Vsebina predmeta

Pregled analitskega postopka od vzorčevanja do poročila o preskusih. Koncept kvantitativne analize (klasične – absolutne metode in instrumentalne – relativne metode). Osnovni merski principi. Zgradba in delovanje nekaterih laboratorijskih instrumentov (pH meter, atomska in molekulska absorpcija/emisija, kromatografske tehnike, HPLC, GC in Photochem). Priprava reagentov in raztopin, kalibriranje instrumentov (linearnost, umeritvena premica, metoda najmanjših kvadratov), priprava vzorcev, interference pri merjenju in izračun rezultata. Dobra laboratorijska praksa (osnove validiranja metode, standardne raztopine, certificirani referenčni materiali, kontrolni vzorci, medlaboratorijske primerjave). Osnovna statistična obdelava rezultatov in njihovo kritično vrednotenje (merilna negotovost). Poročilo o preskusu, branje in interpretacija rezultatov.

Pomen kemijske analize in primeri uporabe v prehrani živali.

• Načrtovanje, vodenje in dokumentiranje prehranskih poskusov.

Poznavanje principov varnega dela v laboratoriju. Praktično izvajanje kemijskih analiz v laboratoriju, vodenje laboratorijskega dnevnika, osnovna statistična obdelava in vrednotenje rezultatov meritev,  izdelava analitskega poročila o preskusu, poročanje in kritično ovrednotenje dobljenih rezultatov.

Pogoji za vključitev v delo

Pogoji za vključitev v delo:

Vpis v ustrezen letnik in temeljno znanje iz kemije in biokemije, prehrane živali in krme.

 

 

Pogoji za opravljanje študijskih obveznosti:

- opravljena seminarska naloga

- za izpit: opravljen kolokvij