V sredo, 28. septembra 2022, in v četrtek, 29. septembra 2022, je v Ajdovščini potekal dvodnevni terenski študijski forum »Deep Dive Vipavska Dolina 2022«, ki je študente popeljal po nova spoznanja o agroživilski dejavnosti v Vipavski dolini. 

DeepDiveVipavskaDolina-KmetiskoGozdraskiZavodNG-2
Obisk Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica

DeepDiveVipavskaDolina-Leone
Obisk podjetja Leone

DeepDiveVipavskaDolina-Fructal-1
 Obisk podjetja Fructal

DeepDiveVipavskaDolina-Mlinotest-1

Obisk podjetja Mlinotest


V sredo, 28. septembra 2022, so študentje najprej obiskali vodilna agroživilska podjetja, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, Leone Ice Cream, Mlinotest in Fructal. Spoznali so aktualne probleme s katerimi se srečujejo in skupaj s predstavniki podjetij opredelili raziskovalne teme oziroma tematske izzive in sicer voda in proizvodnja hrane, dobra ali zdrava sladica, energenti in proizvodnja hrane, lokalne kmetijske surovine - globalni živilski trgi. 

Startup-vecer-EIT food hub slovenija-2

V sredo, 28. septembra 2022, ob 18.30 so študentke in študenti ter druga zainteresiran javnost na dogodku »Spoznaj vipavske agro-food startupe«, ki ga je organiziral EIT Food HUB Slovenija, spoznali startupe: Pivovarno Pelicon, Uroš in Valentina, Vina Bric - Frlanova kmetija, Golden ring siri in @Santei wines ter imeli možnost poskusiti njihove odlične produkte. Spoznati so tudi Regijsko razvojno agencijo ROD Ajdovščina in Primorski tehnološki park, ki sta pomembna podporna instrumenta na poti inovacij in podjetništva. Za konec pa so lahko prisluhnili uspešnemu podjetniku Zmagu Petrič iz Guerilla Wines, ki je s svojim pripovedovanjem začinil večer.

Več o dogodku si lahko preberete na sledeči povezavi

 

DeepDiveVipavskaDolina-RefleksijeStudentov-1

Študentke in študenti so v četrtek, 29. septembra 2022, na Javnem forumu z okroglo mizo »Vipavsko agroživilstvo: kje kam, kako?« predstavili svoje refleksije na tematske izzive in ponovno dokazali, da je dobro pregledati problematiko iz različnih zornih kotov. Pri svojih ugotovitvah so izpostavili dva ključna dejavnika, ki bosta določala v prihodnost usmerjen razvoj in sicer sprememba miselnosti, ki mora biti trajnostno naravnana z višjo stopnjo interakcij in inovacij. Prof. dr. Aleš Kuhar je navdušen nad odzivom sodelujočih študentov, ki so dogodek - v svojem jeziku poimenovali kar #bestdayever, kar potrjuje, da agroživilska panoga lahko računa na kreativno energijo in sveže ideje mladih.

Več o dogodku si lahko preberete na sledeči povezavi


 
Dogodek je organiziral EIT Food HUB Slovenija, nacionalno stičišče za inovacije in podjetništvo v agroživilstvu, ki deluje v okviru Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljan. Več o EIT Food HUB na povezavi