300 let

V letu 2023 praznujemo 300 let od rojstva vsestranskega naravoslovca Joannesa Antoniusa Scopolija (1723–1788), ki je med letoma 1754 in 1769 kot prvi rudniški zdravnik delal v Idriji. Poleg tega, da je preučeval bolezni in socialno stanje idrijskih rudarjev, je veliko svojega časa posvetil raziskovanju narave KranjskePopisoval je rastline, glive in živali ter objavil dela, s katerimi je Kranjska (in s tem Slovenija) postala poznana po svetu. Vrste je poimenoval v skladu z načeli, ki so še danes uveljavljena v moderni naravoslovni znanosti. Bil je pravi polihistor, saj se je ukvarjal tudi z mineralogijo in paleontologijo, agronomijo, veterino, medicino, farmacijo, kemijo in gozdarstvom.

Ob 300-letnice rojstva polihistorja Joannesa Antoniusa Scopolija so organizirane različne aktivnosti.

V četrtek, 1. junij 2023, ob 12. uri, Prirodoslovni muzej Slovenije

Tiskovna konferenca ob začetku praznovanja 300-letnice rojstva Joannesa Antoniusa Scopolija in slavnostno odkritje doprsnega kipa Joannesa Antoniusa Scopolija

Na tiskovni konferenci bo predstavljen program tridnevnega praznovanja Scopolijevega jubileja in spremljevalni dogodki, ki bodo potekali med letom. Prirodoslovni muzej Slovenije bo izdal priložnostno osebno znamko, Filatelistično društvo Ljubljana pa bo v muzeju pripravilo manjšo razstavo. Na večernem dogodku bo v prvem nadstropju muzeja odkrit Scopolijev doprsni kip. Več o dogodkih na povezavi .

 

petek, 2. junij 2023, ob 10.uri, Galerija Magazin v Idriji 

Mednarodni strokovni posvet ob 300-letnici rojstva polihistorja Joannesa Antoniusa Scopolija

Strokovnjaki z različnih področij bodo predstavili Scopolijevo delo in življenje. Dogodek bo popestril kratek kulturni program. Posvetu bo sledil voden sprehod po Scopolijevih poteh v okolici Idrije. Več informacij o posvetu na povezavi .

 

od petka, 2. junija 2023, do petka, 9. junija 2023, Galerija Magazin Idrija

Gimnazija Jurija Vege Idrija, Prirodoslovni muzej Slovenije, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija

Likovna razstava Scopolijeve naravoslovne dediščine

Maja Šubic, Akvarelni herbariji razsvetljenskih botanikov; Likovni izdelki dijakov, nastali v okviru Kulturnih maratonov na Gimnaziji Jurija Vege Idrija, posvečenih Scopoliju: Življenje A. J. Scopolija v stripu, mentor Martin Ramoveš; freske na lehnjaku, mentorica Maja Šubic; portreti v glini, mentorica Tamara Bregar.

 

sobota, 3. junij 2023, ob 17. uri, Botanični vrt Univerze v Ljubljani

Slavnostno odkritje doprsnega kipa Joannesa Antoniusa Scopolija.

 

Vodenje po Scopolijevi učni poti ter predstavitev monografije o njem. Več o dogodku na povezavi .