Vsebina predmeta

Uvod v živilsko mikrobiologijo: vzporednost razvoja živilsko-tehnoloških in mikrobioloških dosežkov.

Mikrobna ekologija živil: Živila kot življenski prostor mikroorganizmov. Notranji dejavniki (vrednost aw, pH, oksido-redukcijski potencial, dostopnost hranil mikroorganizmom, protimikrobne snovi v živilih, mikro- in makrostrukturne lastnosti živil), zunanji dejavniki (temperatura, vlažnost, sestava atmosfere itd.) in implicitni dejavniki (mikrobne interakcije), sestave in obsega mikrobne združbe živil.

Mikrobiologija živilskih procesov: Fizikalni, kemijski in biološki načini konzerviranja hrane. Konzerviranje hrane in inhibicija rasti mikrobov (sušenje, soljenje, koncentriranje, kisanje, hlajenje, zamrzovanje, kemijsko konzerviranje, itd.). Konzerviranje hrane in uničenje mikrobov (pasterizacija, apertizacija, elektromagnetna valovanja, kemijska sterilizacija, hidrostatski tlak, električni tok, itd). Biološko konzerviranje in fermentirana živila.  Kombinirano konzerviranje. Učinkovitost klasičnih in alternativnih načinov zagotavljanja podaljšane obstojnosti hrane;

Odpornost mikroorganizmov v živilih in živilstvu. Odporne fiziološke oblike mikroorganizmov. Stresni odziv mikroorganizmov in konzerviranje hrane. Navzkrižna odpornost.

Mikrobni povzročitelji kvarjenja hrane in mikrobiološka kakovost ter obstojnost živil.Osnove napovedne mikrobiologije.

Zdravju škodljivi mikroorganizmi, prenosljivi s hrano - ocena tveganja na osnovah ekologije in epidemiologije povzročiteljev mikrobnih okužb, toksiko-infekcij in zastrupitev z mikrobnimi toksini.

Indikatorske skupine mikroorganizmov in indikatorski testi v živilstvu.

Pogoji za vključitev v delo

a. Vpis v 2.ali 3. letnik 1. stopnje študijskega programa.

 

b. Opravljen kolokvij in seminar sta pogoja za pristop k končnemu izpitu.