Ali ste vedeli, da se v Sloveniji zelo hitro povečuje delež prebivalstva starejšega od 65 let in posledično zmanjšuje delež delovno aktivnega prebivalstva? To nas postavlja pred kompleksne družbene in ekonomske izzive. Posebej pomembni izzivi so povezani z zagotavljanjem ustrezne prehranske oskrbe starejših.
Izr. prof. dr. Aleš Kuhar, vodja EIT FOOD HUB Slovenija, je o izzivu Challenge lab 2022 povedal: »Da bi prispevali k boljšemu razumevanju in reševanju izzivov povezanih z večanjem deleža strešjih in prehranske oskrbe starejših EIT Food Hub Slovenija in Biotehniška fakulteta organizirata interaktivni hekaton, na katerem želimo povezati ter angažirane mlade, da bi s pomočjo poznavalcev tega področja iskali nove, originalne uvide v aktualne družbene probleme in se zraven zabavali

 

Challenge lab 2022_EIT_Food_hub_Slovenija_event_1
Sprejmite izziv in se čimprej prijavite na povezavo

Challenge lab 2022 bo potekal s pomočjo razširjene metode »Design Thinking«! Gre za proces, kjer se s pomočjo razumevanja uporabnika ponovno definira problem in ustvarja inovativne rešitve ter jih testira. Metoda se pogosto uporablja v velikih podjetjih, predvsem pa je uporabna za reševanje težav, ki predstavljajo izziv in so slabše opredeljene, kar je pri izzivu prehranske oskrbe dobrodošlo.

 

Kdo se lahko prijavi?

Prijavi se lahko vsak, ki ima rad izzive. Vabljeni študentje različnih fakultet, doktorski študentimladi raziskovalci ter vsi, ki vas zanima področje inovacij in reševanje kompleksnih družbeno-ekonomskih izzivov.

Predznanje ni potrebno.

 

Zakaj se prijaviti?

  • Pridobite super izkušnje pri reševanju realnih kompleksnih izzivov.
  • Sodelujte pri iskanju rešitev za boljši jutri.
  • Oblikujte idejo za ustanovitev lastnega podjetja na zelo aktualnem področju.
  • Naučite se kako povečati uspešnost pri razvoju podjetniške ideje.
  • Pridobite veščine v javnem nastopanju.
  • Spoznajte super ljudi, ki jih zanimajo aktualni družbeni problemi.
  • Potegujte se za privlačne nagrade.

 

Kje bo potekal izziv?

EIT Food Hub Slovenija Challenge lab 2022 bo potekal v stavbi Biotehniške fakultete, v avli dekanata in Dvorani Janeza Hribarja (Jamnikarjeva ulica 101, Ljubljana).

»Na travniku ob dekanatu bo lepo dišalo! #meat&vege #grill«

 

Kdaj bo potekal izziv?

1. srečanje: Začetek Challenge Lab, petek, 22. april 2022, ob 16:00, v Dvorani Janeza Hribarja

  • Registracija in uvodni nagovor
  • Strokovna predavanja o problematiki
  • Delo po skupinah

2. srečanje: Strokovni gostje, petek, 6. maj 2022, ob 16:00, v Dvorani Janeza Hribarja

  • Usmerjanje s pomočjo strokovnih mentorjev
  • Koraki Design Thinking metode
  • Delo po skupinah 

3. srečanje: Veliki finale petek, 20. maj 2022, ob 16:00, v Dvorani Janeza Hribarja

  • Predstavitve rešitev pred komisijo
  • Podelitev nagrad
  • Pogostitev in neformalno druženje

 

Prijava na izziv

Obvezna prijava do srede, 20. aprila 2022, na povezavi 

Za več informacij pišite na: 

 

Program izziva

1. srečanje: petek 22.april 2022, Biotehniška fakulteta, Jamnikarjeva ulica 101, Oddelek za živilstvo, predavalnica Dvorana Janeza Hribarja

15:45 - 16:00 Registracija udeležencev

16:00 - 16:05 Otvoritveni nagovor

  • izr. prof. dr. Aleš Kuhar, vodja EIT Food Hub Slovenija, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani

16:05 - 16:20 Uvod in pozdravni nagovori organizatorjev

  • dr. Ajda Marič, vodja pisarne EIT Food Hub Slovenija
  • prof. dr. Nataša Poklar Ulrih, dekanja, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani

16:20 - 17:50 Predavatelji - Vpogled v prehranske izzive starejše generacije

  • Alijana Šantej, vodja, Univerza za tretje življenjsko obdobje - Kakšno je življenje starejših v sodobni družbi
  • dr. Alenka Kajzer, namestnica direktorja, Urad RS za makroekonomske analize in razvoj - Demografski izzivi starajoče populacije
  • Hermina Štupar, višja svetovalka, MDDSZ Direktorat za starejše in Ajka Osvald, vodja službe prehrane v DSO Fužine - Socialno varstvene storitve za starejše in izvajanje prehranske oskrbe v domovih za starejše
  • asist. Eva Peklaj, klinični dietetik, URI Soča - Prehranska podpora starostnika
  • Laura Perko, pomočnica direktorice, Zavod za oskrbo na domu Ljubljana - Izzivi prehranske oskrbe starostnika
  • Miha Kranjc, direktor, DEOS - Uvajanje procesa klinične dietetike na področju institucionalnega varstva starejših
  • Peter Pustačnik, vodja področja za eZdravje in eOskrbo, Telekom Slovenije, d.d. - Predstavitev E-oskrba

 

17:50 - 18:10 Odmor

18:10 - 18:20 Predstavitev izziva zagotavljanja prehranskih potreb starejše generacije

  • Anja Mrhar, mlada raziskovalka, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani

18:20 - 20:00 Uvod v metodo Design Thinking in delo po skupinah

  • doc. dr. Blaž Zupan, Katedra za podjetništvo (namestnik predstojnice katedre), podjetnik, predavatelj in mentor Design Thinking procesa, Ekonomska fakulteta, Univerza v Ljubljani

 

2. srečanje: petek 6.maj 2022, Biotehniška fakulteta, Jamnikarjeva ulica 101, Oddelek za živilstvo, predavalnica Dvorana Janeza Hribarja

15:45 - 16:00 Prihod udeležencev

16:00 -17:00 Strokovni gostje - postavljanje vprašanj strokovnjakom

  • izr. prof. dr. Mojca Korošec, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani
  • doc. dr. Evgen Benedik, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani
  • asist. Eva Peklaj, klinični dietetik, URI Soča
  • Eva Žaberl, dietetik, DEOS
  • Doroteja Kuhar, mentorica Design Thinking procesa, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani
  • Nataša Krašovec, področni vodja prodaje; Irena Žolnir, vodja službe za kakovost in higieno; Lidija Čož, vodja kuhinje, SOVITA

17:00 - 17:15 Predstavitev izgleda končne predstavitve

  • Anja Mrhar, mlada raziskovalka, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

17:15 - 17:35 Odmor

17:35 - 18:30 Predstavitev korakov za reševanje izzivov po Design Thinking metodi

  • doc. dr. Blaž Zupan, Katedra za podjetništvo (namestnik predstojnice katedre), podjetnik, predavatelj in mentor Design Thinking procesa, Ekonomska fakulteta Univerza v Ljubljani

18:30 - 19:30 Nadaljevanje dela po skupinah

 

3. srečanje: petek 20.maj 2022, Biotehniška fakulteta, Jamnikarjeva ulica 101, Oddelek za živilstvo, predavalnica Dvorana Janeza Hribarja

15:45 - 16:00 Prihod udeležencev

16:00 - 17:40 Zaključna predstavitev rešitev pred strokovno komisijo

  • izr. prof. dr. Aleš Kuhar, vodja EIT Food Hub Slovenija, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani
  • Jakob Gajšek, direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja
  • Peter Pustačnik, vodja področja za eZdravje in eOskrbo, Telekom Slovenije, d.d.
  • Miha Kranjc, direktor, DEOS
  • Hermina Štupar, višja svetovalka, MDDSZ Direktorat za starejše

17:40 - 18:00 Odmor

18:00 - 18:15 Razglasitev nagrajencev, podelitev nagrad in fotografiranje

18:15 - 20:00 Pogostitev in neformalno druženje

 

Vabljeni !