M_odlikovanci
Vir fotografije: www.up-rs.si

Predsednik republike Borut Pahor je v torek, 30. avgusta 2022, v predsedniški palači podelil tri državna odlikovanja. Anka Lipušček Miklavič, dolgoletna direktorica Mlekarne Planika, je prejela red za zasluge za prispevek k razvoju slovenskega agroživilstva in gospodarstva ter za ohranjanje lokalnih običajev posoške regije.

 

M_Lipuscek Miklavic
Vir fotografije: www.up-rs.si

V obrazložitvi državnega odlikovanja je za alumno Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Anko Lipušček Miklavič zapisano, da je »njena zgodba, zgodba o uspehu«. Anka Lipušček Miklavič je v podjetju Mlekarna Planika v Kobaridu delala najprej enajst let v prodaji nato pa še šestnajst let v vodstvu kot direktorica. Zadružno podjetje je nastalo na pogorišču nekdanje Kraševe mlekarne, kar je zahtevalo še poseben zagon. Anka Lipušček Miklavič je pojasnila: »Takrat smo se odločili, da bomo delali to, kar so delali že naši predniki, sir, skuto, maslo in konzumno mleko ter pri tem uporabljali le mleko iz Posočja - če tega zmanjka, pa še tisto z Idrijskega in Cerkljanskega. Skupaj smo se odločili tudi, da bomo te izdelke prodajali po korektnih cenah naprej v Sloveniji

V treh desetletjih dela v Mlekarni Planina je uresničila veliko zamisli. Najprej so sir delali v Cerknem, potem je bila zgrajena sirarna v Kobaridu, danes imajo lastno ekološko posestvo v Bovcu. Anka Lipušček Miklavič je ponosna tako na prehojeno pot kot na doseženo: »Vseskozi delamo tako, da potrošnik razume, kako nastajajo njihovi mlečni izdelki. Le tako lahko spoštujejo pot od kmetije, planinske paše, košnje do molže in predelave. Obiskovalce vabimo, da obiščejo pašnike in spoznajo sirarsko tradicijo, pred več kot desetimi leti pa smo uredili tudi muzej mlekarstva s stalno razstavo Od Planine do Planike, ki predstavlja večstoletno tradicijo sirarstva in planinskega pašništva.« Zdaj se trudijo, da bi celotno Posočje postalo ekološka regija.

Anka Lipušček Miklavič je državno odličje prejela tudi za svoje delo na Gospodarski zbornici Slovenije, od 2011 do 2019 je vodila upravni odbor Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije in kot podpredsednica Gospodarske zbornice Slovenije zarisala pot odličnosti razvoja slovenskih živilskih in kmetijskih podjetij.

Več informacij o podelitvi in obrazložitvi je objavljenih na povezavi