mladim visokošolskim učiteljicam/učiteljem in visokošolskim sodelavkam/sodelavcem so dobili doc. dr. Davor Kržišnik (L), asist. dr. Katarina Šimunović (M) in asist. dr. Meta Sterniša (Ž). Priznanje za dosežke in udejstvovanje na področju obštudijskih dejavnosti je dobila študentka biotehnologije Živa Kolenc.

Priznanja strokovnim sodelavkam in sodelavcem so dobili ga. Jasna Lukan (dekanat), mag. Selma Uršula Muhar (Ž) in skupina strokovnih sodelavk in sodelavcev za uvedbo APIS na UL BF (dekanat in oddelki).

Naziv zaslužni profesor je dobil prof. dr. Jožef Osterc, tudi dekan Biotehniške fakultete v letih 2004/2006. Študentsko Prešernovo nagrado UL je dobil Jan Otoničar (BT) za magistrsko nalogo z naslovom In vivo enkapsulacija specifičnih fragmentov DNA v bakterijski mikrorazdelek. 

Oktobra smo obeležili 75 letnico Biotehniške fakultete v Cankarjevem domu. Z nagovorom sta svečani dogodek počastila tudi g. Borut Pahor, predsednik republike Slovenije, in prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, soprejemnica Nobelove nagrade za mir. Naj ob tej priložnosti še enkrat izrečem zahvalo vsem prejšnjim generacijam naših sodelavk in sodelavcev, na katerih rezultatih dela slonijo tudi bogati rezultati sedanje generacije. 
Decembra smo ob sodelovanju veleposlaništva Japonske v Sloveniji v dendrološkem parku Oddelka za gozdarstvo protokolarno posadili tri japonske češnje, ki jih je podarila Univerza v Yamanashiju, ob 30. obletnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Japonsko ter v čast olimpijskim in paraolimpijskim igram v Tokiu 2020.
Zavedam se, da so lahko v takem kratkem pregledu nanizani le nekateri izstopajoči posamezniki ali dogodki, ki so prispevali k Zgodbi Biotehniške fakultete leta 2022. Verjamem, da bi vsak nov pogled in razmislek dodal še nove in nove… Namen ni bil zajeti prav vseh, temveč prikazati raznolikost naše fakultete, ki jo lahko s svojim delom bogatimo in ob tem bogatimo tudi mi sami. 
Bogastvo predstavlja tudi množica odmevnih dogodkov, npr. poletne šole, okrogle mize, znanstvena in strokovna srečanja, srečanja za popularizacijo znanosti in umetnosti, ipd., ki kažejo na našo vpetost v družbo in našo družbeno relevanco. In bogastvo predstavlja tudi naše medsebojno sodelovanje na raziskovalnem področju, ki lahko pripelje do vrhunskih rezultatov. In bogastvo predstavljajo tudi izjemni pedagoški delavci, ki navdušujejo študente za njihovo doseganje najboljših rezultatov. In bogastvo je vsak posameznik, ki prispeva k Zgodbi Biotehniške fakultete.

Želim vam lepe, človeške topline polne, božično-novoletne praznike, srčno praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti ter veliko pozitivne energije v letu 2023!

prof. dr. Marina Pintar,
dekanja Biotehniške fakultete