32. BITENČEVI ŽIVILSKI DNEVI
Kaj bomo jedli jutri - hrana v trajnostnih prehranskih sistemih
Datum: četrtek, 5. junij 2025, s pričetkom ob 8.30.
Lokacija: Biotehniška fakulteta, Jamnikarjeva 101, Ljubljana, Dekanat, Dvorana dr. Janeza Hribarja
Organizator: Oddelek za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani
Kotizacija: Udeležba je brezplačna. Obvezna prijava na Zunanja povezava na povezavi Odpira se v novem oknu.
Oddelek za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani organizira tradicionalne 32. Bitenčeve živilske dneve z naslovom Kaj bomo jedli jutri - hrana v trajnostnih prehranskih sistemih. Ugledni strokovnjaki bodo predstavili področja sodobnih tehnologij pridelave, predelave, konzerviranja, embaliranja in skladiščenja hrane, s poudarkom na trajnostnih prehranskih sistemih. Letos mineva 50 let od organizacije prvega dogodka, katerega temeljno poslanstvo je seznaniti diplomante in doktorande živilstva ter druge strokovnjake, ki se profesionalno ukvarjajo z živilstvom in prehrano, z najaktualnejšimi znanstvenimi izsledki in dosežki na omenjenem področju.
Preliminarni program:
Registracija
Uvodni nagovori
In memoriam zasl. prof. dr. Janezu Hribarju
In memoriam prof. dr. Poloni Jamnik
Uvodno vabljeno predavanje: Prihodnost hrane in izzivi trajnostnega preoblikovanja prehranskih sistemov do leta 2050 (dr. Blaža Nahtigal)
Predstavitev projekta ERA Chair - Foodomics (dr. Urška Vrhovšek)
SEKCIJA I - Hibridna živila
- Vabljeno predavanje: Hibridni mesni izdelki - najboljše iz obeh svetov (dr. Mateja Lušnic Polak, dr. Lea Demšar, Mojca Kuhar, dr. Tomaž Polak)
- Uporaba bakterij B. subtilis PS-216 za izboljšanje prireje, varnosti in kakovosti piščančjega mesa (dr. Katarina Šimunovič, dr. Sonja Smole Možina, dr. Ines Mandić Mulec)
- Zgodba o turistični pašteti in solate (mag. Monika Marin, Alja Krnel, Eva Hrvatin)
- »Trajnostna čokolada« (Monika Kočar)
- Ali rastlinski nadomestki sira lahko hranilno in senzorično nadomestijo sir? (Tina Prevc, dr. Andreja Čanžek Majhenič, dr. Alenka Levart, dr. Janez Salobir, dr. Tanja Pajk Žontar)
Odmor
SEKCIJA II – Rastlinska živila
- Vabljeno predavanje: Procesiranje žit in stročnic za proizvodnjo rastlinskih beljakovin (dr. Petra Terpinc, Andrej Živković, dr. Tomaž Požrl)
- Ohranitev tradicionalnih fermentacij živil z inovativnim pristopom: primer jabolčno vino (dr. Neža Čadež in dr. Tatjana Košmerl)
- Pomen rastlinskih arom v prehrani človeka (Erika Jesenko in dr. Emil Zlatić)
- Vpliv poliaminov in njihovih derivatov na oksidativno stabilnost olj in emulzij (Varineja Drašler, dr. Tomaž Polak, dr. Bogdan Štefane, dr. Helena Abramovič, dr. Blaž Cigić)
- Prehranska obogatitev grahove moke z mlečnokislinsko fermentacijo (Tina Šaula, dr. Blaž Cigić, dr. Polona Jamnik, dr. Irena Kralj Cigić, dr. Nataša Poklar Ulrih, dr. Tomaž Požrl, dr. Gregor Marolt)
Odmor
SEKCIJA III – Prehrana
- Vabljeno predavanje: Kruh naš vsakdanji – funkcionalno in trajnostno živilo prihodnosti (dr. Boris Kovač, dr. Monika Šporin, dr. Sonja Smole Možina)
- Vloga sistema organizacije šolske prehrane pri oblikovanju bolj trajnostnih prehranskih navad otrok (Anja Bolha, dr. Blaž Ferjančič, dr. Jasna Bertoncelj, dr. Aleš Kuhar, dr. Mojca Korošec)
- Rastlinski nadomestki mleka in mlečnih izdelkov: pogled v poznavanje, sprejemanje in motivacijo za nakup med odraslimi potrošniki v Sloveniji (Kaja Kranjc, dr. Andreja Čanžek Majhenič, dr. Tanja Pajk Žontar)
- Varna hrana v dobi mikroplastike (dr. Anja Klančnik, Živa Kolenc, Tina Šaula, dr. Sonja Smole Možina, dr. Manca Kovač Viršek, dr. Andreja Rajković)
- Preskrbljenost prebivalcev Slovenije z ustrezno zalogo hrane (Nina Križnik, dr. Jasna Bertoncelj, dr. Tanja Pajk Žontar)
Odmor
SEKCIJA IV – Alternativa
- Vabljeno predavanje: Sodobni trendi uživanja maščob (dr. Rajko Vidrih, dr. Tomaž Polak, dr. Blaž Cigić)
- Načini in možnosti uporabe živil, ki niso več namenjena prehrani ljudi, kot alternativnih krmil za rejne živali (dr. Alenka Levart, dr. Breda Jakovac Strajn, dr. Luka Juvančič, dr. Andrej Lavrenčič, dr. Ilja Gasan Osojnik Črnivec, dr. Tanja Pajk Žontar, dr. Tatjana Pirman, dr. Vida Rezar, dr. Janez Salobir)
- Osnove hiperspektralnega slikanja in njegova uporaba v živilstvu (Belmin Lisičić, dr. Nataša Poklar Urlih, dr. Matija Milanič, dr. Iztok Prislan)
- Mikrobiom fermentiranih hišnih čričkov in ličink mokarja (Zala Plateis, dr. Polona Jamnik, Nik Mahnič, dr. Nataša Toplak, dr. Simon Koren, dr. Nataša Poklar Ulrih, dr. Barbara Jeršek)
ZAKLJUČNO PREDAVANJE: GZS – SRIP Hrana (dr. Petra Medved Djurašinović)