Vsebina predmeta

Kratka zgodovina mikrobiologije, poimenovanje in uvrščanje mikroorganizmov, prikaz biotske raznovrstnosti mikroorganzmov, njihovega biotehnološkega pomena in potenciala kot tudi patogenih interakcij. Proučevanje mikroorganizmov s pomočjo različnih mikroskopskih, biokemijskih in molekularno-bioloških  tehnik.

Prokariontska celica: velikost, oblika in organizacija bakterijske celice, strukture na zunanji strani celične stene, celična stena, specifične znotrajcelične strukture. Razlike med funkcionalno anatomijo prokariontske in evkariontske celice.

Mikrobna rast: rastne zahteve (fizikalne, kemijske), gojišča (kemijsko definirana, kompleksna, diferencialna), metode gojenja, genetsko stabilno ohranjanje mikroorganizmov, rast mikroorganizmov, populacijska dinamika. Vpliv fizikalnih in kemijskih dejavnikov na rast mikroorganizmov.

Mikrobna ekologija: vloga mikroorganimov v naravi, ekstremofili, nekultivabilni mikroorganizmi, osnovne ekološke metode v mikrobiologiji, molekularno-biološke in biokemijske metode za detekcijo mikroorganizmov v okolju.

Klasifikacija mikroorganizmov: filogenetski odnosi, taksonomska hierarhija, kriteriji za klasifikacijo in identifikacijo mikroorganizmov, predstavitev glavnih skupin arhej, bakterij, gliv in virusov.

Pogoji za vključitev v delo

Pogoji za vključitev v delo:

vpis v ustrezni letnik študijskega programa