MK_Skupaj za Kras_FB post

 

Podpisniki akcije SKUPAJ ZA KRAS so Mauricij Humar, župan občine Miren-Kostanjevica, Tarik Žigon, župan občine Renče-Vogrsko, in Erik Modic, župan občine Komen.

Na pobudo slovenskih podjetnikov, glasbenikov, umetnikov, estradnikov, vinarjev in drugih dobrotnikov je v pripravi tudi večji dobrodelni dogodek.

V prihodnjih mesecih bomo organizirali več čistilnih akcij, kajti na pogorišču je za žejnimi gasilci in letalskimi intervencijami z vodnimi bombami ostalo veliko okolju neprijazne plastike. Veseli bomo, če se nam boste pridružili na terenu.

 

Zbrana sredstva akcije SKUPAJ ZA KRAS bodo namenjena obnovi Krasa

Oceni nastale škode bo sledil obsežen sanacijski načrt z namensko rabo sredstev, ki se bodo transparentno delila preko skupnega koordinacijskega centra treh občin in v skladu s strokovno izbranimi prioritetami.
Načrt sanacije, obnova ekosistema, ponovni zagon kmetijstva in turizma, bo potekal v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in ključnimi predstavniki vseh navedenih področij.

 

Velika akcija SKUPAJ ZA KRAS 

Za zbiranje prispevkov in donacij je odprt račun Fundacije Vrabček upanja pri Banki Sparkasse, SI56 34000-1021587583, sklic KRAS.

Donacijska sredstva na isti račun se zbirajo tudi preko SMS-a KRAS5 (5 €) in KRAS10 (10 €) na številko 1919.

 

Občine opozarjajo »Naj gorijo srca, ne ogenj«

Najhujši požar v zgodovini Slovenije je popolnoma uničil naravo in zarezal v življenje ljudi. Gasilci iz vse Slovenije in tudi drugih držav so uspeli obraniti vasi in hiše, toda škoda v gozdovih, na poljih, vinogradih, oljčnikih in turistični infrastrukturi je nepredstavljiva, tudi gozdne živali so izgubile dom. V zraku je še vedno dim, ki je po vsej Sloveniji zmanjševal vidljivost, ponekod še vznikajo požari, veter prenaša zoglenele delce, ki so škodljivi za dihala. Trajalo bo desetletja, ne le leta, da narava in vasi goriškega in komenskega Krasa, prej biotsko enega najbogatejših območij Slovenije z evropsko zaščito Nature 2000, popolnoma okrevajo. Novi ekosistemi se bodo vzpostavljali naslednjih 50 do 100 let.