Maja-slika1-big

 

Dr. Maja Peteh z Biotehniške fakultete in prof. dr. Primoža Južnič s Filozofske fakultete sta v članku z naslovom O pomenu predmetnih oznak in podatka o afiliaciji v raziskovalnih knjižnicah v COBISS.SI: praksa izpolnjevanja polj bloka 6XX in podpolja 70X8 ocenila dve vsebini katalogizacijske prakse, ki sta neobvezni, a priporočljivi. Raziskava se ukvarja z ugotavljanjem doslednosti vnosa podatka v podpolje 70X8 in analizo obstoječih možnosti za uporabo tega podatka pri pripravi bibliografij raziskovalne organizacije. Dr. Maja Peteh je povedala: »Predmetne oznake v tujem, predvsem angleškem jeziku so dodana vrednost zapisu tudi zaradi vse večjih izmenjav podatkov med COBISS.SI ter vzpostavljenim Nacionalnim portalom odprte znanosti in drugimi zbirkami. Vnos predmetnih oznak sicer ni obvezen, vendar so pomembne za izpise bibliografij ustanov, raziskovalnih skupin ali določene skupine raziskovalcev iste afiliacije. Kljub temu ni zanemarljiv delež knjižničarjev bibliografov, ki se ne zavedajo pomena tega podatka ali pa ga ne vnašajo zaradi preobremenitve.«

Dr. Maja Peteh je od 2004 vodja Gozdarske knjižnice, ki je deluje na Oddelku za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire na Biotehniški fakulteti in na Gozdarskem inštitutu Slovenije. Aktivna je tudi v stanovskem društvu, med drugim je v obdobju od 2007 do 2011 vodila Sekcijo za visokošolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije (ZBDS), od leta 2009 pa vse do leta 2019 je bila predsednica Društva bibliotekarjev Ljubljana in bila članica Upravnega odbora ZBDS.

 

Maja-slika2

Kalanov sklad je bil ustanovljen pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije (ZBDS) leta 1974 v spomin na delo zaslužnega slovenskega knjižničarja in vzgojitelja Pavla Kalana, ki je s svojim delom pustil sledi v Slovanski knjižnici, NUK in vsej slovenski bibliotekarski stroki. Sklad z nagradami spodbuja strokovno, teoretično in raziskovalno delo slovenskih knjižničarjev. Nagrajenci so razglašeni na dan rojstva Pavla Kalana (16. januar 1900), nagrade pa so podeljene na obletnico njegove smrti (11. junija 1974), v letu 2022 bo podelitev v soboto, 11. junija 2022. 

Celoten članek O pomenu predmetnih oznak in podatka o afiliaciji v raziskovalnih knjižnicah v COBISS.SI: praksa izpolnjevanja polj bloka 6XX in podpolja 70X8, je objavljen v znanstveni reviji Organizacija znanja in dostopen na povezavi.