_MG_0008

Za nazorno predstavitev študijskih programov s področja gozdarstva so pedagogi in raziskovalci Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani razstavni prostor opremili z elementi, ki so del rednih pedagoških procesov na prvi in drugi stopnji študija. 

_MG_0017

Mlajše obiskovalke in obiskovalce je zanimal predvsem brezpiloten letalnik, ki ga na oddelku uporabljajo pri raziskavi zaščitne in drugih funkcij gozda.

_MG_0041 (1)

Veliko pozornosti so dijakinje in dijaki namenili tudi laserskem računalniškem sistemu za meritve gozdnih sestojev Field-Map in tabličnemu računalniku s panoramami gozdov (360 stopinjski sprehod po gozdu), ki je povezava s sistemom Field-Map. 

_MG_0046

Mlade so zanimali tudi preparati hroščev ter vitrina z glodavci in netopirji. Ustavljali so se tudi ob monitorju, kjer so se vrteli različni posnetki s področja študija gozdarstva in utrinki z dela gozdarja na terenu ali v laboratoriju. 

Posebne pozornosti so bile deležna tudi telemetrijske ovratnice in lovska kamera, ki sta poleg posnetkov na monitorju predstavljali dva različna načina za spremljanje prostoživečih živali v naravi.

Tim Pirc, s Katedre za gojenje gozdov Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, je o predstavitvi povedal: »Obiskovalke in obiskovalci so pritegnili rekviziti, ki smo jih prinesli s sabo. V petek, 20. januarja 2023, dopoldne je bilo več organiziranih skupin osnovnih in srednjih šol, popoldan in v soboto pa so bili obiskovalci predvsem družine. Študij gozdarstva jih je pritegnil predvsem zaradi terenskih vaj, praktičnega dela v gozdu in v laboratoriju ter dela s prostoživečimi živalmi in divjadjo.«

Blaž Fricelj, prav tako s Katedre za gojenje gozdov Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, pa je opozoril: »Dijakinje in dijaki, ki so se zanimali za študij s področja gozdarstva, je zanimala tudi možnost zaposlitve po končanem študiju. Predvsem, kje se lahko zaposlijo in ali imajo zagotovljeno delovno mesto po končanem študiju.« Dijakinjam in dijakom je pojasnil, da sta med največjimi zaposlovalci javna gozdarska služba Zavod za gozdove Slovenije in podjetje Slovenski Državni gozdovi, ki gospodari z gozdovi v državni lasti. Delovna mesta za gozdarje so tudi na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, kjer pa za svetovalce s področja gozdarstva praviloma zahtevajo višjo stopnjo izobrazbe. Pomemben zaposlovalec za gozdarje raziskovalce je Gozdarski inštitut Slovenije. V zadnjem obdobju postajajo vse močnejše tudi zasebne zadruge in podjetja, ki zaposlujejo širok spekter od raziskovalcev do gozdarjev na terenu.

Doc. dr. Kristjan Jarni, prav tako s Katedre za gojenje gozdov Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani Katedra za gojenje gozdov, pa je še opozoril: »Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire za spodbujanje perspektivnih študentov na vseh treh  stopnjah študija tesno sodeluje s Pahernikov ustanovo, ki omenjenim študentom vsako leto podeljuje štipendije. V študijskem letu 2022/2023 bo devet štipendij prejela že dvanajsta generacija štipendistov.«  

Letak_jpg

Predstavitveni prostor Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pedagogi in raziskovalci Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani uporabili tudi za promocijo Poletnega gozdarskega tabora, ki je namenjen predvsem dijakinjam in dijakom, da spoznajo področje gozdarstva s prve roke v Kočevskih gozdovih. Zainteresirane dijakinje in dijaki so prejeli zgibanke z navodili za prijavo. Več informacij o Poletnem gozdarskem taboru je objavljenih na spletni strani na povezavi in v letaku na povezavi 

Pedagogi in raziskovalci so ocenili, da je bila promocija študijev gozdarstva uspešna in prepričani so, da bo obisk na Informativnih dnevih, kjer bodo zainteresirane dijakinje in dijaki spoznali študij in fakulteto, dober.