indenter_1.jpg
Galerija

Z novo raziskovalno opremo, imenovano mikroindenter, se lahko meri trdoto, elastični modul, oprijemno trdnost premaza, odpornost proti razenju in obrabi, lezenje, izvajamo viskoelastične analize, itd. Prof. dr. Marko Petrič je poudaril glavno prednost raziskovalne opreme: »Instrument omogoča določanje mehanskih lastnosti na različnih položajih v eni avtomatski meritvi.« Pri tem ima vključen optični mikroskop z objektivi povečav do 50x z omogočenim avtomatskim zajemanjem fotografij. 

V sklopu nove opreme je tudi računalnik za upravljanje naprave z ustrezno programsko opremo za analizo in obdelavo rezultatov merjenja. Prof. dr. Marko Petrič je predstavil priložnosti, ki jih ponuja  nova raziskovalna oprema: »Omogočeno je mapiranje mehanskih lastnosti mikro-strukturnih elementov ter povezavo le-teh z rezultati, pridobljenimi z različnimi drugimi fizikalno-kemijskimi in optičnimi analiznimi tehnikami na makro nivoju. Naj povzamem, oprema omogoča opisano karakterizacijo površin katerihkoli trdnih materialov, torej ne samo tistih, ki kot objekt raziskav prevladujejo na Oddelku za lesarstvo, temveč tudi na drugih oddelkih Biotehniške fakultete oziroma članic Univerze v Ljubljani

V začetku julija je predstavnik dobavitelja, Anton Rejec, izvedel teoretski in praktični prikaz nove opreme vsem zainteresiranim. Korist nove  raziskovalne opreme za Oddelek za lesarstvo in Biotehniško fakulteto se je izkazalo kar takoj, saj se bo v kratkem začelo izvajati analize za potrebe diplomske naloge, ki jo pripravlja eden od študentov oddelka.

Raziskovalke in raziskovalci Oddelka za lesarstvo so pri predstavitvi opreme izpostavili, da se moramo z opremo in raziskavami, ki jih le-ta omogoča, še dobro seznaniti in da bodo največ izkušenj pridobili prav z njeno redno uporabo. Zaključek predstavitve pa je, da so nove pridobitve zelo veseli, saj bodo pomembno razširili raziskovalne možnosti Laboratorija za površinsko obdelavo, prav tako pa bo zelo uporabna v pedagoškem procesu, predvsem pri izdelavi zaključnih del študijskih programovna na 1. stopnji Lesarsko inženirstvo ter Lesarstvo, na 2. stopnji v okviru študijskega programa Lesarstvo in seveda pri doktorskem študiju, na znanstvenem področju Les in biokompoziti.

Več podatkov o uporabi na povezavi