Vsebina predmeta

Prikaz glavnih področij delovanja industrijskega mikrobiologa.

Biodiverziteta: na ravni mikroorganizmov, biotehnološko pomembnih molekul in genetskega zapisa. Izolacija mikroorganizmov iz narave in shranjevanje v mikrobioloških zbirkah. Vloga konvencije iz Ria de Janeira o biotski raznovrstnosti, metode shranjevanja mikroorganizmov, fiziološke in genetske manipulacije mikroorganizmov,  patentna zaščita. Podrobneje bodo predstavljeni sledeči postopki in organizmi oz. njihovi produkti: industrijsko proizvedeni encimi, ki se uporabljajo v mlekarski industriji, mesno predelovalni industriji, sadno-predelovalni industriji, industrijska proizvodnja tradicionalnih in azijskih fermentiranih živilskih produktih ter biotehnološka proizvodnja amino kislin, vitaminov, organskih kislin (citronska kislina, glukonska kislina), naravnih arom (vanilin), bioetanola, biopolisaharidov ter proizvodnja biofarmacevtskih učinkovin (antibiotikov in terapevtskih učinkovin).Predstavljeno bo tudi industrijsko gojenje gob in njihove zdravilno-hranilne lastnosti.

Pogoji za vključitev v delo

a. Vpis v 2. ali 3. letnik 1. stopnje študijskega programa.

b. Opravljen kolokvoij je pogoj za pristop k končnemu izpitu.