Mednarodna poletna šola »Healthy Diet – Between Tradition and Innovation«
Mednarodna poletna šola »Healthy Diet – Between Tradition and Innovation« je septembra 2025 na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani združila tradicijo in inovacije na področju zdrave prehrane.
Program je potekal v dveh delih:
- 1. september 2025 – uvodni virtualni modul,
- 8.–12. september 2025 – osrednji del v živo na Biotehniški fakulteti.

(Foto: Ela Zemljič)
Poletna šola je bila zasnovana interdisciplinarno, s poudarkom na povezovanju tradicionalnih prehranskih praks z novimi pristopi k zdravemu prehranjevanju. Posebna pozornost je bila namenjena ajdi, ki je za naše geografsko območje pomembno psevdožito.

(Foto: Ela Zemljič)
V programu je sodelovalo 47 študentov s štirih kontinentov in iz dvanajstih držav, kar je ustvarilo bogato medkulturno izkušnjo. Svoja znanja je prispevalo tudi 31 profesorjev iz devetih držav in s treh kontinentov, kar je zagotovilo visoko strokovno raven ter raznolikost pedagoških pristopov.
Ključni poudarki programa:
- izvedba uvodnega virtualnega modula ter intenzivnega programa v živo, ki je vključeval predavanja, delavnice, laboratorijsko delo in študentske predstavitve,
- praktične aktivnosti: laboratorijsko delo z izdelki iz ajde, obisk Botaničnega vrta v Ljubljani ter kmetije Mahnič z degustacijo vina,
- obisk Kopra, ki je dodatno obogatil kulturno izkušnjo udeležencev,
- študentske skupinske predstavitve, pripravljene ob zaključku programa,
- vzpostavitev trajnostnih partnerstev z dogovorom o nadaljnjem sodelovanju na področju raziskav, projektov in mobilnosti.
(Foto: Ela Zemljič)
Več o programu si lahko preberete na: Zunanja povezava na https://fshl.ro/ljubljana-2025/ Odpira se v novem oknu
