MP

V uvodnem nagovoru otvoritve sejma AGRA 2022 je Janez Erjavec, predsednik Pomurskega sejma, izpostavil zgodovino mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA in nagovor zaključil: »Razstavljavcem želim uspešne predstavitve, obiskovalcem pa dober nakup in veliko novega znanja. Dobrodošli v mestu sejmom in penin.« Sledil je uvodni nagovor Stanka Rajka, župana občine Gornja Radgona, ki je posebej izpostavil dobro sodelovanje med sejmom in občino ter dodal: »Kmetijski sejem AGRA je že davno presegel meje občine in Pomurja, celo Slovenije in Evrope. Segel je do drugih kontinentov, kar dokazuje letošnja država partnerica

Tatjana

Sledil je kratek pogovor dr. Tatjane Zagorc, predsednice Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij GZS, Boruta Florjančiča, predsednika Zadružna zveza Slovenija in Romana Žvegljiča, predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, o izzivih preteklega in prihodnjega leta v kmetijstvu. Dr. Tatjana Zagorc, predsednica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij GZS, je izpostavila, da je potrebno za zagotavljanje ane v Sloveniji: »Le tako lahko razmišljamo, da bomo dosegli višjo stopnjo samozadostnostiBorut Florjančič, predsednik Zadružna zveza Slovenija, je primerjal položaj kmeta v šahu in kmetijstvu: »Na agroživilsko verigo lahko gledamo tudi kot na partijo šaha, ki se začne s kmetom. Tako kot v šahu ni otvoritve brez kmeta, tako se tudi agroživilska veriga ne začne brez kmetaRoman Žvegljič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, pa je bil izzvan z oskrbo žita: »Samooskrba ni problem današnjega čas. Za uspešno reševanje problema je potreben prenos znanja in izkušenj. Prav to nam ponovno omogoča tudi sejem AGRA.« 

Sledil je nagovor Yoshitsugu Minagawa, svetovalca ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo Japonske, ki je izpostavil pomen več kot 30 letnega sodelovanja: »Dobro diplomatsko sodelovanje med Japonsko in Slovenijo prav v letu 2022 praznuje 30-letnico. Počaščeni smo, da lahko kot država partnerica na enem največjih kmetijskih sejmov v vzhodno centralni Evropi nagovorimo obiskovalce z odlično hrano, našim tehnološkim znanjem in vam predstavimo kmetijsko mehanizacijo

Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Slovenije, je posebej opozorila na podnebne spremembe in poklic kmeta: »Ne smemo si zatiskati oči pred podnebnimi spremembami, v letu 2022 so se zvrstile številne vremenske neprilike. Pomembno je, da stopimo skupaj, tako znotraj sektorja kot tudi z drugimi sektorji. Okvir za naše delovanje je skupna kmetijska politika, ki v delih povezanih z zaščitenimi območji in Naturo 2000 zahteva posebno obravnavo oziroma nadaljnja pogajanja z Evropsko unijo.« Opozorila je, da je skupna kmetijska politika ključen dokument za preboj ter za tehnološko varnost in trajnostno kmetijstvo. Opozorila je tudi na kvaliteto življenja na podeželju, saj je to ključen moment za všečnost poklica kmeta, v katerem je manj kot 5% mlajših od 50 let. 

Pahor_PS

Slavnostni govornik, predsednik republike Borut Pahor, je v svojem govoru opozoril, da poklic kmeta ni pomemben le zaradi pridelave, ampak tudi zaradi poseljenosti podeželja, varovanja snovne in nesnovne dediščine, ohranjanje tradicije in drugih aktivnosti na kmetiji. Posebej se je dotaknil tudi mednarodnega pomena sejma AGRA: »Sejem AGRA ponuja mesto za združevanje 4 držav, 4 kultur in 4 jezikov. Pomembno je, da se enkrat letno srečamo in pogovorimo. Vesel sem, da je v letu 2022 država partnerica Japonska. Sodelovanje med državama se je v zadnjih letih še okrepilo, predvsem na področju gospodarstva in raziskovanja.« Po končanem govoru je Borut Pahor sejmu podelil posebno priznanje za 60 let delovanja. 

Pahor_priznanje

 

Po končani otvoritvi je prof. dr. Marina Pintar, ki je predstavljala Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, obiskala predstavitvene prostore Biotehniške fakultete. 

V dvorani A je potekala predstavitev aplikacije za pametne telefone za izmero gozdnih sestojev in aplikacije za analizo posnetih podatkov v gozdu – rezultati EIP projekta Digigozd. 

20220820_115058

V dvorani D2 se je predstavila Genska banka v živinoreji, ki je v letu 2022 izpostavila 11-letno sodelovanje na sejmu AGRA. ARK kmetije in ARK središča so se predstavila s predstavitvijo živali avtohtonih pasem domačih živali in ponudbo njihovih izdelkov. Za vse obiskovalce so pripravili tudi otroški kotiček.

Prašiči

V dvorani C3 se je predstavila Enota za prašičjerejo, ki bo na sejmu predstavila krškopoljskega prašiča in pomen uvajanja genotipizacije pri prašiču. Za vse obiskovalce so pripravili tudi poseben kviz s simboličnimi nagradami.

Drobnica

Enota za govedorejo, enota za konjerejo in enota za rejo drobnice pa so se pri organizaciji predstavitev povezale s priznanimi rejskimi organizacijami ter v sodelovanju z njihovimi člani za obiskovalce sejma pripravile strokovna predavanja in razstave. 

Po končanem ogledu je prof. dr. Marina Pintar posebej opozorila: »Biotehniška fakulteta je pomemben partner sejma AGRA, ne samo z vsemi strokovnimi razstavami in predstavitvami ter sodelovanjem v komisijah za ocenjevanje, ampak s svojim znanjem in izkušnjami bogatijo program drugih razstavljavcev. Profesorji in raziskovalci bomo sodelovali na številnih okroglih mizah, delavnicah in posvetih