Vsebina predmeta

1. Agroživilska in gozdno-lesna veriga kot socialno-ekološki sistem
1.1 bio-fizikalna nacela kmetijske in gozdno-lesne proizvodnje, vpliv in pricakovane posledice podnebnih sprememb
1.2 interakcije med družbenimi in ekološkimi dejavniki v agroživilski in gozdno-lesni verigi - socialni ekološki sistemi 
1.3 ekosistemske storitve agroživilske in gozdno-lesne verige ('skrite' verige vrednosti)
1.4 ekonomika in politika rabe naravnih virov (obnovljivi in neobnovljivi viri; eksternalije in javne dobrine; kriteriji trajnosti in okoljski cilji; politike in instrumenti
1.5 nacela in prakse trajnostnega ravnanja z naravnimi viri (tržni in ne-tržni pristopi valorizacije ekosistemskih storitev) 

2. Konvencionalne verige vrednosti v biogospodarstvu
2.1 Sistematika, opis in analiza proizvodnih sistemov v primarni kmetijski in gozdno-lesni proizvodnji (inputi, outputi, tehnologije in tehnološki razvoj, mikroekonomske specifike)
2.2 Tehnološka, ekonomska in ekološka ucinkovitost proizvodnih sistemov v primarni kmetijski in gozdno-lesni proizvodnji (naravni viri, proizvodni dejavniki, proizvodi, kakovost proizvodov, kazalniki stanja okolja in narave)
2.3 Znacilnosti in dinamika trgov s primarnimi proizvodi kmetijstva in gozdarstva   
2.4 Veriga preskrbe s hrano (akterji, stopnja konsolidiranosti po clenih v verigi, pregled poslovanja verige po kazalnikih ekonomske uspešnosti, organizacija oskrbne verige in nabave, snovno-energetska bilanca)
2.5 Veriga vrednosti gozdno-lesnih proizvodov (panoge, akterji, stopnja konsolidiranosti po clenih v verigi, pregled poslovanja verige po kazalnikih ekonomske uspešnosti, organizacija oskrbne verige in nabave, snovno-energetska bilanca) 

3. Razširjene verige vrednosti v krožnem biogospodarstvu
3.1 Nacela krožnega biogospodarstva: zapiranje (snovnih, energetskih, ekonomskih) zank, kaskadna raba virov, industrijska simbioza 
3.2 Tehnološki in ekonomski vidiki prehoda v krožno biogospodarstvo (razširjene verige vrednosti, pomen biorafinacije)
3.3 Logisticni in ekološki vidiki oskrbe z biomaso v krožnih poslovnih modelih (bilanca rabe biomase kmetijskega in gozdno-lesnega izvora  - trenutna raba in možnosti za izboljšanje; oskrba z biomaso v okviru prehranske varnosti in zagotavljanja ekosistemskih storitev)
3.4 Izkorišcanje potencialov prehoda v krožno biogospodarstvo - dejavniki in ukrepi (rast trga - dinamika povpraševanja, poslovni modeli, podporno okolje, družbeno-ekonomski vidiki inovacij v biotehniki) 

4. Ocenjevanje trajnosti poslovnih procesov v biogospodarstvu po pristopu življenjskega cikla
4.1 (okoljska, družbena, gospodarska) trajnost na ravni podjetja (kriteriji in pristopi k izboljšanju trajnosti poslovnih procesov na ravni podjetja - veckriterijsko optimiranje; tveganja)
4.2 trajnost poslovnih procesov skozi prizmo življenjskega cikla produkta (faze življenjskega cikla produkta, snovni in energetski tokovi, vplivi na okolje in zdravje)
4.3 pregled najpogostejših orodij za ocenjevanje trajnosti poslovnih procesov v biogospodarstvu: analiza življenjskega cikla (LCA), ocena stroškov v življenjskem ciklu (LCC) in ocena družbenega vpliva (SLCA)
4.4 uporaba nacel življenjskega cikla pri odlocanju (poslovanje podjetij, analiza trgov; podporne politike in instrumenti).

Pogoji za vključitev v delo

Pogoji za delo:
- Predmet slušateljem daje teoreticno utemeljen uvid v specifike gospodarjenja z obnovljivimi biološkimi viri ter obnašanja gospodarskih subjektov in trgov v panogah biogospodarstva. Obravnavane teoreticne koncepte slušatelji spoznavajo skozi obravnavo aktualnih primerov v družbeno-ekološkem sistemih in verigah vrednosti biogospodarstva.

Pogoji za opravljanje študijskih obveznosti:
- Sprotno delo (prisotnost in aktivno sodelovanje pri vajah in seminarskem delu, oddaja seminarskih nalog)
- Pisni izpit