V tednu od 18.9.2023 do 22.9.2023 bo na Oddelku za lesarstvo BF UL malo bolj živahno kot običajno. Vsak dan, od jutra do večera, bo namreč v sodelovanju s Technische Universität Clausthal potekala že tradicionalna, 5. slovensko – nemška poletna šola. Naslov je kar kompliciran, »Vmesne faze na lignoceluloznih materialih«, za njim pa se skriva izdelava praktičnih izdelkov iz lesno-plastičnih kompozitov, pri katerih je kompatibilnost med sestavnimi materiali, na vmesnih fazah, za uporabnost še kako pomembna.

Po uvodnih ponedeljkovih teoretskih predavanjih bodo študentje v mešanih slovensko-nemških ekipah skonstruirali in nato izdelali praktične izdelke iz lesno-plastičnih kompozitov. Določili bodo njihove najpomembnejše lastnosti, jih preizkusili na zabavnem tekmovanju ter pripravili predstavitev svojega dela in rezultatov za zaključno prireditev, ki bo v petek, 22.9.2023. In vse to v dveh dneh in pol, saj bo sreda popoldne namenjena strokovni ekskurziji.

20220920_150032.jpg

Utrinek iz poletne šole 2022 (arhiv Oddelka za lesarstvo).

Tokrat bo študentov nekaj manj, a bo zato delo lažje in hitrejše: s spremljevalcema pridejo trije študentje iz Nemčije, pet študentov pa bo iz Slovenije, vsi študentje drugostopenjskega magistrskega študijskega programa Lesarstvo. Na vseh dosedanjih poletnih šolah so nas študentke in študenti vedno presenetili s svojo kreativnostjo, izvirnostjo, odličnim znanjem in z zelo pozitivnim mladostnim pristopom. Prav gotovo bo tako tudi letos!

Namen poletne šole ni samo utrjevanje znanja in razvijanje kreativnosti, temveč in predvsem tudi pridobitev kompetence uspešnega dela v skupini in ustvarjanje mednarodne mreže. Vse z veliko veselja in zabave. K temu bosta pripomogla tudi sredina ekskurzija v koliščarsko naselje MorostIg, kjer bodo študentje spoznali umno rabo lesa naših davnih prednikov, in seveda družabni večer v četrtek, 21.9.2023.