Ali je mogoče pojesti burger z manj mesa, brez da bi pri tem trpela okus, tekstura in hranilna vrednost?

Odgovor leži v konceptu hibridnih mesnih izdelkov, ki jih bomo podrobneje predstavili na 32. Bitenčevih živilskih dnevih. Gre za inovativno kombinacijo mesa in alternativnih virov beljakovin, kot so stročnice, mikroalge, glive in celo insekti. Ta "hibridna" hrana ni le poskus približevanja okusu, ki ga potrošniki poznajo in pričakujejo, temveč pomeni tudi zmanjšanje okoljskega odtisa, učinkovitejšo rabo virov ter izboljšanje prehranskega profila živil.

Picture2

(VIR: Canva)

Na Katedri za tehnologijo mesa in vrednotenje živil (UL BF, Oddelek za živilstvo) se v okviru raziskovalnih programov ukvarjajo z reformulacijo tradicionalnih izdelkov, kot je suha salama, s ciljem zmanjšati vsebnost živalskih maščob in beljakovin ter jih nadomestiti z rastlinskimi komponentami. Ključni izziv ostaja senzorična sprejemljivost: potrošnik mora hibridni izdelek prepoznati kot enakovrednega, ne kot kompromis. In prav to je znanstveni in tehnološki izziv prihodnosti.

Picture3

(VIR: Canva)

Hibridni izdelki lahko pomembno prispevajo tudi k bolj uravnoteženi prehrani. Z zmanjšanjem nasičenih maščob ter vključevanjem vlaknin in fitohranil iz rastlinskih virov pridobimo izdelke, ki ugodno vplivajo na zdravje, hkrati pa sledijo okusu in navadam sodobnega potrošnika. Ti izdelki nagovarjajo predvsem mlajše generacije, ki so bolj dovzetne za trajnostne koncepte prehranjevanja, a ne želijo popolnoma opustiti okusa mesa.

Picture4

(VIR: Canva)

Bitenčevi živilski dnevi ponujajo izjemno priložnost, da pod drobnogled postavimo presečišče med tehnologijo, prehranskimi navadami in trajnostjo. Predavanje doc. dr. Mateje Lušnic Polak bo ponudilo vpogled v prihodnost mesnih izdelkov in odprlo pomembno vprašanje: kaj bomo jedli jutri?

Dogodek bo potekal v četrtek, 5. junija 2025, na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Vabljeni k prijavi:Zunanja povezava na   Odpira se v novem oknuZunanja povezava na https://1ka.arnes.si/a/710192da Odpira se v novem oknu