Vsebina predmeta

- Definicija koncepta varnosti in tveganj v živilstvu; Integralni načini zagotavljanja proizvodnje varne hrane (Dobre prakse, HACCP, ISO, TQM) - postavljanje in vodenje sistemov;  - Regulativa in zakonodaja, ki obravnava tveganja živilsko prehranski oskrbovalni verigi (Codex Alimentarius,  evropska in slovenska zakonodaja).  Sledenje in izsledovanje v živilsko prehranski oskrbovalni verigi (metode, tehnike, markerji sledenja, varnost in avtentičnost živil.

- (Mikro)Biološka tveganja in njihov nadzor za zagotavljanje proizvodnje varnih živil:

-Patogeni mikroorganizmi, prenosljivi s hrano - ocena tveganja na osnovi ekoloških in epidemioloških značilnosti pri nas in v svetu; -metode ugotavljanja. -Stresni odziv in naraščajoča odpornost.

- Fizikalno-kemijska tveganja in njihov nadzor. Naraščajoča odpornost proti antibiotikom pri mikroorganizmih v proizvodno-prehranski verigi; Kemijski konzervansi: Protimikrobno delovanje in kemijsko tveganje; Varnostni vidik fizikalno - kemijskih načinov konzerviranja hrane (klasični in alternativni načini toplotne obdelave, ionizirajoče sevanje, mikrovalovanje itd.)

-Druga tehnološka tveganja in njihov nadzor za zagotavljanje proizvodnje varnih živil:

Genetsko spremenjena hrana: Tveganja, metodologija odkrivanja.

Nanotehnološko spremenjena hrana: Tveganja, metodologija odkrivanja.

-Prehranski vidiki varnosti živil:

Alergije in alergeni v živilih (alergeni rastlinskega, živalskega, mikrobnega izvora, aditivi kot alergeni, označevanje živil in preobčutljivost na živila)

Tveganja vnosa hranil in varnost prehrane; (vpliv matrice živila, prehranski dodatki);

Pogoji za vključitev v delo

a) Pogoj za vključitev v delo je vpis v letnik študija.

b) Pogoj za opravljanje izpita je uspešno pripravljena in predstavljena seminarska naloga.