Vsebina predmeta

Kratek uvod v zgodovino prehranjevanja. Metode določanja prehranskega statusa posameznika.

Novejše raziskave o pomenu osnovnih hranil v humani prehrani (ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine, voda, vitamini, minerali). Referenčne vrednosti za vnos hranil.

Metode raziskovanja v prehrani.

Pomen prehranske politike.

Globalizacija, podhranjenost v deželah v razvoju in v razvitem svetu.

Hrana in prehrana - izzivi v svetu globalizacije.

Globalni problemi pomanjkanja mikrohranil.

Pandemija debelosti.

Prehranjevanje kot najpomembnejši člen v verigi pridelava - predelava - poraba.

Nutrigenomika in nutrigenetika.

Pogoji za vključitev v delo

a) Pogoj za vključitev v delo je vpis v letnik študija.

b) Zahtevane predhodno opravljene obveznosti: uspešno zagovarjana seminarska naloga in opravljen kolokvij sta pogoja za pristop k končnemu izpitu.