Vsebina predmeta

Predavanja:

  • Kratek pregled anatomije in funkcije gastrointestinalnega trakta.
  • Prehajanje makrohranil (aminokislin, maščob, ogljikovih hidratov) skozi celično membrano.
  • Nadzor gastrointestinalnega trakta, salivacije, gastričnega izločanja, prebavnih procesov v tankem črevesu.
  • Kratek pregled metabolizma makrohranil.
  • Metabolna stanja v telesu (absorptivno, postabsorptivno)
  • Prehrambeni status, energijska bilanca, metabolne stopnje (bazalna, mirovna, celotna).
  • Metodologija za oceno metabolne stopnje pri človeku (direktna in indirektna kalorimetrija, poraba kisika).
  • Regulacija temperature telesa, fizikalne poti sprejema in oddajanja toplote.
  • Vzdrževanje telesne mase, homeostaze tekočin, elektrolitov in kislinsko-bazičnega ravnovesja.

Seminarji:

Prehrana za specifične skupine/okolja (otroci, starostniki, bolniki, športniki)

Pogoji za vključitev v delo

Pogoj za vključitev v delo:

  • vpis v drugostopenjski študij Prehrana.

 

Pogoji za opravljanje študijskih obveznosti:

Izpit:

zagovor seminarja.