O letošnjem izjemnem uspehu slovenske reprezentance mladih znanstvenikov na 20. Mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi (IJSO) 2023 v Bangkoku na Tajskem smo že poročali v pretekli novici. Spomnimo, da je letos vseh 6 učencev in učenk osvojilo medalje: 1 zlato, 4 srebrne in 1 bronasto ter bili tako 2. najuspešnejša država v Evropi, s tem pa dosegli najboljši uspeh odkar Slovenija sodeluje pri tem tekmovanju. Zaradi izjemnega uspeha so bili tekmovalci skupaj z mentorji povabljeni tudi v oddajo Gymnasium na Radioteleviziji Slovenija. Posnetek oddaje lahko poslušate na povezavi.

1.jpg2.jpg

Za naše uspešne učence in učenke smo v petek, 19. januarja 2024 na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete UL organizirali slavnostni sprejem, kjer smo se še enkrat srečali tekmovalci in tekmovalke, njihovi najbližji svojci ter mentorji in mentorice, ki so tekmovalce pripravljali na tekmovanje. Sprejema se je udeležilo vseh 6 nagrajencev: Primož Markovič (Gimnazija Bežigrad), ki je osvojil zlato odličje, Andraž Čadež (OŠ Šmartno pod Šmarno goro), Niko Habinc (OŠ Oskarja Kovačiča Ljubljana), Aleksander Jotanović (ŠC Novo mesto) in Izadora Kopač (Gimnazija Škofja Loka), ki so osvojili srebrno, ter Lea Hrvatin (Gimnazija Vič), ki je osvojila bronasto odličje. Prav tako so bili prisotni tudi mentorji in mentorice dr. Barbara Rovšek (UL PEF, fizika), dr. Mimoza Naseska (IJS, fizika), Domen Vaupotič (UL FKKT, kemija) ter dr. Iztok Tomažič in dr. Jure Mravlje (UL BF, biologija).

4.jpg6.jpg

Na dogodku smo si med drugim pogledali tudi 2 filmčka, ki sta nastala tekom priprav na tekmovanje in med samim tekmovanjem v Bangkoku na Tajskem, ki ju je pripravila Barbara Rovšek. Aleksander pa nam je skozi zabavno potopisno predavanje pričaral malo vzdušja, ki so ga tekmovalci in tekmovalke skupaj z mentorji doživeli v tej deželi daleč na vzhodu.

3.jpg5.jpg

Zahvaljujemo se Zvezi za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA) za finančno podporo projekta IJSO 2023 ter Delicije d.o.o. za pogostitev.

7.jpg

IMG_20240119_180630.jpg

(Foto: dr. Iztok Tomažič, BF UL)